Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce este turmericul si ce beneficii are?

Ce este turmericul si ce beneficii are?

Turmericul este un condiment popular si foarte aromat, dar si un tratament traditional pentru diverse afectiuni. Afla ce beneficii are turmericul si cum il poti folosi.

Turmericul este un condiment care a devenit popular nu doar pentru folosirea lui in diverse retete, ci si datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice. Medicina ayurvedica, un sistem de tratament traditional indian, recomanda turmericul pentru diverse probleme de sanatate, mai ales in cazul inflamatiilor si al durerilor cronice. Medicina occidentala a inceput sa studieze turmericul si sa ii remarce efectele benefice asupra sanatatii. Afla din acest articol ce este turmericul si de ce ar trebui sa il incluzi in rutina ta zilnica.

 

Ce este turmericul?

Turmericul (curcuma longa), numit uneori sofran indian sau condimentul de aur, este o planta inalta, inrudita cu ghimbirul, care creste in Asia si America Centrala. Condimentul denumit turmeric este obtinut prin procesarea radacinilor plantei, care sunt transformate intr-o pudra ce poate fi folosita in alimentatie. Pentru a obtine aceasta pudra, radacinile de turmeric sunt fierte si apoi uscate in cuptor. Ulterior sunt macinate pentru a obtine o pudra fina.

ce este turmericul

 

Condimentul turmeric are o culoare galben intens spre auriu, un gust putin amarui, usor piperat si un miros puternic aromat, asemanator cu cel al ghimbirului. Totodata, e bine de stiut ca turmericul este unul dintre ingredientele din amestecul de curry.

 

Curcuminul este substanta activa din turmeric, responsabila pentru efectele terapeutice ale acestui condiment.  Acesta este extras prin procesarea radacinii si se regaseste in pudra de turmeric in concentratie de 2,5% pana la 4%. Curcuminul are anumite proprietati benefice, motiv pentru care este folosit si in unele suplimente alimentare, in diferite concentratii.

Descoperă o nouă aromă, vanilie şi scorţişoară, în Turmeric Latte Mix Sweet Vanilla!

 

Compozitia nutritionala a turmericului

Potrivit Departamentului National al Nutrientilor din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA), o lingura de praf de turmeric contine:

Aceeasi lingura de turmeric ne ofera:

Inapoi la cuprins

Top 10 beneficii ale turmericului

Utilizat in intrega lume pentru condimentarea preparatelor culinare, carora le da o aroma deosebita, turmericul este considerat in medicina ayurvedica si cea chineza un remediu natural pentru tratarea afectiunilor inflamatoare, a bolilor de piele, a ranilor, afectiunilor digestive si a celor hepatice. Descopera in continuare care sunt efectele benefice ale turmericului asupra sanatatii.

1. Ajuta la stimularea sistemului imunitar

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antioxidante si antimicrobiene, turmericul reprezinta un bun aliat al sistemului nostru imunitar, ajutandu-ne in lupta impotriva bacteriilor si a virusurilor.

Unul dintre remediile ayurvedice antice pentru cresterea imunitatii este ceaiul cu turmeric, ghimbir si piper negru. Adauga o lingurita de turmeric intr-un ibric cu 350ml de apa si adu amestecul la punctul de fierbere. Ia ibricul de pe foc si adauga cate un sfert de lingurita de ghimbir si unul de piper negru. Poti prepara aceasta bautura imunizanta si folosind lapte de cocos in loc de apa. Deoarece turmericul este solubil in grasimi, consumandu-l cu alimente sau bauturi care contin grasimi este mai usor absorbit in organism.

Dacă ești interesat să afli cum îți poti crește imunitatea cu ajutorul turmericului citește acest articol.

Studiile au aratat ca turmericul este foarte benefic in reducerea inflamatiei si a durerilor asociate artitei. De asemenea, turmericul poate fi util sportivilor in atenuarea durerilor cauzate de accidentari sau efort fizic intens. Iti poti prepara un suc cu rol anti-inflamator folosind afine (proaspete sau congelate), sfecla si turmeric.

2. Luptă împotriva virusurilor și bacteriilor

turmeric beneficii

 

Un studiu publicat in Journal of General Virology a aratat ca substanta activa din turmeric, curcuminul, poate preveni transmiterea virusurilor (in special a celor gastro-intestinale) și chiar poate ucide particulele de virusuri. Turmericul s-a dovedit a fi eficient in inhibarea reproducerii mai multor tipuri de virusuri, avand puternice proprietati antivirale si virucide.

 

Acelasi studiu a concluzionat ca turmericul are, de asemenea, puternice proprietati antibacteriene si antiinflmatoare, putand reprezenta un remediu natural promitator in preventia si tratamentul infectiilor virale si bacteriene.

3. Este o arma puternica impotriva inflamatiei

Inflamatia este cauza principala a numeroase afectiuni, cum ar fi sindromul metabolic, bolile cardiace si chiar cancerul. Inflamatia s-a dovedit a juca un rol important si in declinul cognitiv. Prin proprietatile sale antiinflamatoare puternice, turmericul protejeaza organismul impotriva acestor boli.

Adauga turmeric in dressingul pentru salata, impreuna cu pasta de miso, tahini si otet de mere.

Citeste si Turmericul surclaseaza ibuprofenul in tratarea artritei la genunchi

Primăvară Verde Vie blog

4. Lupta impotriva radicalilor liberi

S-a dovedit ca turmericul creste capacitatea antioxidanta si ajuta in combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. Acest lucru este deosebit de benefic pentru sistemul imunitar, pentu buna functionare a crierului si in prevenirea cancerului. De asemenea, s-a constatat ca turmericul amplifica capacitatea naturala de antioxidare a organismului, stimuland sistemul imunitar. Proprietatile antioxidante ale turmericului sunt, de asemenea, benefice pentru aspectul nostru, prin protejarea pielii impotriva actiunii radicalilor liberi.

Adauga o lingurita de turmetic in sucul tau verde sau in smoothie-ul tau preferat pentru a avea o sursa perfecta de antioxidanti.

Descoperă noul Turmeric Latte Mix - o băutură energizantă, exotică şi aromată, cu multiple beneficii pentru sănătatea ta!

 

5. Protejeaza inima

Curcuminul si turmericul s-au dovedit benefice in protejarea inimii in numeroase moduri, cum ar fi imbunatatirea functiei endoteliale, reducerea inflamatiei si distrugerea radicalilor liberi. Asa cum arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research, curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii). Bucura-te de beneficiile acestuia, savurand o farfurie bogata de orez brun, quinoa sau orz cu turmeric.

Inapoi la cuprins

6. Imbunatateste starea de spirit

Curcuminul din turmeric s-a dovedit a fi benefic si in tratarea depresiei. Desi mecanismul efectului antidepresiv al curcuminului nu este pe deplin inteles, se presupune ca actioneaza prin inhibarea enzimei monoaminooxidazei si modularea eliberarii serotoninei si a dopaminei, neutrasmitatori responsabili de starea noastra de fericire.

7. Previne bolile neurodegenerative

Deoarece curcuminul traverseaza bariera hemato-encefalica, cercetarile au sugerat ca si creierul poate beneficia de proprietatile sale ant-iinflamatoare si anti-oxidante, putand fi benefic in prevenirea afectiuniulor neuro-degenerative, cum este maladia Alzheimer. Utilizeaza turmericul intr-un amestec de condimente universale pentru peste sau in dressing-uri pentru salate, impreuna cu nuci, un alt aliment cu rol de protectie a creierului.

8. Imbunatateste functia cognitiva pe termen lung

Curcuminul a fost studiat pentru potentialul sau de a stimula sanatatea creierului prin sustinerea unor niveluri optime ale unui hormon numit factorul neurotrofic, derivat din creier (BDNF), care joaca un rol cheie in functia cognitiva pe termen lung. Turmericul se poate combina foarte bine cu ouale, o alta hrana pentru creier. Prepara o omleta delicoasa condimentata cu turmeric.

Afla mai multe despre Puterea curcuminei: un strop de turmeric pe zi imbunatateste memoria

9. Ajuta la o buna digestie

Turmericul da aroma mancarii, ceea ce explica prezenta lui in pudra de curry. Acesta poate juca, de asemenea, un rol important in digestia alimentelor. Condimentele pot contribui la o digestie sanatoasa, datorita proprietatilor antioxidante si anti-inflamatoare.

Turmericul este utilizat in medicina ayurvedica ca agent de vindecare digestiv. Medicina vestica abia acum incepe sa studieze efectele turmericului in tratarea unor boli digestive, precum sindromul de color iritabil.

10. Imbunatateste functia hepatica

Efectul antioxidant al turmericului pare sa fie atat de puternic incat poate proteja ficatul impotriva toxinelor.  Aceasta ar putea fi o veste buna pentru persoanele care iau medicamente puternice pentru diabet sau alte afectiuni care dauneaza pe termen lung ficatului.

Inapoi la cuprins

Ce gust are turmericul si cum se poate consuma?

cum-se-consuma-turmericul

Turmericul este un condiment foarte popular si apreciat in intreaga lume pentru gustul usor astringent, aroma discret piperata si usor amaruie, care da un gust unic mancarurilor. Ca sa iti faci o idee, este o combinatie de gust intre portocala si ghimbir.

 

Nu trebuie sa fii neaparat fan al bucatariei indiene ca sa folosesti turmericul in retete gustoase. Pe langa amestecul de condimente pentru curry, poti experimanta si alte combinatii gustoase cu orez, cartofi, linte sau legume.

 

De asemenea, te indemnam sa incerci Turmeric Latte, o bautura colorata si foarte aromata, cu turmeric, piper si lapte de cocos. Poti opta pentru unul dintre mixurile pentru turmeric latte din magazinul VVV.

 

Uite aici 5 Retete creative si exotice cu turmeric care, cu siguranta, iti vor incanta simturile.

Cat turmeric poti consuma?

Daca nu iti doresti sa folosesti turmericul cu rol de condiment in preparatele tale culinare, il poti consuma sub forma de suplimente alimentare cu extract de curcumin.

In general, pulberea de turmeric contine intre 2,5 si 4% curcumin, iar extractele contin aproximativ 95% curcumin. In timp ce majoritatea studiilor clinice se refera la extracte de turmeric, consumul a ½ de lingurita pana la o lingurita (aproximativ 2,5 pana la 5 grame) pe zi  de praf de turmeric in combinatie cu alte alimente a fost asociat cu beneficii pentru sanatate. Chiar si in cantitati mai mici (intre 15 pana la 60 mg), curcuminul poate avea efecte benefice importante pentru organismul nostru.

Poti gasi diverse sortimente de produse cu turmeric aici

 

Contraindicatiile turmericului

Desi exista studii care spun ca turmericul si curcuminul nu pot dauna organismului, administrarea neadecvata poate provoca efecte adverse precum greata si diareea. De aceea, este recomandat sa consulti medicul inainte de a incepe o cura cu suplimente pe baza de curcumin.

Curcuminul nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.

S-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, de aceea asocierea sa cu medicamente anticoagulante (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. De asemenea, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).

Asadar, turmericul nu este doar un condiment minunat pentru preparatele noastre culinare, ci si un remediu natural cu puternice proprietati antiinflamatoare si antioxidante. De aceea, cu cat il consumi mai des, cu atat te vei putea bucura mai mult de efectele sale benefice asupra sanatatii si a frumusetii tale.

Articol scris de Alina Mihalache - Echipa Viaţa Verde Viu

Inapoi la cuprins

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

 

SURSE

https://www.medicalnewstoday.com/articles/306981.php

https://www.mindbodygreen.com/articles/health-benefits-of-turmeric-how-to-use-it

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17569207

#curcuma #curcumin #turmeric #turmeric beneficii #turmeric proprietati

Ce au mai parcurs alti cititori...

Laptele auriu: o bautura care iti poate schimba viata
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?
Turmericul integral vindeca creierul vatamat

Ce spun cititorii despre "Ce este turmericul si ce beneficii are?"

26 April 2019 15:56Raspunde

Aveti retete cu turmeric?

26 April 2019 15:59Raspunde

Buna Violeta, aici gasesti 5 retete delicioase si sanatoase: https://viataverdeviu.ro/5-retete-exotice-cu-turmeric

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101