Se pare ca bunica avea dreptate, este bine sa mananci fiertura de ovaz. Mai jos sunt enumerate cateva motive pentru care e bine sa introduci in alimentatia curenta mai multe produse pe baza de ovaz:
Ovazul este bun pentru inima si s-a demonstrat ca reduce colesterolul daca este consumat regulat.
Ovazul este plin de vitamine si minerale printre care potasiu, folat, fier, vitamina B1 si magneziu, toate importante pentru inima.
Ovazul este o sursa de fibre foarte buna. Acestea sunt bune atat pentru sistemul digestiv, cat si pentru reducerea nivelului de colesterol si starea generala a sanatatii.
Ovazul are continut redus de calorii si iti da senzatie de satietate. Fibrele si complexul de carbohidrati din ovaz iau mai mult timp pentru procesare. Prin urmare te simti satul o perioada mai indelungata si nu simti nevoia sa consumi gustari nesanatoase intre mese.
Ovazul scade presiunea arteriala. Acest lucru se datoreaza fibrelor solubile pe care le contine ovazul. Un studiu efectuat de Universitatea din Minnesota a descoperit ca ovazul in forma sa integrala a determinat o scadere semnificativa a presiunii arteriale a participantilor la studiu.
Ovazul nu se consuma doar la micul dejun. Exista multe retete si multe deserturi delicioase cu ovaz. Ai grija insa sa nu le alegi pe cele care contin prea mult zahar sau alte ingrediente mai putin sanatoase.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/5-good-reasons-to-eat-your-oats.html - ovazul
As adauga ca este recomandat si persoanelor cu diabet. Are indice glicemic mic.