Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular și „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale. Rizomul (rădăcina) de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Ghimbirul e deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc. În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consumă o așa-zisă "bere" din ghimbir (ginger beer), care de fapt este o băutură ne-alcoolică, răcoritoare.
Beneficiile acestei plante sunt binecunoscute și apreciate, ghimbirul fiind folosit de mii de ani ca remediu natural, datorită proprietăților sale medicinale. Vechile texte chineze, române, grecești, arabe și sanscrite menționează utilizarea rădăcinii de ghimbir pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării.
Numeroasele studii științifice au evidențiat proprietățile curative ale ghimbirului. Efectele sale uimitoare se datorează prezenței în compoziția să a unor compuși cu valențe terapeutice: gingerol, shogaol, paradol și zingerone.
4,9
Pe baza opiniei a 843 de persoane