AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

La ce este buna cacaua?

Denumire botanica: Theobroma cacao

Unul dintre cei mai cunoscuti arbori de pe planeta este arborele de cacao, o specie de planta din care deriva cacaua – si ciocolata. Desi unii pot crede ca arborele de cacao  si cacaua  sunt unul si acelasi lucru, nu este chiar asa. Arborele de cacao (cacao) este planta, iar cacaua (cocoa) este produsul acestuia. Partile comestibile din coaja de cacao si semintele din interior pot fi procesate pentru obtinerea pudrei de cacao, a untului de cacao, sau a ciocolatei, dupa uscare si fermentare.

Pentru ca boabele de cacao erau apreciate pentru proprietatile lor medicinale si afrodisiace, erau folosite ca moneda de schimb la civilizatiile stravechi din America de Sud. Exista zvonuri conform carora Casanova le indragea foarte mult.

Cea mai veche dovada cunoscuta despre procesarea boabelor de cacao pentru consum dateaza din 1,400 I.H., in descoperirile reziduale din vasele excavate in Honduras, probabil depozitate pentru fermentarea fructului in vederea pregatirii unor bauturi pentru adulti. Formele indulcite au aparut dupa debarcarea europenilor in Lumea Noua si au gustat cacaua in forma lichida. Desi nu le-a placut la inceput, cineva a descoperit ca prin indulcirea acesteia cu miere era chiar gustoasa. In secolul 17, aceasta forma a ciocolatei a devenit extrem de populara in Europa si, ulterior, in lume. Si inca este.

Beneficiile pe care le are cacaua pentru sanatate

Sunt multe discutii despre radicalii liberi si antioxidanti, dar unii nu prea stiu ce reprezinta acesti termeni cand vine vorba de sanatatea lor. Expunerea la soare, la fumul de tigara, la poluare si la substante chimice toxice, precum insecticide, precum si alimentele nesanatoase pot declansa eliberarea de radicali liberi in corp, desi ei pot fi produsi si de factori de stres sau de deteriorarea tesuturilor sanatoase. Antioxidantii din alimentele consumate pot face procesul reversibil, ajutand la combaterea bolilor distrugand radicalii liberi daunatori.

Aici intervine cacaua. Pudra de cacao cruda contine peste 300 de compusi chimici diferiti si aprope de patru ori cantitatea de antioxidanti gasita de regula in ciocolata neagra – de 20 de ori mai mult decat in afine. Mai contine proteine, calciu, caroten, tiamina, riboflavine, magneziu, sulf, flavonoide, antioxidanti si acizi grasi esentiali. Combinatia ideala a acestor elemente ajuta la stimularea producerii in mod natural a acelor fitochimicale in organism care au efecte benefice, precum scaderea colesterolului LDL, imbunatatirea functionarii inimii si reducerea riscului de cancer.

Feniletilamina, sau PEA, este una dintre acestea. Compusul, in cantitati mari, este eliberat de creier atunci cand ne simtim atrasi de cineva, dar substantele eliberate natural in caz de stres sau durere denumite neurotransmitatori stimuleaza secretia endorfinelor pentru a ne ajuta sa ramanem in stare de alerta si concentrati.

Studiile au aratat ca ciocolata ne afecteaza emotiile si dispozitia prin cresterea nivelului de serotonina, ceea ce explica pofta de ciocolata in momentele de melancolie. Tot in acest scop actioneaza si un neurotransmitator denumit teobromina, un stimulant moderat utilizat uneori in tratarea depresiei. Elibereaza compusul anandamida, care produce emotii euforice de multumire si relaxare.

Boabe de cacao

Pentru cei care-si fac griji ca ciocolata nu e buna pentru ei (trebuie sa fie asa, prea buna, nu?), pot fi linistiti: o jumatate de cana de cacao cruda contine doar un gram de zahar. Lucrurile se schimba dupa procesare. Din pacate, temperatura ridicata din timpul procesarii si al rafinarii efectuate in scopul producerii diferitelor tipuri de cacao sau ciocolata distruge micronutrientii din boabele de cacao, impreuna cu beneficiile acestora pentru sanatate.

Nu numai asta, dar aditivii precum siropul cu nivel ridicat de fructoza (HFCS), zaharul, si uleiurile partial hidrogenate diminueaza, de fapt, cantitatea de cacao utilizata, iar produsele lactate blocheaza absorbtia antioxidantilor, asa ca, daca doresti beneficii nutritive, nu le vei gasi intr-un baton de ciocolata.

Studii despre Cacao

Conform unui studiu, ceaiul negru, ceaiul verde, vinul rosu, si cacaua sunt bogate in fitochimicali fenolici, precum teaflavina, epigalocatecina galata, resveratrolul si au fost analizate in detaliu datorita rolului pe care il pot juca acestea ca agenti chimiopreventivi datorita capacitatilor lor antioxidante. Boabele de cacao contineau un nivel mult mai inalt de fenoli completi si au avut activitatea antioxidanta cea mai intensa. Aceste rezultate sugereaza ca boabele de cacao sunt mai benefice pentru sanatate decat ceaiurile si vinul rosu.1

Un alt studiu a demonstrat ca, desi consumul ridicat de fructe si legume a fost asociat cu un risc redus de boli de inima coronariene si atac de cord, o asociere similara a fost facuta si in relatia cu boabele de cacao, un “aliment inzestrat din belsug de la natura cu polifenoli”. Experimentele din cadrul studiilor arata destul de clar efectele benefice ale boabelor de cacao pentru sanatatea cardiovasculara, reducand presiunea sanguina, imbunatatind functia vasculara si metabolizarea glucozei si diminuand agregarea si aderarea trombocitelor. Mecanismele prin care se crede ca baza de cacao isi exercita efectele pozitive includ activarea sintazei oxidului nitric, cresterea biodisponibilitatii oxidului nitric, precum si proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii.2

Retete sanatoase cu cacao: Bomboane cu alune din cacao cruda

Ingrediente:

  • 1 cana curmale
  • ¼ cana ulei de cocos
  • ¼ cana miere (sau stevia)
  • ½ lingurita pudra de cardamom
  • ¼ lingurita scortisoara
  • Un praf de sare de mare
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • ½ cana de nuca de cocos
  • ½ cana de pudra de cacao cruda
  • ¾ cana nuci maruntite inmuiate (migdale, nuci, sau nuci pecan)
  • ¼ cana fructe uscate (stafide, cirese sau merisor)

Preparare:

  1. Se pun curmalele in robotul de bucatarie si se amesteca la viteza mare timp de 10 secunde. Se adauga uleiul de cocos, mierea, cardamomul, scortisoara, sarea de mare si vanilia si se proceseaza din nou timp de 10 pana la 20 de secunde sau pana cand amestecul este omogen.
  2. Se adauga pudra de cacao si se amesteca in continuare timp de 10 secunde. Se transfera amestecul intr-un bol mare, se adauga nucile maruntite si fructele uscate si se amesteca bine.

Cu ajutorul unei linguri de inghetata (sau o lingura obisnuita) se ia din amestec si se aseaza bomboanele pe o farfurie sau o tava acoperita cu hartie de copt. Se da la racit in frigider timp de 30 de minute. Pofta buna!

Curiozitati despre cacao

Aztecii denumisera cacaua "yollotl eztli," in traducere "sangele inimii." Probabil apreciasera inca din acele vremuri consumul de cacao pentru beneficiile sale pentru inima, asa cum acum este considerat un adevarat stimulant al sistemului cardiovascular.

Rezumat

Acest derivat usor adictiv contine nutrienti extrem de puternici. Pudra de cacao cruda contine peste 300 de fitochimicale si aproape de patru ori puterea antioxidanta existenta in ciocolata neagra, pe langa continutul de proteine, calciu, caroten, tiamina, riboflavine, magneziu si sulf, care, insa, pot fi usor distruse la temperaturi ridicate, de aceea este important de vazut prin ce procese a trecut pudra de cacao si ciocolata de menaj utilizate.

Cacao poate imbunatati sanatatea inimii, colesterolul, nivelul stresului si inflamatia, acestea fiind doar o parte din avantajele pentru corp. Efecte secunare ale consumului de cacao elibereaza in creier anandamida, endorfine, feniletilamina, si serotonina, toate fiind descrise drept "creatoare de stari de bine" si "euforice." Toate acestea intr-o cana de cacao calda sau un baton de ciocolata neprocesata. Nu e de mirare ca spaniolii o numesc “aurul negru."

Alte surse:

Note de referinta:

Like Share Share Tweet33984 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: antioxidanti, reteta cu cacao, theobomina cacao,

Comentarii recente:
Florin27 March 2016 11:31Raspunde

•½ cana de pudra de cacao cruda- De unde naiba sa iei asa ceva? Vorbiti si voi ca sa va aflati in treaba.

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

10 alimente bogate in colesterol si cum sa mentii un echilibru sanatos

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

9 beneficii surprinzatoare ale nucsoarei

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Legatura dintre avort si aparitia cancerului la sân

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE