AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Nuca - medicamentul toamnei

Miezul de nuca este protectorul inimii, stomacului si al sistemului nervos.

E vremea nucilor! Fructele acestui pom s-au copt si sunt numai bune de cules. Pe linga faptul ca miezul de nuca este un aliment delicios si folositor in bucatarie la prepararea deserturilor, are si niste calitati terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat, motiv pentru care, daca aveti ocazia sa mergeti la batut de nuci, nu refuzati. Mincati nuci verzi si o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastra.

Bate nucii cat sunt verzi!

In fiecare toamna, medicina naturista recomanda o cura de nuci, fiindca aceste fructe gustoase sunt extrem de sanatoase. Cura este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, diaree, constipatie. Putem minca miez de nuca o luna intreaga, daca nu depasiti 100 de grame pe zi. In acest fel, vom evita si neplacerile cauzate de rontaitul indelung al miejilor, adica afte si inflamatii bucale. Daca ele totusi se instaleaza, luati o lingurita de miere de albine si plimbati-o prin gura. Sau se mai poate clati gura cu decoct de salvie. Nucile se mesteca indelung inainte de a fi inghitite. Se consuma proaspete sau usor prajite, pentru a fi mai usor de digerat.

Nucile pe care nu le mincati, pastrati-le pentru preparate naturiste, utile in tratarea diferitelor afectiuni. Sau puneti-le la uscat, imediat vine Craciunul si miezul de nuca va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa manince prea mult miez de nuca, pe motiv ca ingrasa. Intr-adevar, are o valoare calorica mai mare, dar grasimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.

Colectie de minerale si vitamine

De ce sunt atit de valoroase nucile? Miezul lor e o uzina de substante benefice: apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la 100 g.

Intrucit contine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scaderea continutului de colesterol din singe si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avind insa o toxicitate de citeva ori mai mica. Miezul de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in  anotimpul rece.

Cel mai bun doctor de inima

Antioxidantii continuti in miezul fructului regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in singe si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de singe si previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorita continutului bogat de vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord.

Opt nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu american recent.

Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta.

Studiile au mai aratat ca persoanele care maninca nuci de cel putin doua ori pe saptamina au un risc de doua ori mai mic de a suferi o criza cardiaca subita, fata de cei care nu maninca deloc nuci. Nucile reduc de asemenea si riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. 

Reduce durerile si trateaza constipatia

Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, iar datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie.

Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolva si acneea. Nucile contin vitamina B1, care joaca un rol esential in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara. 

Rezervoare de acizi grasi omega-3

Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Datorita acizilor grasi omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. 

Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinând sub control nivelul insulinei. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic. 

Stimulent pentru memorie

In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fuctului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intârzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se manânca pe indelete mestecând bine fiecare imbucatura. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului. Terapia trebuie urmata trei-patru saptamâni si va va scapa si de dureri de cap si migrene.

Coaja verde, leac pentru negi si varice

De obicei, aruncam coaja de la nuci, nestiind de rol important are aceasta in mentinerea sanatatii stomacului. Coaja verde a nucilor contine foarte multa vitamina C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic, citric), fosfati si oxalati de calciu. Are efecte asemanatoare cu ale frunzelor, tratând infectiile intestinale acute.

In 300 de ml de apa, se adauga aproximativ cinci lingurite de coji de nuci verzi maruntite, care se lasa la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar amestecul ramas se fierbe cu 300 ml de apa, timp de 5 minute. Cele doua preparate se combina si se recomanda consumul unui litru din acest amestec. Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru a indeparta negii. Timp de o saptamina, negii se freaca de trei ori pe zi cu coaja verde. Extern, fiertura cu coaja de nuc ajuta la afectiunile cutanate sau pentru colorarea parului. In cazul matretii, se va folosi cu putin suc de lamaie.

Bai, comprese, ceai si alifie

De la nuc folosim si frunzele, extrem de utile sub forma de infuzie. Utilizata intern, infuzia ajuta la combaterea diareei, hipertensiunii, hiperglicemiei, alergiilor, durerilor de umeri si inflamatiilor. Mai e un bun dezinfectat urinar si antiseptic gastrointestinal, are actiune antisudorifica.

Aceasta infuzie se prepara dintr-o lingurita cu frunze maruntite la 200 ml apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Decoctul din frunze de nuc se foloseste extern, ca gargara pentru tratarea stomatitelor. Sub forma de comprese trateaza bolile de ochi, psoriazisul, eczemele, furunculoza). Sub forma de bai, ajuta in reumatism, scrofuloza, leucoree, transpiratie excesiva la picioare. Alifia din frunze de nuc se prepara din 15 g frunze maruntite, care se macereaza timp de 7 zile in 100 ml ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei. Apoi, vasul in care se afla acest amestec se pune pe baia de apa in fierbere si se lasa timp de 3 ore la foc incet. Se strecoara lichidul prin tifon sau pinza, i se adauga 15 g ceara de albine, se mai tine inca 30 minute pe baia de apa si apoi se face omogenizarea. Alifia e buna de pus pe rani.

Like Share Share Tweet38878 vizualizari
loading...
loading...

Postat in categoria Sfaturi practice

Etichete: alifie, aluminiu, apa, apa alcalina, apa in fierbere, apa la fierbere, apa pura apa pura calduta, apa purificata, ateroscleroza, bai, bautul apei, ceai, colesterol, comprese, constipatie, diabet, fierberea apei, guta, hipertiroidie, inima, memorie, miere lichida cu apa, miez, minerale, murate, negi, nuca, Omega 3, pastrare, pulbere, purificatoare de apa, putina apa, reumatism, ulei, varice, vitamine,

Comentarii recente:
Viata in verde viu | 4 superalimente care lupta cu diabetul20 April 2012 09:51Raspunde

[...] o dieta mediteraneana cu accentul pe uleiul de masline, sau o dieta mediteraneana cu accentul pe nuci. Aceia care au folosit in dieta lor nuci sau ulei au avut un nivel semnificativ mai mic de zahar [...]

doina cioran22 February 2014 21:10Raspunde

s-a blocat telef. Suntem bine am mancat si ne culcam

virica24 May 2015 18:21Raspunde

multumesc pt informatii,si daca voi gasi sursa de nuci verzi sigur o sa incerc.

Produse naturale22 August 2015 20:51Raspunde

Puteti incerca produsele din nuci verzi de pe site-ul: http://produsenaturale-romania.ro/product-category/produse/bauturi-alcoolice/palinca-si-crema-de-nuci-bauturi-alcoolice/ Toate produsele ce le gasiti pe site sunt naturale, fara adaosuri sau chimicale.

Vitalie Blajinu21 October 2015 10:11Raspunde

miezul de nuca la prajire pierde efectul curativ si poate avea efect cancerogen

Dan02 January 2016 14:43Raspunde

Extraodrinar! Stiam ca sunt sanatoase dar nu stiam atat de multe lucruri!

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Compromisul-o cale sigură spre nefericire

Compromisul-o cale sigură spre nefericire

Uleiul esenţial pur de dafin, un ulei polivalent adjuvant in menţinerea sănătăţii

Uleiul esenţial pur de dafin, un ulei polivalent adjuvant in menţinerea sănătăţii

Cele 7 emotii principale si impactul lor asupra sanatatii

Cele 7 emotii principale si impactul lor asupra sanatatii

Tratarea naturala a mastitei, cea mai frecventa infectie a alaptatului

Tratarea naturala a mastitei, cea mai frecventa infectie a alaptatului

Cum ameliorezi simptomele  herpesului tinand cont de cateva sfaturi simple

Cum ameliorezi simptomele herpesului tinand cont de cateva sfaturi simple

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE