AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Puterea ovazului

Ovazul este deseori apreciat ca fiind printre cele mai sanatoase optiuni pentru micul dejun — insa pentru multe persoane inca nu este foarte clar cum este obtinut acesta si prin ce difera de restul cerealelor. Nefiind siguri daca ovazul contine sau nu gluten, multi renunta sa-l mai consume.

Care este, deci, verdictul pentru ovaz — este o alegere sanatoasa sau dezvolta sensibilitate la gluten, indigestie, oboseala si alte probleme pe care le declanseaza carbohidratii rafinati?

Conform Centrului Bolii Celiace de la Universitatea din Chicago, da — ovazul este practic lipsit de gluten pentru ca nu face parte din grupa de cereale a graului, orzului sau secarei, cele trei categorii de cereale care contin in mod natural proteina de gluten. In loc de gluten, ovazul contine o proteina numita avenin.

Ovazul este considerat sigur pentru consum pentru cei alergici la gluten, mai usor de digerat, prezinta un risc mai redus de a declansa reactii negative si nu este “toxic.” Statisticile arata ca “mai putin de 1 % dintre bolnavii de boala celiaca prezinta reactii la o alimentatie bogata in ovaz.”

Luand acest lucru in considerare, chiar daca decizi sa renunti la gluten, nu trebuie sa renunti si la ovaz. Este sigur in general pentru persoanele ce sufera de boala celiaca (alergici la gluten) sau care au o sensibilitate la gluten, atata timp cat acorda atentie modului in care ovazul a fost produs si procesat. Desi ovazul nu contine in mod natural gluten, acest lucru este pus sub semnul intrebarii daca analizam modul in care ovazul este cultivat si procesat.

Deseori ovazul este crescut pe acelasi pamant sau in rotatie cu cereale ce contin gluten (grau, orz si secara). Cerealele cu gluten pot creste printre culturile de ovaz daca au fost plantate cu un an in urma, iar in acest caz ovazul poate fi contaminat cu grau, orz si secara (si, prin urmare, cu gluten). Mai este ovazul lipsit de gluten daca este crescut pe aceleasi campuri pe care se cultiva si cereale cu gluten? Putin probabil, motiv pentru care ovazul comercializat poate contine urme de particule de gluten.

Este, de asemenea, un lucru obisnuit ca ovazul sa fie procesat in locatii care contin si produse din grau, ceea ce mareste sansele ca ovazul sa fie contaminat cu gluten pe parcursul ambalarii. Cand se recolteaza ovazul si este transportat in locatiile unde urmeaza sa fie curatat si ambalat, recoltele cu gluten se pot amesteca cu ovazul si pachetele cu ovaz pot contine si urme de grau, orz sau secara. Chiar si atunci cand acest lucru nu se intampla, ovazul si recoletele cu gluten se proceseaza cu acelasi echipament, ceea ce ofera o alta sansa de contaminare.

Si daca este organic? In acest caz ovazul mai contine gluten? Practic, etichetarea produsului ca organic nu are legatura cu continutul de gluten. De aceea, la achizitia unui pachet de ovaz organic trebuie verificata si etichetarea acestuia ca fiind lipsit de gluten.

Cum putem verifica daca ovazul contine sau nu gluten

Din motivele enuntate mai sus, majoritatea ovazului din comert, chiar si cel in vandut en-gros, cel mai probabil nu este 100% fara gluten.

Daca aveti o sensibilitate sau alergie la gluten si vreti sa fiti siguri ca achizitionati ovaz fara gluten, trebuie sa cumparati produsul de la o sursa de incredere, care poate garanta ca nu a fost contaminat cu grau, orz sau secara. Producatorii acestui tip de ovaz au de obicei certificat in acest sens si folosesc eticheta “lipsit de gluten” si este preferabil, deoarece glutenul poate provoca probleme digestive chiar si la persoanele fara sensibilitate la gluten.

Ovazul certificat fara gluten este cultivat pe campuri unde nu se cultiva cereale cu gluten, este transportat si procesat fara risc de contaminare. Se fac si inspectii de catre firme specializate, care certifica faptul ca recoltele nu sunt contaminate cu grau, secara, orz sau alte cereale cu gluten — si ca produsul este, intr-adevar, fara gluten. Este singurul mod in care ovazul nu este contaminat in niciun fel de gluten.

Daca ovazul nu contine gluten, de ce ma doare stomacul de la el?

Sunt persoane care pot manifesta anumite simptome dupa consuml de ovaz chiar daca nu au sensibilitate la gluten — pot avea tulburari gastrointestinale cum ar fi balonare, crampe sau diaree. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de fibre din ovaz si poate fi o problema pentru persoanele care nu au o alimentatie bogata in fibre. In timp, se pot obisnui, iar ovazul (sau alte alimente bogate in fibre) poate fi mai usor tolerat pe masura ce sistemul digestiv invata sa proceseze alimente bogate in fibre.

O solutie ar fi hidratarea ovazului in apa peste noapte si consumul de lichide. La fel ca si in cazul altor cereale integrale, hidratarea ovazului reduce antinutrientii si enzimele care pot interfera cu absorbtia si digestia nutrientilor.

Informatii nutritive despre ovaz

Acum ca am clarificat faptul ca ovazul este lipsit de gluten, il poti consuma mai des. Ovazul este foarte apreciat in intreaga lume si pe buna dreptate. Este o sursa foarte buna de fibre, oligo minerale si chiar proteine vegetale. Ca si alte cereale, ovazul contine si anumiti acizi grasi sanatosi, avand in vedere ca isi mentine germenul, endosperma si invelisul, ce contin atat cei mai multi nutrienti cat si mici cantitati de grasimi esentiale.

Ovazul —denumit stiintific Avena sativa — este o cereala integrala crescuta pentru semintele sale. Ovazul se cosuma de mii de ani si, pe langa importanta sa nutritiva pentu oameni, a fost folosit de-a lungul timpului si pentru hrana animalelor.

Like Share Share Tweet71522 vizualizari

Postat in categoria Blog

Etichete: acid fulvic, bolile cardiace, colesterol, fibre, gluten, glutenul,

Comentarii recente:
lavinia17 July 2015 11:24Raspunde

Toate comentariile pe care le-a? fi putut face la citirea articolelor venite din partea Dvs de pân? acum (?i sunt multe!!!), pot fi rezumate într-un cuvânt: ”mul?umesc”. Ast?zi, cu iertare v? rog s?-mi permite?i s? spun mul?umesc ?i pentru acest articol, profesionalismul ?i informa?ia sunt evidente ?i s?-mi permit, cu îng?duin??, a spune despre acest? fraz? c? poate fi pu?in discutabil?... ”Statisticile arata ca “mai putin de 1 % dintre bolnavii de boala celiaca prezinta reactii la o alimentatie bogata in ovaz.” Statistici pot fi, ne lu?m dup? ele, îns? mare aten?ie la cei cu boala celiac? sau la cei cu intoleran?? la gluten, în general, reac?iile nu sunt conform statiscticilor. F?r? cereale, din p?cate, dar f?r? cereale ei vor fi mult mai bine, din punct de vedere fizic ?i psihic. Mul?umiri ?i s?n?tate tuturor!

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE