Turmericul este un condiment folosit din cele mai vechi timpuri si care provine din radacina plantei curcuma longa.
Desi este mai mult cunoscut pentru aroma sa iute si usor amaruie pe care o da mancarurilor, in special celor orientale cum este curry, turmericul a fost folosit de peste 4000 de ani si ca planta medicinala pentru tratarea mai multor boli..
Cercetatorii din ziua de azi sustin ca turmericul nu este doar un agent anticancer, antibacterian si antiinflamator, ci si un remediu puternic pentru problemele digestive.
Cat turmeric trebuie consumat pentru a obtine un efect terapeutic?
Dozele de turmeric pot varia, in functie de motivul pentru care se foloseste si de forma sub care este utilizata. Exista, insa, cateva indrumari specifice in acest sens de la cativa experti in domeniu si institutii de specialitate.
In primul rand trebuie mentionat ca exista doua criterii in functie de care se apreciaza doza de turmeric necesara:
Preventiva - Doza in scop preventiv este una mai mica si poate fi luata atat timp cat este nevoie sau chiar pe termen nedeterminat.
Curativa - Doza curativa este de regula mai mare decat cea preventiva si se foloseste pentru un diagnostic mai exact. O doza mare nu se ia la infinit, ci doar pana la vindecarea afectiunii.
In recomandarile de mai jos se poate observa ca dozele mai mari, cu scop curativ, se recomanda persoanelor care sufera de dureri foarte mari, cum ar fi cele cauzate de artrita sau cancer.
Poti citi aici mai multe despre turmeric si beneficiile acestuia.
Turmericul este disponibil in urmatoarele forme:
Radacina proaspata: Sub forma sa proaspata, radacina de turmeric contine inca sucul natural al plantei (apa). In aceasta forma se poate folosi ca adaos in salate sau in felurile de mancare cu legume. Nu trebuie gatita sau incalzita, pentru ca se distrug nutrientii valorosi pe care ii contine.
Radacina uscata: Pudra de turmeric este obtinuta prin congelarea radacinii si apoi macinarea acesteia sub forma de pudra. Suplimentele cu turmeric sunt, de regula, disponibile sub aceasta forma. Curcumina este extrasa din turmeric si apoi concentrata sub forma de pudra standardizata (pentru a fi denumita standardizata, fiecare doza trebuie sa contina cantitatea exacta de ingredient activ.)
Extract lichid: Aceasta forma lichida contine ingrediente active in amestec cu glicerina vegetala si apa.
Tinctura: Tincturile sunt obtinute cu ajutorul alcoolului. Tincturile pot varia in concentratie, insa ingredientele principale sunt turmeric, apa distilata si alcool 20%.
Ceai: Radacina de turmeric este disponibila si sub forma de ceai. Unii oameni il consuma cu putin ulei sau lapte de cocos si piper negru sau cu lapte si miere.
Observatie: Piperina, ingredientul activ din piperul negru, va mari biodisponibilitatea curcuminei cu pana la 2000%. Acelasi lucru este valabil si in cazul uleiului de cocos.
Doza zilnică de turmeric
Conform Centrului Medical al Universitatii Maryland, iata care sunt dozele standard pentru adulti:
- 3—5 gr radacina proaspata, zilnic
- 1—3 gr radacina uscata, zilnic
- 400—600 mg, curcumina (pudra standardizata) de 3 ori pe zi
- (1:1) 30—90 picaturi de extract lichid, zilnic
- (1:2): 15—30 picaturi, tinctura, de 4 ori pe zi
Conform site-ului medical WebMD, urmatoarele doze de turmeric pot fi folosite pentru afectiuni specifice:
- Probleme cu stomacul: 500 mg de turmeric, de 4 ori pe zi
- Osteoartrita: 500 mg dintr-un extract de turmeric special pentru aceasta afectiune, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi
- Artrita reumatoida: 500 mg de curcumina, un extract pentru aceasta boala, care contine 95% pudra standardizata, de 2 ori pe zi
Descoperă noul Turmeric Latte Mix - o băutură energizantă, exotică şi aromată, cu multiple beneficii pentru sănătatea ta!
Dupa Dr. Weil:
- 400 mg – 600 mg curcumina (standardizata), de 3 ori pe zi.
Instructiunile cu privire la dozaj pot varia daca este vorba de o faza acuta, de exemplu, care prezinta dureri severe.
Intr-un astfel de caz va fi nevoie de o doza mai mare de turmeric in primele zile pana cand situatia se stabilizeaza, dupa care se va trece la dozele standard.
Cat de mult turmeric trebuie consumat in cazul cancerului?
Numeroase studii arata ca turmericul ajuta corpul sa distruga celulele canceroase si sa previna formarea tumorilor, incetineste sau inhiba raspandirea celulelor canceroase si induce apoptoza (sinuciderea celulara) celulelor canceroase. Poți afla mai multe in articolul Cum sa folosesti turmericul ca aliment cu puternic potential de combatere a cancerului
Prima saptamana: Se incepe cu o doza mica de 1 gram de curcumina pe zi. Daca nu apar efecte secundare, se ia aceasta doza timp de o saptamana, dupa care se trece la doza pentru saptamana a doua.
Saptamana a doua: Se mareste doza de curcumina la 2 grame/zi. Se verifica din nou posibilele efecte secundare. Daca totul este in regula, se ia doza o saptamana si se trece la doza pentru saptamana a treia.
Saptamana a treia: Se dubleaza din nou doza la 4 grame/zi. Daca totul este bine, se continua o saptamana si se trece la ultimul pas.
Saptamanile 4-8: Se dubleaza inca o data doza la 8 grame/zi. Se continua cu aceasta doza timp de 5 saptamani.
Efecte secundare si contraindicatii in cazul utilizarii unor doze mari de turmeric, pe termen lung
- Turmericul poate sa scada glicemia, de aceea diabeticii si persoanele care sufera de hipoglicemie trebuie sa-si consulte medicul inainte de consum.
- In doze mari, turmericul scade tensiunea, de aceea nu ar trebui consumat in combinatie cu alte plante sau medicamente cu efecte similare.
- Turmericul nu trebuie luat in combinatie cu medicamentele pentru colesterol, pentru ca reduce colesterolul LDL (rau) si mareste colesterolul HDL (bun), accentuand efectul medicamentelor.
- Turmericul subtiaza sangele si nu trebuie luat in combinatie cu alte medicamente care subtiaza sangele ca warfarina, cumadina, clopidogrel sau aspirina sau cu alte plante ca ginko biloba sau usturoi, care au, de asemenea, proprietati de subtiere a sangelui.
- Consumul de turmeric trebuie intrerupt cel putin cu o saptamana inainte de o interventie chirurgicala pentru ca subtiaza sangele si impiedica coagularea acestuia in timpul procedurilor medicale.
- Turmericul poate cauza greata daca se ia pe stomacul gol.
- Persoanele care au probleme cu vezica biliara sau au pietre la vezica ar trebui sa evite consumul unor doze cu scop terapeutic, pentru ca acestea maresc productia de bila.
Consumul de turmeric este foarte sigur in general. Efectele secundare apar rareori si de regula doar in cazul unor doze foarte mari de turmeric, consumate pe termen lung, caz in care este bine sa fie consultat medicul.
Dacă ești interesat să afli cum îți poti crește imunitatea cu ajutorul turmericului citește acest articol.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului. Informatiile prezentate nu au rolul de a diagnostica sau de a trata afectiuni medicale si nici de a inlocui medicamentele sau tratamentele prescrise de personalul medical autorizat. Efectele produselor pot varia in functie de varsta, stil de viata, metabolism, stare de sanatate etc. Echipa Viata Verde Viu nu isi asuma raspunderea privind calitatea produselor si eficienta acestora in tratament, utilizarea informatiilor de pe www.viataverdeviu.ro se face pe propria raspundere a utilizatorului.
Daca am colecist dismorfic (cutat)care mi da multe probleme de digestie ,gastrita , as putea lua o capsula de curcumin pe zi doza fiind de11000mg de curcuma Am dureri mari de articulatii ,gonartroza bilaterala etc
Buna, Frusina, În cazul problemelor digestive și al unui colecist dismorfic, este important să consulți medicul înainte de a începe suplimentarea cu curcumină pentru că e posibil să agraveze simptomele. E important să primești sfaturi personalizate înainte de a începe orice tip de cură dat fiind condiția ta de sănătate. Cu prietenie, Manuela - Viața Verde Viu
Foarte bun articolul am dureri. mari de oase și am sa consum turmenic proaspăt
Bună, Elena, Turmericul este recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice, care îl fac un bun aliat în gestionarea durerilor de oase și a articulațiilor. Ingredientul activ principal din turmeric este curcumina, care a fost studiată pentru potențialul său de a reduce inflamația și durerea. De asemenea, Siliciul Organic G5 îți poate fi de folos în sănătatea oaselor dar și a cartilajelor.
Foarte important, î mi place .Am sa folosesc chiar de acum .Sănătate. .....!