Ciupercile au fost apreciate pentru proprietatile lor culinare si medicinale de mii de ani iar egiptenii le pastrau prin lege doar pentru faraon. Hieroglife datand de acum 4.600 de ani ii arata pe stramosii acestora precum si asocierea lor cu nemurirea.
In vremurile stravechi, ciupercile nu erau cultivate, cresteau in salbaticie si intotdeauna exista riscul sa fie culese odata cu cele comestibile si soiuri otravitoare, cu sau fara intentie, asa cum avea sa afle pe propria piele si împaratul roman Claudius care a avut la ultima sa cina din viata ciuperci.
Civilizatiile asiatice antice considerau ca ciupercile, in special soiurile shiitake si maitake, sunt bune pentru sanatate in general si pentru imunitate in special.
Ciupercile bogate in seleniu
Deseori amestecate in categoria legumelor, ciupercile sunt de fapt un tip de Fungi fara radacini, frunze sau seminte. In ciuda lipsei de culoare pe care ne-am obisnuit sa le asociem cu antioxidantii, ciupercile sunt o sursa buna de seleniu, necesar pentru functionarea intregului sistem antioxidant.
Seleniul este un element chimic de care corpul are nevoie pentru a folosi eficient oxigenul, pentru detoxificarea corpului, mentinerea sanatatii cardiace si a pielii.
Ciupercile Crimini, cele maronii furnizeaza 52% din doza zilnica recomandata de seleniu. Furnizeaza in acelasi timp si aproape 30% din necesarul zilnic de niacina (vitamina B3) care formeaza enzimele necesare pentru convertirea zaharului in energie. Niacina este utila si in reducerea colesterolului si prevenirea osteoartritei.
Tie cum iti plac ciupercile?
Surse:
http://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Nouvelles/Fiche.aspx?doc=2006081529
http://www.fungihealth.com/shiitake-mushroom-against-aids
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17344789
Nimeni nu vorbeste de cea care le bate pe toate ...AGARICUS BLAZEI MURILL ..INTREABA-MA !
cine a simtit puterea ciupercilor ,le cauta si plateste,cine nu stie ce gust au ciupercile este...carnivor :)))