REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. La ce este bună cacaua?

La ce este bună cacaua?

Datorită compoziției bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și acizi grași Omega 6, Cacaua este un aliment nu doar foarte gustos, ci și extrem de benefic pentru sănătate. Cacaua combate oboseala, îmbunătățește starea de spirit și luptă împotriva îmbătrânirii premature a organismului. Află mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cacao.

Unul dintre cei mai cunoscuti arbori de pe planeta este arborele de cacao, o specie de planta din care deriva cacaua – si ciocolata. Desi unii pot crede ca arborele de cacao  si cacaua  sunt unul si acelasi lucru, nu este chiar asa. Arborele de cacao (cacao) este planta, iar cacaua (cocoa) este produsul acestuia. Partile comestibile din coaja de cacao si semintele din interior pot fi procesate pentru obtinerea pudrei de cacao, a untului de cacao, sau a ciocolatei, dupa uscare si fermentare.

Pentru ca boabele de cacao erau apreciate pentru proprietatile lor medicinale si afrodisiace, erau folosite ca moneda de schimb la civilizatiile stravechi din America de Sud. Exista zvonuri conform carora Casanova le indragea foarte mult.

Cea mai veche dovada cunoscuta despre procesarea boabelor de cacao pentru consum dateaza din 1,400 I.H., in descoperirile reziduale din vasele excavate in Honduras, probabil depozitate pentru fermentarea fructului in vederea pregatirii unor bauturi pentru adulti. Formele indulcite au aparut dupa debarcarea europenilor in Lumea Noua si au gustat cacaua in forma lichida. Desi nu le-a placut la inceput, cineva a descoperit ca prin indulcirea acesteia cu miere era chiar gustoasa. In secolul 17, aceasta forma a ciocolatei a devenit extrem de populara in Europa si, ulterior, in lume. Si inca este.

Criollo este cel mai calitativ sortiment de cacao, având un conținut foarte redus de cafeină. 

Datorită compoziției bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și acizi grași Omega 6, Cacaua Criollo este un aliment nu doar foarte gustos, ci și extrem de benefic pentru sănătate.

 

Beneficiile pe care le are cacaua pentru sanatate

Sunt multe discutii despre radicalii liberi si antioxidanti, dar unii nu prea stiu ce reprezinta acesti termeni cand vine vorba de sanatatea lor. Expunerea la soare, la fumul de tigara, la poluare si la substante chimice toxice, precum insecticide, precum si alimentele nesanatoase pot declansa eliberarea de radicali liberi in corp, desi ei pot fi produsi si de factori de stres sau de deteriorarea tesuturilor sanatoase. Antioxidantii din alimentele consumate pot face procesul reversibil, ajutand la combaterea bolilor distrugand radicalii liberi daunatori.

Aici intervine cacaua. Pudra de cacao cruda contine peste 300 de compusi chimici diferiti si aprope de patru ori cantitatea de antioxidanti gasita de regula in ciocolata neagra – de 20 de ori mai mult decat in afine. Mai contine proteine, calciu, caroten, tiamina, riboflavine, magneziu, sulf, flavonoide, antioxidanti si acizi grasi esentiali. Combinatia ideala a acestor elemente ajuta la stimularea producerii in mod natural a acelor fitochimicale in organism care au efecte benefice, precum scaderea colesterolului LDL, imbunatatirea functionarii inimii si reducerea riscului de cancer.

We minunat martieComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blogSare celtică blogCoșul de cumpărături de 500 lei de pe Viața Verde Viu, vine cu 3 CADOURI la comanda ta! blog

Feniletilamina, sau PEA, este una dintre acestea. Compusul, in cantitati mari, este eliberat de creier atunci cand ne simtim atrasi de cineva, dar substantele eliberate natural in caz de stres sau durere denumite neurotransmitatori stimuleaza secretia endorfinelor pentru a ne ajuta sa ramanem in stare de alerta si concentrati.

Studiile au aratat ca ciocolata ne afecteaza emotiile si dispozitia prin cresterea nivelului de serotonina, ceea ce explica pofta de ciocolata in momentele de melancolie. Tot in acest scop actioneaza si un neurotransmitator denumit teobromina, un stimulant moderat utilizat uneori in tratarea depresiei. Elibereaza compusul anandamida, care produce emotii euforice de multumire si relaxare.

Boabe de cacao

Pentru cei care-si fac griji ca ciocolata nu e buna pentru ei (trebuie sa fie asa, prea buna, nu?), pot fi linistiti: o jumatate de cana de cacao cruda contine doar un gram de zahar. Lucrurile se schimba dupa procesare. Din pacate, temperatura ridicata din timpul procesarii si al rafinarii efectuate in scopul producerii diferitelor tipuri de cacao sau ciocolata distruge micronutrientii din boabele de cacao, impreuna cu beneficiile acestora pentru sanatate.

Nu numai asta, dar aditivii precum siropul cu nivel ridicat de fructoza (HFCS), zaharul, si uleiurile partial hidrogenate diminueaza, de fapt, cantitatea de cacao utilizata, iar produsele lactate blocheaza absorbtia antioxidantilor, asa ca, daca doresti beneficii nutritive, nu le vei gasi intr-un baton de ciocolata.

 

Studii despre Cacao

Conform unui studiu, ceaiul negru, ceaiul verde, vinul rosu, si cacaua sunt bogate in fitochimicali fenolici, precum teaflavina, epigalocatecina galata, resveratrolul si au fost analizate in detaliu datorita rolului pe care il pot juca acestea ca agenti chimiopreventivi datorita capacitatilor lor antioxidante. Boabele de cacao contineau un nivel mult mai inalt de fenoli completi si au avut activitatea antioxidanta cea mai intensa. Aceste rezultate sugereaza ca boabele de cacao sunt mai benefice pentru sanatate decat ceaiurile si vinul rosu.1

Un alt studiu a demonstrat ca, desi consumul ridicat de fructe si legume a fost asociat cu un risc redus de boli de inima coronariene si atac de cord, o asociere similara a fost facuta si in relatia cu boabele de cacao, un “aliment inzestrat din belsug de la natura cu polifenoli”. Experimentele din cadrul studiilor arata destul de clar efectele benefice ale boabelor de cacao pentru sanatatea cardiovasculara, reducand presiunea sanguina, imbunatatind functia vasculara si metabolizarea glucozei si diminuand agregarea si aderarea trombocitelor. Mecanismele prin care se crede ca baza de cacao isi exercita efectele pozitive includ activarea sintazei oxidului nitric, cresterea biodisponibilitatii oxidului nitric, precum si proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii.2

 

Retete sanatoase cu cacao

Bomboane cu alune din cacao cruda

Ingrediente:

Preparare:

  1. Se pun curmalele in robotul de bucatarie si se amesteca la viteza mare timp de 10 secunde. Se adauga uleiul de cocos, mierea, cardamomul, scortisoara, sarea de mare si vanilia si se proceseaza din nou timp de 10 pana la 20 de secunde sau pana cand amestecul este omogen.
  2. Se adauga pudra de cacao si se amesteca in continuare timp de 10 secunde. Se transfera amestecul intr-un bol mare, se adauga nucile maruntite si fructele uscate si se amesteca bine.

Cu ajutorul unei linguri de inghetata (sau o lingura obisnuita) se ia din amestec si se aseaza bomboanele pe o farfurie sau o tava acoperita cu hartie de copt. Se da la racit in frigider timp de 30 de minute. Pofta buna!

 

Curiozitati despre cacao

Aztecii denumisera cacaua "yollotl eztli," in traducere "sangele inimii." Probabil apreciasera inca din acele vremuri consumul de cacao pentru beneficiile sale pentru inima, asa cum acum este considerat un adevarat stimulant al sistemului cardiovascular.

Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun?

 

Concluzii

Acest derivat usor adictiv contine nutrienti extrem de puternici. Pudra de cacao cruda contine peste 300 de fitochimicale si aproape de patru ori puterea antioxidanta existenta in ciocolata neagra, pe langa continutul de proteine, calciu, caroten, tiamina, riboflavine, magneziu si sulf, care, insa, pot fi usor distruse la temperaturi ridicate, de aceea este important de vazut prin ce procese a trecut pudra de cacao si ciocolata de menaj utilizate.

Cacao poate imbunatati sanatatea inimii, colesterolul, nivelul stresului si inflamatia, acestea fiind doar o parte din avantajele pentru corp. Efecte secunare ale consumului de cacao elibereaza in creier anandamida, endorfine, feniletilamina, si serotonina, toate fiind descrise drept "creatoare de stari de bine" si "euforice." Toate acestea intr-o cana de cacao calda sau un baton de ciocolata neprocesata. Nu e de mirare ca spaniolii o numesc “aurul negru."

 

SURSE

Alte surse:

Note de referinta:

#antioxidanti #reteta cu cacao #theobomina cacao

Ce au mai parcurs alti cititori...

Boabele de cacao, un inlocuitor sanatos pentru ciocolata din magazine
Afinele au o impresionanta putere de vindecare
Năutul - beneficii, proprietăți și rețete

Ce spun cititorii despre "La ce este bună cacaua?"

Florin27 March 2016 11:31Raspunde

•½ cana de pudra de cacao cruda- De unde naiba sa iei asa ceva? Vorbiti si voi ca sa va aflati in treaba.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101