Asa-zisul paradox francez este un termen inventat in anii 1980 de 3 francezi care au vrut sa explice o curiozitate: daca reprezinti grafic decesele cauzate de atacul de cord proportional cu cantitatea de grasimi saturate si colesterol pe care o tara le consuma, se va forma o linie dreapta. Cu cat populatia consuma mai multe produse de origine animala, cu atat cresc mai mult si ratele de deces. Ceea ce ne face sa credem ca, daca am reduce semnificativ consumul de carne, oua si lactate, am putea reduce ratele de deces de cauza coronariana aproape de zero.
Doua tari au iesit in afara acestei linii drepte. Finlanda a avut rezultate mult mai rele decat asteptarile, iar Franta mult mai bune. De aici si paradoxul. Cum de Franta, cu un consum de grasimi saturate si colesterol similar cu cel al Finlandei, are un numar de decese cauzate de atacul de cord de cinci ori mai mic?
Cu totii au incercat sa gaseasca o explicatie. Poate avea legatura cu vinul. Poate cu alimentatia. Da, produsele de origine animala sunt asociate cu mortalitatea cauzata de boli cardiace coronariene, dar produsele vegetale par sa exercite un rol de protectie. Poate ca faptul ca francezii consuma de patru ori mai multe legume explica rata de deces mai scazuta.
In cele din urma, a fost evident ca nu este vorba de niciun paradox. Asa cum foarte inteligent a remarcat Marion Nestle, francezii au inceput sa manance nesanatos doar de putin timp, iar bolile cronice au nevoie de cativa zeci de ani pentru a se dezvolta. Americanii mananca in acest fel de 40 de ani, in timp ce francezii sunt abia la inceput. Daca ne-am apuca cu totii de fumat azi, iar maine nu am gasi dovezi masurabile ale cresterii cancerului la plamani, nu inseamna ca fumatul nu cauzeaza cancer – ci ca dureaza pana ce acesta se dezvolta.
Dar ce se intampla daca ne uitam la cifre? O comparatie intre ratele de deces din cauza bolilor coronariene si cantitatea de grasime animala si de colesterol la un anumit moment arata ca Franta este, totusi, neobisnuit de protejata. Iar la o comparatie intre ratele de deces si tipul de alimentatie de acum doua decenii, este tot in afara liniei. Cum este posibil? Se pare ca medicii francezi nu mentioneaza decesele cauzate de bolile cardiace ischemice pe certificatul de deces, in proportie de 20%, dupa cum a scos la iveala o investigatie facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Deci, daca se corecteaza aceste aspecte, Franta intra in linie dreapta in graficul care uneste decesul legat de grasimi animale si decesul legat de colesterol cu ratele de atac de cord fatal, de patru ori mai mari decat ale Japoniei, la cativa zeci de ani de la consumul de grasime animala.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/what-is-the-french-paradox