Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Sase indicii ca ai putea avea sensibilitate la gluten

Sase indicii ca ai putea avea sensibilitate la gluten

Identificarea sensibilitatii la gluten care evolueaza mai tarziu in boala celiaca, daca nu e depistata devreme, nu este asa usor de realizat. Analizele medicale nu reusesc de multe ori sa o faca, rezultatele fiind negative in timp ce persoanele cu in

Identificarea sensibilitatii la gluten care evolueaza mai tarziu in boala celiaca, daca nu e depistata devreme, nu este asa usor de realizat. Analizele medicale nu reusesc de multe ori sa o faca, rezultatele fiind negative in timp ce persoanele cu intoleranta la gluten manifesta o pleiada de simptome.

Persoanelor respective li se spune ca-si imagineaza odata ce rezultatele testelor sunt negative. Problema este ca analizele conventionale de sange facute pentru intoleranta la gluten testeaza doar una din cele sase polipeptide din grau, gliadina.

Insa sunt alte cinci polipeptide: aglutinina din germenii de grau, glteomorfina, glutenina, prodinorfina, si omega gliadina dintre care oricare sau o combinatie a acestora cinci pote declansa o reactie la grau.

Simptomele luate separate pot fi atribuite si altor afectiuni. Chiar si personale cu intoleranta la gluten sau cu boala celiaca pot manifesta o varietate de simptome diferite. Este destul de complex.

Prezentul articol include sase simptome obisnuite si sfaturi despre cum sa te asiguri ca esti sau nu esti tolerant la gluten dupa identificarea simptomelor cu care esti obisnuit.

Uneori aceste simptome apar imediat dupa mese si nu persista mult timp. In unele cazuri, simptomele pot persista cateva saptamani sau pot deveni cronice, ceea ce duce deseori la diagnosticarea unei boli autoimune in loc de intoleranta la gluten.

Sase indicii ca ai putea avea sensibilitate la gluten

(1) Desigur, aici sunt incluse problemele gastrointestinale (GI), cu stomacul si cele digestive. Acestea pot include unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: flatulenta, balonare, stari de greata, crampe abdominale, constipatie, diaree sau o combinatie alternativa a acestora din urma - IBS (Irritable Bowel Syndrome – Sindromul stomacului iritabil).

(2) Dureri de cap si /sau migrene.gluten

(3) Fibromialgia nu este o afectiune, este un sindrom. A incerca sa primesti un diagnostic este inutil. Nu ai nevoie sa ti se spuna ca ai dureri musculare si dureri articulare. Asta inseamna fibromialgia. Fibro= tesut articular; Mio= Muschi; Algia= durere. De aici denumirea de fibromialgie.

(4) Afectiuni emotionale precum iritabilitate cronica si schimbari bruste si irationale de dispozitie.

(5) Afectiuni neurologice, precum ameteli, probleme de echilibru si neuropatie periferica ce afecteaza nervii din afara sistemului nervos, care duc la dureri, slabiciune, senzatie de intepaturi sau amorteala la nivelul extremitatilor.

(6) Oboseala, fie ea cronica sau aproape dupa fiecare masa. Sindromul oboselii cornice (Chronic fatigue syndrome =CFS) este, ca si fibromialgia, un sindrom, nu o boala. Daca esti diagnosticat cu aceasta afectiune, inseamna ca doctorul nu-ti poate localiza cauza oboselii.

Da, toate aceste simptome sunt intalnite si in alte afectiuni si boli. De aceea simptomele luate separat si atribuite ca diagnostic pot crea confuzie.

Cum sa iei o decizie finala

Intai, fa o lista cu fiecare simptom care iti da batai de cap, fie ca este unul sporadic sau cronic. Nu trebuie sa faci presupuneri, de genul ma doare spatele pentru ca nu fac miscare. Intocmeste lista fara sa incerci sa le justifici.

Apoi, tine o dieta fara gluten timp de 60 de zile. Daca simti ca nu poti, acesta este deja un indiciu ca esti dependent de gluten. Deseori suntem dependenti de lucrurile la care suntem alergici.

Dieta fara gluten trebuie sa tina cont care sunt cerealele cu gluten: grau, secara, orz, alac, kamut, ovaz, si triticale. Quinoa, hrisca si sorgul nu contin gluten. La fel si orezul.

Alimentele procesate contin gluten sub diverse forme. Citeste cu mare atentie etichetele. Aici gasiti un site de referinta si o sursa pentru toate alimentele: http://www.celiac.com/. Pentru simplificare, dieta trebuie sa excluda alimentele procreate, sosuri, dressinguri pentru salata si mesele trebuie preparate din alimente intregi.

Dupa o perioada de 60 de zile, verifica lista de simptome pentru a vedea cate au mai ramas. Daca majoritatea au disparut, atunci trebuie mentinuta dieta lipsita de gluten. Daca nu esti sigur, revino la dieta initiala pentru a vedea daca simptomele revin.

Dupa o perioada de sase luni, pot fi introduse treptat in alimentatie anumite produse fara sa produca efecte.

Surse pentru acest articol:

http://www.mindbodygreen.com

http://glutenfreenetwork.com

http://www.easy-immune-health.com/Symptoms-of-Gluten-Intolerance.html

http://www.easy-immune-health.com/early-symptoms-of-fibromyalgia.html

http://www.easy-immune-health.com/Gluten-Intolerance-Diet.html - gluten

#gluten #sensibilitate #simptome

Ce au mai parcurs alti cititori...

Glutenul, un pericol nebanuit
Top alimente care produc inflamatie in corp si ar trebui evitate
5 semne ca ai o alergie sau sensibilitate alimentara nediagnosticata
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101