Ceaiul de ghimbir este folosit de mii de ani ca remediu natural, datorită proprietăților sale medicinale.
Cercetările efectuate de specialiști evidențiază multitudinea de beneficii ale ghimbirului. De la combaterea infecțiilor, până la scăderea colesterolului și pierderea kilogramelor în plus, este clar că adăugarea rădăcinii de ghimbir în dieta ta zilnică va avea un efect benefic asupra sănătății. Efectele sale uimitoare se datorează prezenței în compoziția sa a unor compuși cu valențe terapeutice: gingerol, shogaol, paradol și zingerone.
Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, rădăcina de ghimbir trebuie spălată, tăiată felii sau dată prin răzătoare și adăugată în apă clocotită, fără a se fierbe împreună cu aceasta pentru că fierberea elimină uleiurile volatile pe care le conține. Apoi vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 30 de minute și ulterior se strecoară apa.
O rădăcina de aproximativ 5 cm este suficientă pentru 500 ml/1 litru de apă, în funcție de cât de concentrat se dorește a fi ceaiul de ghimbir. Ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere și se poate adaugă lămâie sau mentă, după gust.
O altă modalitate simplă și la îndemână pentru prepararea ceaiului este să folosești 1/2 linguriță de Ghimbir pulbere la o cană de apă.
1. Ajută la combaterea răcelii și gripei
Ceaiul de ghimbir luptă împotriva virusurilor, infecțiilor bacteriene, ajutând la tratarea bronsitelor, a laringitelor, pneumoniei și a infecțiilor aparatului urinar. Ceaiul de ghimbir este foarte benefic și în caz de viroze, răceală și gripă, datorită efectului său diaforetic (provoacă transpirație) și de menținere a temperaturii corpului.
2. Îmbunătățește digestia
Ceaiul de ghimbir scade aciditatea gastrică, stimulează enzimele digestive cu rol în absorbția nutrienților și stimulează procesul de digestie. Consumat regulat, ajută la eliminarea disconfortului gastric și a balonării.
3. Susține sistemul cardio-vascular
Ceaiul de ghimbir este un bun aliat în tratamentul afecțiunilor circulatorii datorită capacității sale de a crește nivelul de globule roșii din sânge. Astfel, contribuie la oxigenerarea celulară. În plus, ghimbirul reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului, scade tensiunea arterială, împiedică formarea cheagurilor de sânge și are proprietăți vasodilatatoare.
4. Combate stresul
Ceaiul de ghimbir, grație antioxidanților puternici, este eficient în combaterea stresului psihic, a oboselii cronice, susține funcția cognitivă, îmbunătățește memoria și are efect energizant și tonic pentru organism. În plus, previne îmbătrânirea prematură.
5. Ameliorează durerea
Ceaiul de ghimbir poate ameliora durerea atât consumat ca atare, cât și sub formă de comprese aplicate pe zonele dureroase. Datorită efectului analgezic și antiinflamator, poate reduce durerile de cap, durerile menstruale, durerile articulare și musculare.
6. Scade glicemia
Ceaiul de ghimbir neîndulcit este un excelent adjuvant în îmbunătățirea sănătății pacienților cu diabet de tip 2, deoarece acesta contribuie la scăderea glicemiei. Numeroase studii au concluzionat că ghimbirul este un puternic agent antidiabetic.
7. Susține sănătatea orală
Consumat ca atare sau folosit ca apă de gură, ceaiul de ghimbir neîndulcit tratează problemele gingivale, inhibând bacteriile care produc gingivită și paradontoză. Totodată, combate respirația neplăcută.
8. Combate greața
Ceaiul de ghimbir neîndulcit poate fi consumat cu moderație de femeile gravide fiind eficient în combatea stării de greață care însoțește sarcina. În plus, este eficient pentru a reduce răul de mișcare și răul de mare, dar și pentru a combate greața matinală sau greața provocată de diferite tratamente, cum sunt cele pentru cancer, tratamentele de chimioterapie sau radioterapie. De asemenea, greața provocată de afecțiuni ale ficatului sau stomacului poate fi combătută cu o cană de ceai de ghimbir.
4,9
Pe baza opiniei a 843 de persoane