Glutenul, un pericol nebanuit

Glutenul, un pericol nebanuit
  • Te simti vreodata balonat, plin de gaze, constipat iar scaunul tau este uleios si moale?
  • Ai cateodata dureri abdominale , ameteala sau flatulenta?
  • Te dor articulatiile sau ai dureri musculare care nu au legatura cu vreo activitate fizica?
  • Ti se intampla sa ai limba marita sau umflata, reflux gastric sau chiar ulcer?
  • La femei, dificultati in a duce la capat o sarcina?
  • Simti des oboseala, shimbari dese in starea de spirit, depresie sau anxietate?

Ai fost vreodata diagnosticat cu o boala autoimuna, tulburari ale tiroidei, diabet, lupus, astm, artrita reumatoida sau polimialgie reumatica?

Daca raspunsul tau este DA la unele din aceste intrebari, este posibil sa suferiti de sensibilitate la gluten.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale cu spic precum : grau, hamut, orz, secara.. Este o proteina care este greu de digerat, astfel iritand nu numai tractul digestiv dar si alte organe. Este posibil sa simtiti genul de simptome de mai sus dar nu intotdeauna. Puteti sa aveti sensibilitate la gluten dar sa fiti asimptomatici.

Cum se declanseaza bolile legate de glutenglutenul

Cand aveti un sistem digestiv sanatos, alimentele nedigerate sau digerate partial sunt eliminate in fecale. Dar cand sistemul digestiv este slabit, datorita alegerilor alimentare nesanatoase, consumului de alcool, alimentelor procesate, zaharului alb sau pur si simplu stresului de zi cu zi, abilitatea copului de a digera proteina gluten devine dificila. Ca rezultat, oricare dintre simptomele listate mai sus va aparea datorita proteinelor nedigerate care plutesc prin fluxul sanguin creand reactii autoimmune. Pe deasupra, mucoasa tractului intestinal este atacata si ea.

Precum pielea de pe corp, aceasta mucoasa intestinala este o  prima linie de aparare in protejarea corpului de boli. Cand aceasta mucoasa se rupe se instaleaza asa numita boala a sindromului intestinului permeabil (engl. leaky gut syndrome), ceea ce face sistemul imunitar sa fie grav afectat si slabit.

Cum afli daca ai intoleranta la gluten.

Pentru a afla daca ai intoleranta la gluten, poti alege intre o biopsie intestinala, o analiza a scaunului sau a sangelui.

Daca doresti sa aplici o testare mai putin invaziva si mai economicoasa, poti sa faci “provocarea glutenului”. Aceasta consta in eliminarea glutenului din dieta ta pentru o perioada de 2 pana la 4 saptamani. Iar apoi in ultima zi sa mananci numai gluten. De exemplu, micul dejun poate consta in cereale , sau paine prajita, pentru snack-uri foloseste produse de patiserie iar pentru restul meselor paste. Vezi cum te simti imediat dupa aceea si in urmatoarea zi. Daca vei suferi de disconform abdominal (crampe, gaze), dureri musculare si ale incheieturilor, oboseala, iritabilitate sau dificultati de concentrare, probabil ca esti sensibil la gluten si ar trebui sa il elimini complet din dieta ta.

Confuzia mentala

Ceata de pe creier este o problema reala  in ciuda lipsei de informatii din majoritatea textelor psihologice sau medicale. Ceata de pe creier descrie confuzia mentala sau lipsa de claritate mentala. Oamenii cu ceata pe creier au dificultati in a gandi clar in cea mai mare parte a timpului si in diferite grade. O bagheta de dimineata, un sandvis la pranz sau paste seara ar putea fi cauza din spatele acestei inspaimantatoare stari.

Ceata pe creier reduce calitatea vietii

Chiar daca comunitatea medicala ignora in general ceata pe creier, aceasta este una dintre cele mai importante simptome, spune Lawrence Wilson, medic, pe site-ul lui, DrLWilson.com. Ceata pe creier nu are legatura cu depresia, dementa sau oricare alta problema mentala si totusi este rareori acceptata ca un simptom real care poate ajuta la realizarea unor diagnostice adecvate.

Oamenii si-ar putea petrece intreaga viata in ceata pe creier, incapabili sa se concentreze, sa faca rapid legaturi, sa proceseze informatia in mod corect sau sa tina pasul la scoala sau la munca.

Glutenul si ceata pe creier

glutenulPotrivit dr-ului Wilson , alimentele continand gluten pot cauza reactii in creierele oamenilor cu sensibilitate la gluten, iar acest lucru sa duca la ceata pe creier. Ceea ce oamenii manaca, le afecteaza creierul. Alergiile la alimente pot tulbura sensibilul echilibru al hormonilor si substantelor chimice din creier, din aceasta rezultand probleme de la depresie la schizofrenie, potrivit unui articol de pe site-ul AlternativeMentalHealth.com.
Oamenii care sunt sensibili la gluten sufera adesea de absorbtie dificila, ceea ce duce la nivele scazute de substante nutritive esentiale in corp. Corpul ataca glutenul de parca acesta ar fi un invadator, ceea ce deterioreaza formatiile asemanatoare degetelor numite villi si care absorb substantele nutritive atunci cand hrana trece in intestinul subtire. Absorbtia dificila poate inhiba dezvoltarea mentala la copii si poate duce la deficiente la oameni de orice varste.
Creierul are nevoie de o varietate de substante nutritive pentru a fi sanatos. Vitamine, minerale, proteine, amidon si grasimi sanatoase sunt cu toate necesare pentru o functionare optima a creierului. Potrivit DrLWilson.com, unele dintre cele mai importante substantel nutritive includ:

• vitaminele B, in special B6 and B12
• Calciu
• Colina
• Crom
• Iod
• Magneziu
• Acizi grasi Omega-3
• Seleniu
• Tiamina
• Vitamina D
• Zinc

Aceste substante nutritive se gasesc intr-o gama larga de alimente, dintre care s-ar putea sa nu fie digerate normal datorita vatamarii intestinale cauzate de consumul glutenului. Lipsa acestor substante nutritive poate cauza ceata pe creier, potrivit Dr.LWilson.com.

Consumul de gluten, chiar in cantitati mici, activeaza sistemul imunitar. Simptomele par sa se raspandeasca de la intestine in intreg corpul, inclusiv la creier, potrivit unui articol de pe DrKaslow.com, site-ul lui Jeremy E. Kaslow, specialist in medicina.

Evitarea glutenului

Oamenii ar putea manca glutenul fara sa stie ca propriile lor corpuri sufera. Reactiile alergice adesea cauzeaza umflarea si inflamarea. Din nefericire, inflamarea in zona stomacului datorita unei reactii alergice nu este la fel de usor de detectat ca umflarea locala datorita unei intepaturi de albina sau umflarea fetei datorita consumului de alimente la care este cineva alergic. Chiar si mai putin observabila este inflamarea creierului  datorita unui raspuns alergic.

Oamenii nu pot simti tesutul cerebral; tesutul nu este proiectat pentru a alerta oamenii in legatura cu problemele, utilizand semne precum mancarime, durere sau umflarea zonelor corporale, pe care oamenii le pot simiti in alte parti ale corpului, potrivit DrKaslow.com.

Solutia este de a adopta o dieta care sa nu includa glutenul. Evitarea glutenului imbunatateste capacitatea cognitiva, ridica ceata de pe creier, astfel incat oamenii pot gandi mai clar. Renuntarea la gluten s-a demonstrat a stabiliza starea de spirit, imbunatateste notele, sporeste abilitatile motorii, promoveaza invatarea mai rapida, imbunatateste concentrarea si elimina ceata de pe creier, potrivit DrKaslow.com

Djokovic si dieta care a schimbat lumea tenisului

Orice copil cand este mic isi doreste sa creasca mare si puternic, ba chiar sa aiba puteri speciale, care sa il diferentieze de restul. Se gandeste ca daca ar manca o mancare speciala, sau daca ar bea o potiune magica ori daca l-ar musca un paianjen acest lucru se va intampla. Dar daca lucrurile ar sta invers si tot ce ar trebui sa facem este sa nu mancam anumite alimente pentru ca aceste puteri din noi sa se poata elibera ?

In anul 2011, Djokovic, a avut parte de cel mai bun sezon in tenis. A fost intr-o forma asa buna incat cei din lumea tenisului au ramas pur si simplu uimiti de transformarea extraordinara a sportivului.

In 2011, Djokovic a castigat 10 turnee  incluzand Grand Slam-uri la Australian Open, Wimbledon si US Open precum si  ATP World Tour Masters 1000 . A stabilit un nou record de castiguri intr-un singur sezon (12 milioane de dolari)  A terminat sezonul cu un record de meciuri castigate 70 si numai 6 pierdute, ajungand numarul 1 mondial. Toate acestea l-au facut pe Pete Sampras sa declare ca sezonul lui Djokovic este cel mai bun sezon pe care l-a vazut vreodata, numindu-l “una dintre cele mai mari realizari in toate sporturile”. La randul sau  Boris Becker a afirmat, despre sezonul lui Djokovic, numindu-l “unul dintre cei mai buni ani in tenis din toate timpurile” Chiar si Rafael Nadal, care a pierdut in fata lui Djokovic in sase finale diferite pe trei suprafete diferite, a spus despre performanta lui Djokovic “probabil cel mai inalt nivel de tenis pe care l-am vazut vreodata.

djokovic glutenul

Dar cum a reusit campionul sarb o asa transformare?. Serviciul sau care era neglijent, a devenit precis, fluid si in unele momente absolut devastator.
Forehand-ul sau care in momentele tensionate il trada, acum deseneaza mingii castigatoare care cateodata par ca sfideaza legile fizicii?. Backhand-ul sau intotdeauna solid, acum pare impenetrabil chiar si la forhand-ul inalt al lui Nadal.

Raspunsul este pe cat de simplu pe atat de neasteptat , mai ales pentru unii care au impresia ca alimentatie nu are nici o legatura cu sanatatea sau cu performantele.

Anul trecut, nutritionistul lui Djokovic a descoperit ca acesta era sensibil la gluten. In consecinta la sfatul acestuia Novak a eliminat glutenul din dieta sa.

“A facut o treaba fantastica” afirma sportivul. „Asta inseamna cu nu pot manca anumite alimente precum pizza, paste sau paine. Am pierdut si ceva kilograme in greutate, dar ma simt excelent si m-a ajutat mult, pentru ca miscarea mea este mai rapida si ma simt intr-o forma fizica foarte buna”.

Pentru ca a vorbit in mod public despre aceasta, Novak Djokovic a devenit poate cel mai faimos dintre cei care si-au schimbat dieta inlaturand glutenul din viata lor, dar si un foarte bun exemplu, o dovada ca eliminarea glutenului functioneaza si nu numai ca vindeca bolile dar permite corpului chiar sa exceleze.

Se estimeaza ca 1 din 100 pana la 3 din 1000 oameni sufera de o sensibilitate la gluten. este foarte posibil chiar tu sa fii unul dintre acestia. in ultimii ani dieta fara gluten a devenit o moda mai ales in cercurile inalte, astfel multe celebritati precum Keith Olbermann, Billy Bob Thornton,  Elizabeth Hasselback Katherine, Ducesa de Kent, Heidi Collins, Gwyneth Paltrow, Jennifer Esposito, Goldie Hahn, Rachel Weisz, Zooey Deschanel, Susie Essman, Emmy Rossum, Heidi Collins si altii au trecut cu mare succes la aceasta dieta. Chiar si Chelsea Clinton a oferit la nunta ei mancare care nu continea gluten.

Cititi etichetele

Glutenul este gasit aproape in toate alimentele, asa ca verificati cu atentie etichetele. In mod normal, indiferent de motiv, continutul de gluten trebuie indicat pe eticheta de catre producator conform H.G. 106/2002 Anexa 1.  Dar nu va lasati indusi in eroare, chiar daca provine din cereale, glutenul poate fi gasit in ziua de azi in alimente la care nici nu te astepti precum : cartofi prajiti, paine, faina , macaroane, gris, biscuiti, sosuri, napolitane, prajituri, mustar, precum si dulciuri, branzeturi si mezeluri, bere sau bors.

Pentru multi , daca se elimina glutenul din alimentatie este posibil sa se creeze o oaza de insanatosire. Dar trebuie retinut totusi un factor foarte important. Orice renuntare la un obicei alimentar nociv sau nesanatos, trebuie sustinuta de obiceiuri si alegeri sanatoase. Cuplati renuntarea la gluten cu consumul regulat de fructe si legume, nuci si seminte in starea lor cat mai naturala.

Cand eram micut capatasem o vorba, nu imi mai aduc aminte de la cine. Spuneam des ca “painea prosteste” si toata lumea se amuza. Stiti cum face familia se aduna in jurul puiului de om ca la circ si incepe  “ia mai zi o data  si eu repetam “painea prosteste” si toti se terminau de ras. Ei, nu vreau sa ma laud, dar se pare ca stiam eu ceva ;)… cine rade acum?  :)

Sursele pentru acest articol includ: 

http://www.drlwilson.com/articles/brain_fog.htm

http://www.alternativementalhealth.com/articles/brainallergies.htm

http://www.drkaslow.com/html/gluten-brain_connection_.html

James Braly, Dangerous Grains

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703509104576327624238594818.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Novak_Djokovic#2011 Djokovic si glutenul

http://www.independent.co.uk/sport/tenis/is-a-glutenfree-diet-behind-djokovics-smash-success-2285004.html- glutenul

notă !
Acest articol este doar o sursa de informare. Informatiile prezentate nu inlocuiesc sfatul unui specialist. Cititi mai mult despre termenii utilizarii acestui site, aici: Termeni si conditii ViataVerdeViu.ro

Un comentariu

  1. marila

    30 martie 2014 at 23:40

    Pai e normal ca, cei care au probleme sa evite glutenul. Painea prosteste?!
    Si cum ramane cu spusele proorocului: “… iar painea, inima omului o intareste”? Painea de azi da, creeaza o multime de probleme pentru ca cerealele si mai ales graul de azi, sunt chimizate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>