Ghimbirul este unul dintre condimentele cele mai utilizate si apreciate din intreaga lume.
Este un ingredient care da savoare felurilor de mancare, conferind acel "ceva" care il satisface pana si pe cel mai pretentios gurmand.
Dar stiai ca radacina de ghimbir este folosita de mai bine de 2000 de ani ca medicament natural in diferite culturi ale lumii?
Acesta este nelipsit in bucatarie, dar si in dulapiorul de medicamente in India, Orientul Mijlociu, Africa, Caraibe, pentru a mentiona doar cateva dintre zonele care il folosesc frecvent.
In mod surprinzator, studii stiintifice au dovedit ca ghimbirul poate fi mai eficient decat antibioticele contra infectiilor cu stafilococi.
Poate opri dezvoltarea celulelor canceroase si le poate omori! Este unul dintre cele mai eficiente antiinflamatoare disponibile—poate reduce chiar si inflamatiile creierului.
Ghimbirul face minuni pentru sistemul digestiv si poate vindeca probleme ca refluxul gastric si colita ulceroasa. Mai nou insa, s-a descoperit ca ghimbirul poate ameliora chiar si efectele radiatiilor cu razele gamma!
Afla Top 10 Beneficii ale Ghimbirului. Cum se consumă și ce contraindicații are
Ghimbirul, sub denumirea sa botanica Zingiber officinale Roscoe, este o planta cu flori inrudita cu turmericul si cardamomul.
Rizomul, acea parte lemnoasa care seamana cu o radacina si creste sub pamant, este cel care se foloseste atat ca remediu cat si pentru mancare.
Ghimbirul este o sursa bogata de antioxidanti, printre care gingeroli, shogaoli, zingeroni si multi altii. In general, ghimbirul manifesta o gama larga de proprietati antibacteriene, antivirale, antioxidante si antiparazitare.
Insa ce stim acum gratie unui mare numar de studii efectuate despre aceasta planta miraculoasa este ca are peste 40 de actiuni farmacologice care fac din ea o prezenta valoroasa in orice gospodarie.
15 Beneficii pentru sanatate ale ghimbirului, confirmate de studii
- Antibiotic -Efectele comparate ale ghimbirului si antibioticelor asupra infectiilor cu Staphylococcus aureus si S. pyreus arata ca extractul de ghimbir este superior.
- Antifungic – Ghimbirul a dovedit proprietati antifungice.
- 3. Bronhodilatator - Alt studiu recent, prezentat la Conferinta Americana Internationala pentru Afectiuni Toracice, arata ca adaugarea unor compusi activi din ghimbir in izoproterenol (un medicament de tip beta agonist pentru astm) a accentuat efectele de bronho dilatare a acestuia. Ghimbirul are efecte de bronho dilatare, motiv pentru care poate fi considerat o alternativa mai sigura pentru astm fata de medicamentele care exista pe piata in prezent si care contin steroizi si alte substante cu efect de bronho dilatare.
- 4. Sanatate cognitiva—Un studiu recent arata ca ghimbirul imbunatateste functia cognitiva prin ameliorarea memoriei la femeile de varsta medie.
- Cancer-Numeroase studii arata ca ghimbirul poate eradica multe tipuri de cancer, printre care cancerul la san, la colon, pancreatic, la prostata si de piele.
- Profilaxia diabetului– Studiile arata ca ghimbirul poate preveni si proteja de diabet si glicemie scazuta.
- Tulburari gastrice– Ghimbirul inhiba H. pylori, prevenind astfel formarea ulcerului.
- Inflamatia—Inflamatia merge mana in mana cu multe afectiuni cronice. Ghimbirul inhiba producerea de oxid nitros si de citokine inflamatorii. Este foarte eficient pentru artrita si alte boli de natura inflamatorie.
- Durerile menstruale—Un studiu dublu-orb a demonstrat ca pudra de ghimbir sub forma de capsule este la fel de eficienta pentru tratarea durerilor menstruale ca si antiinflamatoarele nesteroidiene si tratamentele cu placebo.
- Greata—Ghimbirul este foarte eficient contra senzatiei de greata. Este util pentru greturile matinale, raul de mare sau alte senzatii de rau sau greata.
- Sanatatea dentara– Ghimbirul a dovedit efecte antibacteriene in cazul bolii parodontale.
- Expunere la radiatii—Studiile arata ca ghimbirul poate proteja contra efectelor de deteriorare a ADN-ului ca urmare a expunerii la radiatii.
- Viroze respiratorii—Ghimbirul a dovedit in studii ca are o activitate puternic antivirala contra virusului sincitial respirator uman (HRSV).
- Toxicitate—Ghimbirul previne efectele toxice ale multor substante printre care GMS, parabeni, pesticide si medicamente pentru cancer.
- Pierdere in greutate—Ghimbirul a dovedit in studii ca poate accelera digestia si absorbtia grasimilor si ajuta la pierderea in greutate.
Reteta de sirop din ghimbir cu miere
Ingrediente:
- Radacina de ghimbir
- Miere
Mod de preparare:
Se ia o radacina mare de ghimbir, se da pe razatoare si se pune intr-o tigaie sau ibric.
Se adauga miere cat sa acopere ghimbirul.
Se lasa pe foc 10-15 minute, sau pana cand ghimbirul se inmoaie.
Se lasa la racit. Amestecul se pune la borcan—sau se poate strecura mierea daca se doreste.
Se eticheteaza si se pune la frigider - se poate pastra cateva saptamani.
Siropul de ghimbir se poate utiliza in smoothie, diverse tipuri de lapte, lapte auriu, ceai, inghetata, clatite, fiertura de ovaz, sosuri de salate, sau se poate servi cu fructe.
Te-ar putea interesa si:
De ce e bine sa-ti incepi ziua cu ceai de ghimbir
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/health-benefits-of-ginger-syrup/
Nu se fierbbe mierea. Eu il storc cu storcator cu melc.Sucul il ameste cu miere 1 la 1 si il pun la frigider.Se poate pune si o aspirina pisata. Tine mai mult.
Din alte surse mierea fiarta se transforma in otrava.Care este adevarul?
Da dar miera nu e toxica la invalidez?
Din ce intelg .si dupa cum a raspuns adm. Este ca mierea se adauga ca conservant pt. ghimbir (sa nu se strice ,oxideze)asta ca ,sa nu se adauge zahar. Sau sare ,ca e tot un conservant.
Daca se fierbe mierea ce proprietati mai are? In alte sfaturi se spune ca nu este bine sa pui miere, nici macar in apa fierbine ,atunci cum este bine?
Doar isi pierde nutrientii nu se altereaza.
Buna ziua! Articolele pe care le publicati imi sunt de mare folos, si m-au invatat multe lucruri. Revista presei pt mine inseamna VVV. Am insa o nedumerire cu privire la acest articol, in legatura cu fierberea mierei, care contravine usor legilor raw. Faptul ca mierea devine toxica la temperaturi ridicate este un mit, am citit, insa enzimele pe care le contine nu pot supravietui in urma fierberii. La fel si in ceea ce priveste ghimbirul...Este adevarat? Exista varianta doar sa amestecam cele doua ingrediente si sa le lasam la macerat? Multumesc frumos!
Buna ziua, rolul mierii aiic este doar de a atenua puterea ghimbirului si de conservare. Dar se poate si prin macerare. Numai bine
Mierea, expusă la temperaturi mari, devine toxică. Mai eficient este să fie macerat ghimbirul ras în miere.
Din cate stiu, mierea nu e voie sa fie incalzita la o temperatura mai mare de 40 de grade,ca devine toxica (sau ,in cel mai bun caz, nu are niciun efect), asa ca eu cred ca ghimbirul trebuie fiert separat si apoi amestecat cu mierea .
Buna ziua, din titlul articolului am inteles ca exista o reteta pentru siropul de ghimbir. Eu nu o gasesc. Va multumesc
articolul este impartit pe pagini . Priviti cu atentie in stanga jos scrie cu rosu - pag 1, 2,3 . Schimbati paginile de acolo