Multi oameni sunt mereu pe fuga in ziua de azi, incercand sa rezolve probleme mai mici sau mai mari, jongland cu programele incarcate, facand slalom prin trafic si incercand, in general, sa mentina un echilibru in viata personala si de familie. Chiar si in zilele sau noptile mai putin agitate nivelul de cortizol poate ramane ridicat, din cauza faptului ca nu reusim sa ne gestionam eficient stresul si sa ne relaxam suficient de mult.
Nivelul ridicat de cortizol prezinta riscuri pentru sanatate. Unul dintre acestea este ca declanseaza pofte alimentare, din cauza carora ne putem trezi golind cutia cu inghetata sau cu bomboane de ciocolata. Acelasi cortizol poate stimula secretia unei enzime in celulele de grasime care sa transforme cortizonul in mai mult cortizol.
Celulele de grasime din abdomen au mai multi receptori de cortizol decat alte celule obisnuite, ceea ce inseamna ca hormonii de cortizol in exces se pot transforma in grasime abdominala, care, la randul sau, poate mari riscul de diabet si boala cardiaca.
Sunt cateva alimente care pot readuce starea de calm in viata ta. Si nu este vorba despre alimentele care te fac sa te simti bine, la care apelam pentru confort emotional si care nu ofera decat o stare de bine trecatoare. Mai mult, acest tip de alimente vor declansa si stari de vinovatie sau de manie dupa ce dam gata o cutie de inghetata sau o punga de chipsuri.
Nu, este vorba doar de alimente care au abilitatea de a ne calma datorita continutului lor nutritional (folat, de exemplu, care este un element excelent de reducere a stresului) sau datorita eliberarii lente a energiei. Este vorba despre alimente care ne ajuta sa ne refacem echilibrul intern si sa reducem nivelul de stres. Gaseste metode creative prin care sa incluzi acest tip de alimente in dieta ta zilnica si sa te bucuri de savoarea lor.
1. Sparanghelul
Aceste tulpini nobile sunt bogate in folat. Un studiu facut pe 2608 de adulti a descoperit ca cei care au consumat alimentele cele mai bogate in folat au prezentat si cel mai redus risc de depresie, comparativ cu cei care au consumat alimentele cu cel mai mic continut de folat.
2. Fructele de avocado
Fructele de avocado, pe langa faptul ca au cel mai ridicat continut de folat dintre toate fructele, mai contin si grasimi sanatoase si antioxidanti puternici, precum glutationul, luteina, beta carotenul si vitamina E, care combat radicalii liberi. Chiar daca sunt bogate in calorii, sunt suficiente doar cateva felii puse intr-un sendvis sau o salata (una cu legume cu frunze verzi, care au si ele efect de calmare), pentru a-si exercita influenta de reducere a stresului!
3. Fructele de padure
Fructele de padure sunt o sursa bogata de vitamina C, binecunoscute pentru abilitatea lor de a diminua stresul. De exemplu, intr-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, s-a observat ca 500 mg de vitamina C au redus anxietatea la elevii de liceu. Un alt studiu a aratat ca vitamina C a avut efecte pozitive asupra anxietatii bolnavilor de diabet de tip 2.
4. Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel este o modalitate sigura, testata, de calmare a nervilor. Doua studii efectuate de Universitatea din Pennsylvania ilustreaza acest beneficiu. In studiul initial, din 2009, 57 de adulti care sufereau de anxietate sau depresie au primit ceai de musetel sau placebo timp de 8 saptamani, iar rezultatele au aratat clar un beneficiu anti-anxietate la cei care au consumat ceaiul. Intr-un studiu facut in continuarea acestuia, in 2012, cercetatorii au stabilit ca musetelul a avut si un efect antidepresiv, pe langa cel de reducere a anxietatii.
Ceaiul de musetel se poate prepara, sub forma de infuzie, adaugand 240 ml de apa calda peste 2-3 lingurite de musetel uscat (sau 1-2 pliculete), si lasand la infuzat aproximativ 10 minute.
5. Ciocolata neagra
Multi vor rasufla usurati cand vor citi despre ciocolata neagra. Se pare ca, pe langa faptul ca ne face sa ne simtim bine, ciocolata neagra contribuie la cresterea nivelului de serotonina si reduce presiunea arteriala, fiind bogata in doua categorii de antioxidanti, flavonoli si polifenoli. Cuvantul cheie legat de ciocolata neagra este moderatia, este bine sa fie consumata mai rar si in cantitati mici.
6. Alimentele fermentate
Intestine sanatoase inseamna si o minte mai linistita. Acest lucru se datoreaza relatiei directe (axa creier-intestine) dintre aceste doua regiuni ale corpului. Astfel, alimentele fermentate care constituie surse de bacterii benefice (probiotice) pot avea un impact direct asupra compozitiei chimice a creierului prin intermediul nervului vagal. O recenzie canadiana recenta (din septembrie 2016) a mentionat ca s-au observat “beneficii psihologice ca urmare a administrarii de suplimente cu probiotice.” Cele mai bune surse de probiotice sunt legumele fermentate in casa, chefirul, iaurtul si varza acra facute in casa.
7. Legumele cu frunze verzi
Kale, spanacul, rucola, frunzele de mustar si alte verdeturi sunt surse excelente de folat si magneziu, un alt nutrient cu efecte de calmare. Poti face o salata din frunze verzi, sparanghel si cateva feliute de avocado, pentru o gustare super-calmanta!
8. Ovazul
Ovazul se poate spune ca reduce stresul in doua feluri: 1) prin faptul ca este ieftin si nu necesita mult timp pentru preparare si 2) stimuleaza creierul sa produca un neurotransmitator cu efect de calmare, numit serotonina. Savureaza un castron de fiertura de ovaz cu o mana de fructe de padure si vei beneficia de un efect dublu de calmare a stresului.
9. Semintele
Semintele de chia, de floarea soarelui, de in, canepa si susan - sunt toate bogate in magneziu, un precursor al serotoninei. Studiile arata ca deficienta de magneziu este asociata cu anxietatea, depresia si atacurile de panica. De exemplu, un studiu publicat in revista internationala "Neurostiinta nutritiei" arata ca administrarea de magneziu a fost asociata cu simptome reduse de depresie. Un alt studiu facut pe 5 708 adulti a demonstrat legatura dintre magneziu si depresie. Presara cateva seminte peste salata din legume cu frunze verzi, amesteca-le in fiertura de ovaz, adauga-le in smoothie sau savureaza-le ca gustare!