Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Un singur pahar de suc de iarba de grâu pe zi ofera numeroase beneficii pentru sanatate

Un singur pahar de suc de iarba de grâu pe zi ofera numeroase beneficii pentru sanatate

Daca te intrebi ce poate fi iarba de grau, ei bine, este o iarba bogata in clorofila, obtinuta din cotiledoanele plantei de grau (Triticum aestivum). Desi faima ierbii de grau a luat de curand amploare, prima mentiune a utilizarii acesteia dateaza in

Iarba de grau este o iarba bogata in clorofila, obtinuta din cotiledoanele plantei de grau (Triticum aestivum).

Desi faima ierbii de grau a luat de curand amploare, prima mentiune a utilizarii acesteia dateaza inca de acum 5000 de ani, din timpul civilizatiilor egiptene si mesopotamiene. In special egiptenii apreciau iarba de grau pentru efectele sale asupra sanatatii si a vitalitatii.

Revenind mai aproape de epoca moderna, in anii 1930, experimentele chimistului in agricultura Charles Schnabel cu plante tinere au pavat drumul catre descoperirea beneficiile ierbii de grau.

In ziua de azi iarba de grau este cunoscuta ca ingredient nutritiv care se adauga in diverse sucuri.

Citeste si 50 de motive sa consumi zilnic iarba de grau

 

Cu ce contribuie iarba de grau la sanatate?

Cei mai multi stiu ca iarba de grau este buna pentru suc si ca poate fi inclusa in diverse sucuri de plante sau consumata ca atare, sub forma asa-numitelor "shoturi". Iarba de grau, insa, este folosita si in scopuri medicinale.

Consumul de iarba de grau cruda ajuta in tratarea ulcerelor peptice, a colitei ulceroase, constipatiei, diareei si altor probleme gastrointestinale. Pe de alta parte, pudra din iarba de grau este buna pentru urmatoarele afectiuni:

Pudra din iarba de grau se poate folosi si cutanat, pentru:

- exfolierea pielii si inlaturarea celulelor moarte;

- combaterea eruptiilor acneice (o pasta facuta din iarba de grau si lapte organic poate trata acneea, pistruii, punctele negre sau albe si pielea arsa de soare);

- a mari elasticitatea pielii si a da luminozitate tenului;

- a grabi vindecarea ranilor, arsurilor, muscaturilor de insecte, taieturilor si zgarieturilor;

- a calma arsurile solare, ulciorul si ciuperca piciorului (piciorul atletului);

- a elimina efectele iederei otravitoare;

- a incetini procesul de imbatranire

Parul poate beneficia si el de pe urma pudrei din iarba de grau, utila mai ales in cazul matretii si a scalpului uscat. Se aplica o cantitate mica de pudra sau suc din iarba de grau pe zona afectata sau se dilueaza si se stropeste pielea cu o sticla cu atomizor. Iarba de grau se lasa sa fie absorbita prin piele si se clateste dupa 15-20 de minute.

 

Beneficiile consumului ierbii de grau

Daca te gandesti sa incepi sa consumi iarba de grau cruda si organica, pudra din iarba de grau sau suplimentele din iarba de grau, iata care ar putea fi avantajele de care poti beneficia:

- neutralizeaza toxinele si elimina metalele grele si poluantii din corp;

- protejeaza contra carcinogenilor;

- reduce efectele radiatiilor, datorita enzimei superoxid dismutaza;

 - stimuleaza glanda tiroida;

-  reduce aciditatea din sange si reface pH-ul corpului;

- oxigeneaza sangele;

- contribuie la pierderea in greutate datorita continutului de fibre;

- regleaza glicemia prin incetinirea absorbtiei carbohidratilor;

- reduce si elimina inflamatia generala

Iarba de grau are un continut nutritiv impresionant: doar 60 de grame de iarba de grau au acelasi continut nutritiv ca 240 grame de  legume crude si organice.

Iar sucul din iarba de grau iti furnizeaza urmatorii nutrienti:

Cum poti creste iarba de grau acasa

Orice gradinar este fericit sa vada roadele muncii sale, cu atat mai mult cand este vorba de iarba de grau. Cu toate acestea, sa nu uitam ca rabdarea este o calitate esentiala cand crestem iarba de grau, pentru ca este o activitate consumatoare de timp si care necesita multa atentie.

Pentru inceput, ai nevoie de patru lucruri: seminte, pamant bun, o tavita si un spatiu adecvat. Iata cateva instructiuni pentru cresterea ierbii de grau:

1. Semintele trebuie puse la inmuiat intre opt si 12 ore in prealabil.

2. Pamantul trebuie pregatit in tavite si semintele trebuie plantate. Tavita nu trebuie pusa in lumina directa a soarelui si trebuie udata.

3. Cand iarba ajunge la 15-18 cm inaltime, firele se pot taia si folosi pentru suc, care se va consuma imediat.

Pe parcursul celor 12 ore, planta trebuie udata pe margini, pastrand radacinile uscate, pentru a evita mucegairea. Cand se culeg, firele de iarba trebuie taiate chiar deasupra pamantului, pentru ca acolo este concentratia cea mai mare de nutrienti.

Indiferent ca iarba este cultivata in interior sau exterior, planta nu trebuie expusa in lumina directa a soarelui, pentru ca, astfel, poate sa dezvolte un gust amarui. Cei mai multi recomanda recoltarea firelor de iarba atunci cand acestea se despica in partea de jos a lamelei, pentru ca atunci are gustul cel mai dulce.

Un dezavantaj al plantei din iarba de grau este ca se poate contamina usor cu mucegai, deseori chiar la suprafata pamantului, pentru ca radacinile sunt foarte aproape de aceasta zona. Pentru a preveni aparitia mucegaiului, planta trebuie sa beneficieze de un curent usor de aer, umiditate la temperatura scazuta si semintele sa fie plantate din loc in loc, pentru o crestere mai putin densa. Consumul de iarba de grau mucegaita mareste riscurile de imbolnavire.

Retete simple si sanatoase din iarba de grâu

Sucul din iarba de grau se poate servi ca atare sau in combinatie cu alte legume si fructe. Iarba de grau este disponibila si sub forma de tablete sau capsule.

Iata doua moduri in care poti obtine sucul din iarba de grau:

  1. Cu ajutorul unui blender de mare putere

- Se adauga iarba si apa si se omogenizeaza pana devine lichida.

- Se strecoara sucul obtinut printr-o sita sau un prosop curat, intr-un pahar sau castron

- Daca se foloseste un prosop, se prind capetele acestuia, storcand sucul ca intr-o punga;

-  Dupa stoarcerea sucului, se arunca restul de pulpa si se savureaza sucul

  1. Cu ajutorul unui storcator

- Se pune iarba de grau in storcator, conform instructiunilor de folosire;

- Cu ajutorul unei rasnite manuale se poate stoarce a doua oara pulpa, pentru a extrage cat mai mult suc.

- Se consuma sucul imediat. 

Sucul din iarba de grau se poate pregati si in doze mai mici, mai ales pentru cei care inca nu sunt obisnuiti cu gustul si textura acestuia. De asemenea, sucul din iarba de grau se poate combina cu alte sucuri de legume sau, in cantitati mai mici, de fructe.

Iata cateva idei in acest sens:

Rasfat cu lamâie

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Combina cele doua ingrediente.
  2. Dupa ce consumi shot-ul de lamaie cu suc de grau, bea un pahar cu apa calda cu lamaie.

Nebunie cu menta

Ingrediente:

Mod de pregatire:

  1. Adauga cateva fire de iarba de grau in storcator sau in blender.
  2. Adauga menta.
  3. Mai adauga cateva fire din iarba de grau

Iarba de grau se poate folosi si in sosuri de salata. De exemplu, combina iarba de grau cu citrice pentru un plus de prospetime sau amesteca iarba de grau cu ulei de masline, otet, ierburi aromatice sau condimente pentru un dressing de salata mai aromat. Vestea buna pentru persoanele care sufera de boala celiaca, intoleranta la gluten sau au alergii la grau sau iarba este ca iarba de grau nu contine gluten. Insa, pentru siguranta, iarba de grau trebuie sa fie consumata in forma sa pura.

Expunerea firelor de iarba la un echipament folosit pentru procesarea produselor cu gluten sau cresterea acestora pana la momentul la care sa dea seminte poate duce la contaminarea incrucisata, facand ca produsul finit sa contina urme de gluten, care pot afecta sanatatea celor sensibili.

Efecte secundare ale consumului de iarba de grau

Iarba de grau este, in general, sigura pentru consum, insa sunt si persoane care pot manifesta efecte secundare, precum stari de greata, constipatie sau chiar anorexie.

In plus, cei care sufera de alergie la gluten sau la iarba, de o boala celiaca sau intoleranta la gluten ar trebui sa consulte un medic inainte de a consuma iarba de grau, pentru ca poate cauza complicatii cand se consuma in cantitati mari. Se poate face si un test alergenic pentru a depista eventuale alergii. De asemenea, iarba de grau nu trebuie consumata zilnic, pentru ca este mai mult o planta de detoxifiere decat un aliment pentru consum frecvent.

Cum se pastreaza iarba de grau

Dupa recoltare, iarba de grau trebuie depozitata la frigider pâna la sapte zile. E bine sa nu fie spalata, ci doar stearsa cu o carpa uscata, pentru a inlatura praful sau apa in exces. Se depoziteaza intr-un recipient etans sau o punga de plastic cu sistem de inchidere etans.

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/herbs-spices/wheatgrass.aspx

#anti-imbatranire #antioxidanti #iarba de grau #suc de iarba de grau

Ce au mai parcurs alti cititori...

Nucile românesti sunt cele mai bogate in antioxidanti
Imbunatatirea vederii, stimularea imunitatii: cele mai bune surse naturale de vitamina A
La ce este bună cacaua?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101