Pe langa savoarea si textura minunata, consumul de nuci este o alegere foarte buna din punct de vedere nutritional la orice masa.
Conform unui studiu publicat in Archives of Internal Medicine, consumul mai mare de nuci este asociat cu cresterea nivelelor de colesterol bun.
Cercetatorii de la Universitatea Loma Linda au adunat date din 25 de studii legate de consumul de nuci facute in sapte tari diferite si in care au fost implicate 583 de femei si barbati cu colesterol ridicat sau normal. Toate studiile au comparat un grup de control cu un grup care a mancat nuci.
In fiecare zi, participantii la studiu au consumat in medie, in jur de 60 grame de nuci , echivalentul a 50 de migdale. Acest lucru a fost asociat cu o reducere a colesterolului total de 5.1 procente, o reducere a colesterolului asa zis „rau” (LDL - lipoproteinele cu densitatea joasa) cu 7.4 procente si o imbunatatire cu 8.3 procente a ratei dintre LDL si HDL(lipoproteinele cu densitate inalta). Pe langa acestea, nivelele trigliceridelor au scazut cu 10.2 procente.
Autorii studiului finantat de International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation, sustin ca rezultatele lor sunt incurajatoare pentru a folosi nucile in mod terapeutic in scopul imbunatatirii nivelelor de colesterol din sange. Intr-o conferinta de presa acestia au precizat urmatoarele.
„Nucile sunt un aliment intreg care a fost consumat de oameni de-a lungul intregii lor istorii. Cresterea consumului de nuci ca parte a unei diete intelepte si prudente poate duce la o imbunatatire a lipidelor din sange (cel putin pe termen scurt) si are potentialul de a scadea riscurile de boli de inima.
Studiul a gasit beneficii pentru toate felurile de nuci, care sunt bogate in grasimi sanatoase, proteina de calitate superioara, fibre, minerale, vitamine, antioxidanti si fitosteroli care au fost toate asociate cu sanatatea inimii.
Nucile „romanesti” sunt numarul unu in antioxidanti!
Dintre toate nucile insa, nucile „romanesti” merita o atentie deosebita. O sa le numesc nuci „romanesti” desi ele se gasesc in mai multe regiuni si sunt printre cele mai vechi nuci fiind numite „juglans regia”. O analiza facuta la intalnirea American Chemical Society, s-a ajuns la concluzia ca aceste nuci au o combinatie de mai multi si mai benefici antioxidanti decat orice alte nuci.
Conform autorului, Joe Vinson, Ph.D., de la Universitatea din Scranton, nucile „romanesti” au de doua ori mai multi antioxidanti decat orice alte nuci asemanatoare. Acesta a analizat noua tipuri diferite de nuci : nucile „romanesti”, migdale, alune, fistic, nuci de brazilia, caju, nuci de macadamia, hazelnuts si nuci pecan.
Vinson a descoperit de asemenea ca antioxidantii gasiti in nucile”romanesti” sunt de cea mai buna calitate. El a masurat antioxidantii din nuci ca fiind intre 2 si 15 ori mai puternici decat vitamina E.
Iar nucile „romanesti” au inca un mare avantaj, deoarece multa lume le consuma cu placere in starea lor cruda. Caldura survenita in urma gatirii lor duce la distrugerea calitatii antioxidantilor si a restului de nutrienti benefici. Nucile sunt de asemenea o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega 3 , numai un sfert de cana acoperind peste 90% din necesarul zilnic recomandat. Sunt de asemenea o sursa buna de grasimi benefice mononesaturate.