Un incitant si nou test clinic publicat in Revista de medicina alternativa si complementara arata ca exista o alternativa naturala si eficienta la mult prea popularul analgezic ibuprofen, pentru tratarea osteoartritei (OA) la genunchi. Este vorba de un condiment, binecunoscut ca fiind superior atat ca siguranta, dar si ca beneficii fata de orice alt medicament din categoria de antiinflamatoare nonsteroidiene.
Anul trecut, intr-o recenzie publicata pe site-ul Lancet despre acest subiect, ibuprofenul era catalogat la fel de toxic pentru inima ca si Vioxx, un antiinflamator interzis, si considerat raspunzator pentru zeci de mii de decese cardiovasculare in fiecare an. Acesta este unul dintre motivele pentru care alternativele naturale confirmate stiintific sunt atat de importante, mai ales cand sunt din categoria condimentelor alimentare, care sunt sigure, necostisitoare, accesibile si a caror eficacitate a fost indelung testata.
Intitulat, "Eficacitatea si siguranta extractelor de Curcuma domestica la pacientii cu osteoartrita la genunchi,"[i] testul efectuat in mai multe centre a avut ca subiecti 109 pacienti cu artrita primara la genunchi, care au primit randomizat fie 800 mg ibuprofen pe zi, (55 pacienti) fie 2,000 mg turmeric (Curcuma domestica) pe zi (52 pacienti), timp de 6 saptamani. Ibuprofenul a fost impartit in 2 doze de 400mg zilnic, iar turmericul in 4 doze de 500 mg zilnic.
Cercetatorii au masurat nivelul durerii in timpul mersului, la urcatul scarilor, precum si functionarea genunchiului in timpul parcurgerii unei distante de 100 de m, precum si in timpul urcatului si coboratului a 12 trepte, ca rezultate initiale.
Dupa sase saptamani au fost observate progrese semnificative la ambele grupuri, cu rezultate initiale similare, cu exceptia faptului ca grupul tratat cu turmeric a avut o performanta usor mai buna la mersul pe o distanta de 100 de m si a raportat mai putine dureri la urcatul si coboratul treptelor. In plus, grupul tratat cu turmeric nu a avut efecte secundare. Si, pe langa aceasta, subiectii din grupul tratat cu turmeric si-au evaluat un grad mai mare de satisfactie legat de rezultatele tratamentului (91.1%) fata de grupul tratat cu ibuprofen (80.4%).
Desi cercetatorii au recunoscut ca studiul a avut limitele sale - lipsa unui tratament dublu orb, o doza mai mare utilizata in grupul placebo, precum si un esantion mai larg de pacienti - au concluzionat ca "extractele de C. domestica par eficiente si sigure pentru tratarea OA la genunchi in mare masura ca ibuprofenul."
Au mai subliniat si faptul ca in timp ce unii pacienti din grupul tratat cu ibuprofen si-au evaluat gradul de satisfactie ca fiind foarte mic sau zero (10.9% si respectiv 2.2%,), niciun pacient din grupul tratat cu turmeric nu si-a evaluat gradul de satisfactie ca fiind zero.
In cele din urma, au observat o tendinta distincta de eficienta marita la grupul tratat cu turmeric.
Forma de turmeric utilizata in cadrul studiului a fost produsa de Organizatia Farmaceutica de Stat Thai. Prepararea acesteia este descrisa mai jos:
"Prepararea a fost facuta conform Standardului de procedura de productie corespunzator. Rizomii uscati de C. domestica au fost macinati sub forma de pudra. Pudra de turmeric a fost extrasa cu etanol si apoi evaporata la temperatura joasa pentru a se obtine extrase etanolice cu continut ridicat de uleiuri si curcuminoide. Partea uleioasa a fost inlaturata pentru a obtine extractul de curcuminoide. Fiecare capsula de extract de C. domestica a continut 250 mg de curcuminoide."
Principala curcuminoida cunoscuta in stiinta este curcumina si este polifenolul din turmeric care confera condimentului acea nuanta puternic aurie. Pudra de turmeric contine aproximativ 2-4% curcumina pe greutate. Curcumina s-a dovedit prin studii ca are peste 600 de beneficii pentru sanatate.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului. Informatiile prezentate nu au rolul de a diagnostica sau de a trata afectiuni medicale si nici de a inlocui medicamentele sau tratamentele prescrise de personalul medical autorizat. Efectele produselor pot varia in functie de varsta, stil de viata, metabolism, stare de sanatate etc. Echipa Viata Verde Viu nu isi asuma raspunderea privind calitatea produselor si eficienta acestora in tratament, utilizarea informatiilor de pe www.viataverdeviu.ro se face pe propria raspundere a utilizatorului.
Eu aveam o duerere ocazionala la genunchi si de cand am inceput sa folosesc zilnic turmeric in bauturi si in mancare mi-a disparut complet.
ma intereseaza foarte mult multumiri ptr asa informatii pretioase
Turmericul este ingredientul principal din mâncarea "Curry"indiana,Taiwaneza,thailandeza,din Singapore ,Japoneza,turceasc?... In Japonia pudra se folose?te la g?tit diverse tipuri de curry,si se mai consuma si ca atare amestecat cu apa si b?ut asa simplu(f bun antioxidant...)si antimahmureala ~consumat înainte de a bea alcool pt protec?ia ficatului,sau dupa o b?ut? pentru a ameliora starea de dupa...dar musai necesita somn dupa ce e b?ut ,pt a-si face efectul cat mai bine! Iar??i e folosit si in afectiuni ale ficatului...dar e de recomandat cel extras cu apa nu cu etanol in acest caz...dar care bineîn?eles ca e mult mai scump datorit? faptului ca se extrage o cantitate mult mai mica fata de procedura cu etanol...dar in lipsa~ bun si cel extras prin procedura standard.
va rog scrieti pulberea de turmering o folosim numai la salate sau si la mancaruri va multumesc
Se pune in risotturi(pilafuri), carnea de pui prajita,se bea impreuna cu alte fructe .caura pe internet.gasesti de toate