Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Piersicile: o gustare delicioasa, dar si un remediu pentru afectiunile cardiace si digestive

Piersicile: o gustare delicioasa, dar si un remediu pentru afectiunile cardiace si digestive

Piersicile sunt o sursa foarte buna de nutritie, care ajuta corpul sa combata radicalii liberi, sa previna cancerul si protejeaza inima de boli. Originara din China, piersica exista de mii de ani si este considerat un fruct suculent si delicios, care

Piersicile sunt o sursa foarte buna de nutritie, care ajuta corpul sa combata radicalii liberi, previne cancerul si protejeaza inima de boli.

Originara din China, piersica exista de mii de ani si este considerat un fruct suculent si delicios, care poate fi preparat in diferite feluri de mancare din intreaga lume. Insa beneficiile nu se opresc aici. Piersicile sunt alimente bogate in antioxidanti si au proprietati antiinflamatorii si antifungice, fiind excelente pentru sanatate.

Beneficiile nutritionale ale piersicilor

1. Combat radicalii liberi

Una dintre calitatile cele mai importante ale piersicilor este cantitatea generoasa de antioxidanti prezente in aceste fructe delicioase. Acesti antioxidanti combat pe termen lung efectele radicalilor liberi. Cand radicalii liberi isi fac de cap in corp, pot genera tot felul de probleme, cunoscute sub numele de stres oxidativ si favorizeaza aparitia bolilor si a descompunerii celulare pe mai multe niveluri.

O alimentatie bogata in antioxidanti este cea mai buna masura de protectie naturala contra efectului radicalilor liberi. De fapt, multe sucuri de fructe (inclusiv sucul de piersici proaspat stoarse) initiaza procesul de ameliorare a stresului oxidativ in doar 30 de minute de la consum. 

Ca si in cazul altor produse, si in cazul piersicilor cantitatea de antioxidanti depinde de varietatea fructului, precum si de partea fructului pe care preferi sa o consumi. Studiile arata ca nivelul cel mai ridicat de antioxidanti se afla in coaja piersicilor proaspete, in timp ce piersicile conservate si siropul de piersici contin foarte putin din aceasta proprietate valoroasa.

Acidul cafeic este un antioxidant specific, prezent in cantitati mari in piersici. Acesta protejeaza corpul de aflatoxina, un tip de mucegai carcinogenic periculos, care se gaseste in arahide, porumb si untul de arahide Acidul cafeic a dovedit ca poate distruge productia de aflatoxina, mai mult ca oricare alt antioxidant testat, cu pana la 95 %. Avand in vedere dovezile tot mai numeroase care leaga aflatoxina de cancer, prezenta acidului cafeic in piersici este un motiv important pentru a le consuma cu regularitate.

2. Combat si previn cancerul

Ca multe alte produse proaspete, si piersicile sunt asociate cu prevenirea si regresia mai multor tipuri de cancer, fiind unul dintre alimentele cele mai eficiente contra acestei boli. Un studiu efectuat in 2014 de cercetatorii de la Texas A&M, polifenolii continuti de piersici (si prune) au inhibat cu succes dezvoltarea si metastaza (raspandirea la alte organe) a cel putin unei categorii de celule de cancer la san. Ei recomanda bolnavilor de cancer la san sa consume doua sau trei piersici pe zi pentru a beneficia de efectele de protectie a acestora. 

Un alt studiu efectuat de aceeasi universitate a descoperit ca nu numai ca acesti polifenoli incetinesc dezvoltarea cancerului la san, dar pot ucide celulele de cancer fara sa le afecteze pe cele sanatoase. Acidul cafeic, antioxidantul prezent din abundenta in piersici, poate inhiba un tip de fibro carcinom, o tumora care creste in tesutul conjunctiv fibros. Anumite cancere la colon sunt si ele oprite din evolutie prin consumul de piersici si alte fructe similare.

Pulpa si coaja nu sunt singurele care pot ajuta impotriva cancerului. In medicina traditionala asiatica si samburele de piersica se foloseste de mii de ani in tratarea mai multor boli. In 2003, cercetatorii au descoperit ca samburele, prin compusii acestuia, reduce dezvoltarea papillomei (tumorilor) de piele si le incetineste carcinogeneza, procesul prin care tumorile benigne se transforma in cancer.

Pielea poate si ea beneficia de pe urma florilor de piersic. Extractul din floare de piersic, prin antioxidare, protejeaza pielea de efectul UV si de cancerul de piele.

Consumul de piersici ajuta la ameliorarea efectelor secundare a Cisplatinei folosita in chimioterapie. Unul dintre efectele secundare ale acestui medicament este hepatotoxicitatea, sau deteriorarea ficatului. Cand Cisplatina a fost administrata impreuna cu coaja de piersica, gradul de deteriorare a ficatului s-a redus drastic, conform unui studiu efectuat in 2008 in Coreea. 

3. Previn afectiuni grave de sanatate asociate cu inima

Odata cu cresterea ratei obezitatii in vest, se dezvolta proportional si sindromul metabolic. Acest conglomerat de afectiuni este periculos si afecteaza pe larg toate grupurile de varsta, de la adolescenti pana la cei varstnici, marind semnificativ riscul de boala cardiaca daca sindromul nu este tratat la timp.

Piersicile, insa, impreuna cu prunele si caisele, ofera speranta in ceea ce priveste sindromul metabolic si boala cardiaca. Aceste “drupe”, numite astfel din cauza samburelui foarte mare, au dovedit ca, prin compozitia lor unica de compusi bioactivi, imbunatatesc drastic conditia persoanelor cu risc de boala cardiaca. Cu antioxidantii, nutrientii antiinflamatori si restul de vitamine si minerale din piersici, cercetatorii considera ca acest amestec unic face ca aceste fructe sa fie atat de speciale.

Anumite aspecte ale sindromului metabolic pot fi tratate cu drupe, printre care diabetul, colesterolul, inflamatia si cresterea in greutate. Un studiu a analizat efectul prin inlocuirea bauturilor indulcite cu sucuri din fructe naturale, bogate in polifenoli si a descoperit ca acest lucru a avut un impact semnificativ asupra factorilor de risc pentru boala cardiovasculara. 

Un studiu efectuat in China, cu peste 1.300 de oameni implicati, a analizat efectul consumului de fructe bogate in bioflavonoide, printre care si piersicile, si a descoperit ca mai ales in cazul femeilor, profilul lipidelor a prezentat imbunatatiri. Acest lucru arata ca factorii de risc pentru boala cardiaca, testati prin analize de sange, cum ar fi nivelul de colesterol, se pot imbunatati pe parcurs.

#anti candida #anti-cancer #antiinflamator #antioxidanti #fructe #luteina #piersica #tractul digestiv #vitamine

Ce au mai parcurs alti cititori...

Varza, beneficii si proprietati
Nuca - medicamentul toamnei
Reteta de sirop de ghimbir si 15 motive pentru care e bine sa-l consumi zilnic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101