Ovazul este cunoscut pentru actiunile sale similare cu cele ale unor medicamente, cum ar fi reducerea colesterolului si a glicemiei, stimularea sistemului imunitar, combaterea cancerului si a arteriosclerozei, efectul antioxidant, pe langa faptul ca are proprietati antiinflamatorii cand este aplicat pe piele si poate contribui la controlarea astmului si a greutatii corporale la copii.
Consumul de cereale integrale in general este asociat cu un risc redus de diabet de tip 2, boala cardiovasculara si crestere in greutate. Toate studiile de cohorta facute despre diabetul de tip 2 si bolile de inima arata ca cerealele integrale reduc riscul acestora.
Cercetatorii au observat acelasi lucru si in cazul obezitatii - o pierdere constanta in greutate la cei care au consumat cateva portii de cereale integrale in fiecare zi. Toate studiile pe mase largi de populatie demonstreaza ca un consum ridicat de cereale integrale este asociat cu un indice corporal redus si o crestere redusa in greutate. Cu toate acestea, rezultatele nu indica in mod clar daca un consum de cereale integrale este doar un marker al unui stil de viata mai sanatos sau un factor de influenta pentru greutatea mai scazuta a corpului.
De exemplu, cei care consuma multe cereale integrale - grau integral, orez brun, ovaz la micul dejun - sunt, de regula, mai activi, fumeaza mai putin si consuma mai multe fructe, legume si fibre alimentare decat cei care prefera cereale obisnuite. Din punct de vedere statistic, acesti factori se pot controla, comparand nefumatorii cu nefumatorii care fac sport si au diete similare, insa rezultatele tot au aratat ca cerealele integrale au un rol protector prin diferite mecanisme.
Astfel, in ceea ce priveste gestionarea greutatii, fibrele solubile din ovaz formeaza un gel in stomac, intarziind golirea stomacului, marind senzatia de satietate. Pare plauzibil ca un consum de cereale integrale sa ofere astfel de beneficii directe, insa doar prin studii de interventie controlate randomizate se poate dovedi in mod direct o relatie de cauza si efect. Cu alte cuvinte, dovezile arata clar ca cei care consuma fulgi de ovaz au o rata mai scazuta a bolilor, insa nu inseamna ca daca incepem sa mancam mai mult ovaz, acest risc incepe automat sa scada.
In acest scop, avem nevoie de un test experimental, un studiu orb in care jumatate dintre voluntari primesc fulgi de ovaz, iar cealalta jumatate un placeob, adica fulgi falsi de ovaz, care doar arata si are gust de ovaz. Acest studiu s-a si facut, de altfel, pe barbati si femei obeze si supraponderale. Aproximativ 90% dintre voluntarii care au consumat fulgii adevarata de ovaz si-au redus greutatea, in timp ce din grupul de control niciunul nu a pierdut in greutate. Cei care au mancat ovaz au prezentat o scadere a dimensiunii taliei, si-au redus colesterolul si si-au imbunatatit functia ficatului.
Boala ficatului nealcoolic, o boala a ficatului care devine prea gras ca urmare a alimentelor si a bauturilor in exces si nu a consumului de alcool, este acum cea mai frecventa boala a ficatului din occident, in special SUA, si duce in cazuri rare la ciroza ficatului, cancer de ficat si moarte. Teoretic, cerealele integrale ar putea preveni aceasta boala, insa este prima oara cand s-au si facut experimente pentru a dovedi acest lucru. Un studiu ulterior, efectuat in 2014, a confirmat rolul protector al cerealelor integrale, insa cerealele rafinate au fost asociate cu un risc marit.
Sursa utilizata: http://nutritionfacts.org/2017/02/09/benefits-of-oatmeal-for-fatty-liver-disease/