Nuca – medicamentul toamnei - Viata in verde viu

Nuca – medicamentul toamnei

Miezul de nuca este protectorul inimii, stomacului si al sistemului nervos 

E vremea nucilor! Fructele acestui pom s-au copt si sunt numai bune de cules. Pe linga faptul ca miezul de nuca este un aliment delicios si folositor in bucatarie la prepararea deserturilor, are si niste calitati terapeutice de invidiat. Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat, motiv pentru care, daca aveti ocazia sa mergeti la batut de nuci, nu refuzati. Mincati nuci verzi si o sumedenie de boli nu se vor atinge de dumneavoastra.

 

Bate nucii cat sunt verzi!

In fiecare toamna, medicina naturista recomanda o cura de nuci, fiindca aceste fructe gustoase sunt extrem de sanatoase. Cura este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, diaree, constipatie. Putem minca miez de nuca o luna intreaga, daca nu depasiti 100 de grame pe zi. In acest fel, vom evita si neplacerile cauzate de rontaitul indelung al miejilor, adica afte si inflamatii bucale. Daca ele totusi se instaleaza, luati o lingurita de miere de albine si plimbati-o prin gura. Sau se mai poate clati gura cu decoct de salvie. Nucile se mesteca indelung inainte de a fi inghitite. Se consuma proaspete sau usor prajite, pentru a fi mai usor de digerat. Nucile pe care nu le mincati, pastrati-le pentru preparate naturiste, utile in tratarea diferitelor afectiuni. Sau puneti-le la uscat, imediat vine Craciunul si miezul de nuca va da cozonacilor un gust delicios. Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa manince prea mult miez de nuca, pe motiv ca ingrasa. Intr-adevar, are o valoare calorica mai mare decat a carnii, dar grasimile din nuci sunt nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.

Colectie de minerale si vitamine

De ce sunt atit de valoroase nucile? Miezul lor e o uzina de substante benefice: apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substante proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P. Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la 100 g. Acesta are efect laxativ, mai ales prajit. Intrucit contine tocoferol (vitamina E), care contribuie la scaderea continutului de colesterol din singe si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea ca valoare calorica, avind o toxicitate de citeva ori mai mica. Miezul de nuca este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in timpul anotimpului rece.

Cel mai bun doctor de inima

Antioxidantii continuti in miezul fructului regleaza pe cale naturala nivelul colesterolului in singe si, implicit, tensiunea arteriala. Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de singe si previne deteriorarea acestora, mai ales la virstnici. Datorita bogatiei in vitamina E, consumatorii de nuci prezinta risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu american recent. Specialistii ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele lor negative asupra organismului. Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa-linolenic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta. Studiile au mai aratat ca persoanele care maninca nuci de cel putin doua ori pe saptamina au un risc de doua ori mai mic de a suferi o criza cardiaca subita, fata de cei care nu maninca deloc nuci. Nucile reduc de asemenea si riscul unei boli coronariene cu aproximativ 30%. Se spune ca daca maninci cinci portii de nuci verzi pe saptamina, vei avea o inima de atlet.

Reduce durerile si trateaza constipatia

Miezul de nuca prajit combate infectiile urinare, dar in acelasi timp poate fi folosit si pentru a scapa de tuse. Este un excelent vermifug, eliminind in special tenia. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Ba chiar rezolva si acneea. Nucile contin vitamina B1, care joaca un rol esential in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara. Miezul a patru nuci prajite rezolva constipatia. Acelasi efect se obtine si daca nucile se tin in apa citeva ore inainte de a fi mancate. Nucile contin tanin, cu efect astringent, de aceea sunt folositoare si in tratamentul diareei.

Rezervoare de acizi omega-3

Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. De asemenea este de un excelent ajutor in tratamentul scrofulozei, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Datorita acizilor grasi omega-3, antioxidantilor si fitosterolului, nucile sunt arme redutabile in lupta cu cancerul mamar. Tumorile se micsoreaza si chiar dispar. Un nou studiu arata ca un consum zilnic moderat de nuci aduce beneficii pacientilor dianosticati cu diabet de tip II, mentinind sub control limitele de insulina. Potrivit expertilor, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic. Barbatii ar trebui sa consume des nuci, deoarece aceste fructe trateaza sterilitatea si impotenta

Stimulent pentru memorie

In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fuctului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intirzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se maninca pe indelete mestecind bine fiecare imbucatura. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului. Terapia trebuie urmata trei-patru saptamini si va va scapa si de dureri de cap si migrene.

Coaja verde, leac pentru negi si varice

De obicei, aruncam coaja de la nuci, nestiind de rol important are aceasta in mentinerea sanatatii stomacului. Coaja verde a nucilor contine foarte multa vitamina C (1.050-3.040 mg la 100 g), acizi organici (malic, citric), fosfati si oxalati de calciu. Are efecte asemanatoare cu ale frunzelor, tratind infectiile intestinale acute. In 300 de ml de apa, se adauga aproximativ cinci lingurite de coji de nuci verzi maruntite, care se lasa la macerat aproximativ 10 ore. Se strecoara, iar amestecul ramas se fierbe cu 300 ml de apa, timp de 5 minute. Cele doua preparate se combina si se recomanda consumul unui litru din acest amestec. Coaja de nuca verde mai poate fi folosita si pentru a indeparta negii. Timp de o saptamina, negii se freaca de trei ori pe zi cu coaja verde. Extern, fiertura cu coaja de nuc ajuta la afectiunile cutanate sau pentru colorarea parului. In cazul matretii, se va folosi cu putin suc de lamaie. Daca aveti probleme cu varicele, coaja de nuca verde pusa la macerat poate fi un bun remediu pentru aceste vene inestetice.

Bai, comprese, ceai si alifie

De la nuc folosim si frunzele, extrem de utile sub forma de infuzie. Utilizata intern, infuzia ajuta la combaterea diareei, hipertensiunii, hiperglicemiei, alergiilor, durerilor de umeri si inflamatiilor. Mai e un bun dezinfectat urinar si antiseptic gastrointestinal, are actiune antisudorifica. Aceasta infuzie se prepara dintr-o lingurita cu frunze maruntite la 200 ml apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. Decoctul din frunze de nuc se foloseste extern, ca gargara pentru tratarea stomatitelor. Sub forma de comprese trateaza bolile de ochi, psoriazisul, eczemele, furunculoza). Sub forma de bai, ajuta in reumatism, scrofuloza, leucoree, transpiratie excesiva la picioare. Alifia din frunze de nuc se prepara din 15 g frunze maruntite, care se macereaza timp de 7 zile in 100 ml ulei de floarea-soarelui, la temperatura camerei. Apoi, vasul in care se afla acest amestec se pune pe baia de apa in fierbere si se lasa timp de 3 ore la foc incet. Se strecoara lichidul prin tifon sau pinza, i se adauga 15 g ceara de albine, se mai tine inca 30 minute pe baia de apa si apoi se face omogenizarea. Alifia e buna de pus pe rani. Frunzele verzi puse prin casa alunga mustele.

Uleiul de nuca

• Uleiul de nuca este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei si cresterea parului. Adaugat in salate, combate tenia. Ajuta in caz de enurezis (scaparea involuntara si inconstienta a urinei). Se imbiba o felie de piine prajita cu o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, timp de 15 zile. Uleiul de nuca se mai foloseste pentru frectionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum si in dermatoze (are efect emolient).

Cum pastram nucile pe iarna?

• Nucile se pastreaza intr-o camera aerisita, la intuneric, in strat gros de 15-20 cm (in primele doua saptamini dupa recoltare se rascolesc zilnic, pentru a preveni mucegairea) sau in saci de pinza de circa 20 kg, feriti de rozatoare. Durata pastrarii, in conditii bune, este de 1-1,5 ani, dupa care miezul incepe sa rincezeasca. Pentru a le reda savoarea, iarna, se poate pune miezul de nuca la inmuiat 5-6 ore in lapte caldut sau in apa rece, timp de 10 zile.

Citeva atentionari

• Nucile nu sunt contraindicate celor suferinzi de hepatita, dar acesti bolnavi vor trebui sa consume cantitati mai mici. Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. In niciun caz nu se maninca nuci la o cina copioasa sau la prinz, dupa un mic-dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, dar nu se recomanda asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri.

Nuci murate

• Bucataria englezeasca recomanda nucile murate, dar nu ca muratura, ci pe post de condiment. Pentru murare, se aleg nuci inainte de a li se intari coaja, pe la sfarsitul lunii iunie. Nucile se inteapa de citeva ori, apoi se scufunda in saramura pentru 2-3 saptamini. Apoi, se pun la uscat citeva zile. In final, nucile sunt puse in borcane care se inchid ermetic, iar peste ele se toarna solutia de murare pe baza de otet, miere si diverse condimente.

 

Tratamente cu miez de nuca:

 

Miezul de nuca este unul din cele mai consistente si sanatoase alimente cunoscute. Este un inlocuitor perfect al carnii, mai bun si decat soia. Miezul de nuca dat prin masina de tocat inlocuieste perfect carnea tocata in aproape orice, de la chiftele, la sarmale sau rulade. Fiind foarte bogata in grasimi si proteine, nuca intrece carnea si ca valoare calorica, avand in schimb o toxicitate de cateva ori mai mica si fiind foarte digerabila. In plus, nuca este fructul cel mai bogat in cupru si zinc, motiv pentru care este folosita in tratarea bolilor vasculare, tulburarilor de crestere si maturizare, deficientelor imunitare.

 

Accident vascular – consumul regulat de nuci neprelucrate termic intareste vasele de sange si previne, mai ales la persoanele in varsta, ruperea lor. Iata o reteta foarte eficienta: 3 miezuri de nuca pisate, 1 lingurita de polen de albine si 2 linguri de miere de albine se amesteca foarte bine, modelandu-se sub forma unor bomboane. Se ia zilnic tot acest amestec, pe stomacul gol, dimineata. Boli de piele – miezul a 20-30 de nuci consumate zilnic grabeste vindecarea bolilor de piele (psoriazisul, eczeme alergice rebele, infectiile cu ciuperci la nivelul pielii) si refacerea pielii dupa arsuri, opreste procesele degenerative.

 

Constipatie – se consuma miezul a patru nuci prajite usor la 10 minute dupa ce am consumat 1-2 pahare de compot de prune sau 2 linguri de miere lichida cu apa. Tratamentul se face pe stomacul gol.

 

Diabet – la fel ca si alunele, nucile sunt foarte sarace in zahar, ceea ce le face un aliment de baza in diabet, unde se recomanda in mod special cruditatile si renuntarea la carne. In plus, fata de alune, nucile au chiar si o actiune usor hipoglicemianta, contribuind la ameliorarea acestei afectiuni.

 

Greutate corporala sub cea normala – datorita continutului mare de grasimi usor de asimilat si care nu cresc colesterolul, nucile consumate in cantitati mari sunt o piesa de baza in curele de ingrasare. Persoanelor care vor sa-si mareasca greutatea fara a risca o crestere brusca a colesterolului, o suprasolicitare a aparatului cardiovascular ori aparitia unor probleme cum ar fi celulita ori vergeturile, le este calduros recomandat acest aliment.

 

Hipertiroidie – nucile au un efect reglator asupra activitatii tiroidei si, in plus, aduc un supliment considerabil de calorii, care se stie ca in aceasta afectiune sunt consumate in mari cantitati, de unde si starea de devitalizare pronuntata care apare frecvent. Sterilitate, impotenta – aportul de vitamina E, prezenta unor substante reintineritoare si care protejeaza si curata vasele de sange fac nucile un aliment foarte indicat in tratamentul acestor doua afectiuni. Este de notat efectul benefic al nucilor in prevenirea impotentei vasculare (care reprezinta peste 50% din cazurile de impotenta).

 

Reumatismul, guta – cojile de nuca au un puternic efect depurativ, favorizand mobilizarea si eliminarea toxinelor din organism. Se face o cura cu extract hidroalcoolic (tinctura) de coji de nuca, din care se iau cate doua lingurite diluate in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Tratamentul dureaza 40 de zile si se face de preferinta toamna tarziu si primavara devreme.

Extractul hidroalcoolic de coji verzi de nuca este cel mai activ preparat obtinut din nuc, fiind foarte bogat in iod, flavonoide si taninuri. Se obtine astfel: se pun intr-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de coji verzi de nuca, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

 

Pulberea de frunze de nuc se obtine prin macinare cat mai fina cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de frunze de nuc se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele sale volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o lingurita rasa de pulbere de frunze de nuc, pe stomacul gol.

 

Uleiul de nuca  Se obtine doar pe cale industriala, prin presare la rece. Are un puternic efect de reducere a colesterolului, fiind, de asemenea, tonic vascular si vermifug. Se administreaza 3-4 lingurite pe zi, de preferinta pe stomacul gol. Ateroscleroza – se face o cura de lunga durata (jumatate de an minimum) cu ulei de nuca, din care se iau 3-4 lingurite pe zi. Ajuta la diminuarea colesterolului, curata vasele de sange de depuneri, ajuta la redobandirea elasticitatii si rezistentei acestora, stopand procesul de sclerozare.

 

Uleiul de nuca reduce acumularea de colesterol si riscul instalarii aterosclerozei

Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin 15 g la suta proteine, 60 g la suta lipide, 15 g la suta glucide si 2,4 g la suta celuloza. Sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Dupa cum ne-a spus dna dr. Alexandrina Petrea, de la cabinetul medical Asclepios din Iasi, pe linga faptul ca sunt foarte hranitoare, nucile au si valoare terapeutica bine definita: “Le sunt recunoscute atit proprietati laxative cit si antidiareice, virtuti antitoxice la nivelul pielii si circulatiei limfatice. De asemenea, au actiune vermifuga, in special asupra teniei. Cura cu miez de nuca este indicata, ca adjuvant, in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. Unii spun ca miezul de nuca le provoaca afte si inflamatii bucale, iritatii ale mucoasei anale si inducerea de crize hepatice. Aceste neajunsuri pot fi evitate daca dupa consum clatiti gura cu un decoct de salvie sau luati o lingurita de miere de albine. Sfarimat la mixer sau facut pudra, miezul de nuca nu provoaca iritatie. In cura, doza maxima, nu trebuie sa depaseasca 100 g pe zi, timp de o luna, sau 100 g o data la doua zile, timp de doua luni. Se mesteca indelung”. Nucile proaspete sunt foarte apreciate pentru gustul lor. Pentru a le reda, iarna, nucilor uscate savoarea celor proaspete, dna Petrea recomanda sa punem miezul la muiat in lapte cald, timp de 5-6 ore. Tot in acest scop, nucile in coaja se tin la inmuiat in apa rece, timp de 10 zile: “Prin continutul bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. Constituie un excelent adjuvant in scrofuloza, pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Aceasta calitate recomanda consumul miezului de nuca in tratamentul adenitelor supurate, in eczeme si impetigo. Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in astenie, intirzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta. Nucile sunt un adjuvant excelent in tratamentul disfunctiilor endocrine, tulburarilor hipofizei, insuficientei suprarenale, tulburarilor de ciclu menstrual si de menopauza. Nucile contin tanin si, de aceea, au un efect astringent, folositor in tratamentul diareei. La persoanele constipate, pentru eliminarea materiilor fecale, nucile trebuie tinute in apa citeva ore, apoi uscate si mancate”.

Pentru persoanele slabite, cu astenie si surmenaj, dna Petrea recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de miez de nuca maruntit si amestecat cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe: “Contrar unor afirmatii, nucile nu fac rau la ficat si nu sunt contraindicate celor cu afectiuni hepatice, doar ca acestia vor trebui sa consume cantitati mai mici, stabilindu-si singuri toleranta personala. In orice caz, nu se vor depasi 100 g/zi. De asemenea, pentru diabetici, nucile reprezinta un aliment pretios, datorita continutului lor sarac in glucide. Ele nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. Compozitia meniurilor in care sunt incluse le fac indigeste! Datorita continutului lor bogat in grasimi, felurile de mincare asociate trebuie sa fie usoare. Nucile nu vor fi incluse intr-o cina copioasa sau la prinz si nici dupa un mic dejun foarte bogat. Nucile se combina bine cu cruditati, verdeturi, fructe acide si nu trebuie asociate cu carne, fainoase, produse de patiserie si dulciuri. Prin calitatile si continutul lor, nucile pot inlocui carnea, constituind un aliment de baza in hrana vegetarienilor”. Extras si folosit cindva in gospodariile taranesti, uleiul de nuci este astazi greu de gasit. Dna dr. Petrea spune ca de acest ulei ar putea profita toti cei care sufera de hipercolesterolemie si sunt predispusi la ateroscleroza: “Avind 73-84 la suta acizi grasi polinesaturati, uleiul de nuci se situeaza pe primul loc intre uleiurile nesaturate, inaintea uleiului de soia (50-60 la suta) si al celui de porumb (40-50 la suta), pentru proprietatile sale anticolesterolice. Contine acid linoleic, linolenic si oleic si foarte putini acizi grasi saturati (palmitic si stearic). Datorita continutului bogat in acizi grasi polinesaturati sau esentiali, uleiul de nuci este indicat in curele de protectie a aparatului cardio-vascular. In caz de hipercolesterolemie, este indicata o cura de 8-10 zile/luna, cu 2 linguri luate dimineata, pe nemancate. Are si proprietati tonice. Este indicat doar uleiul presat la rece. Gustul sau este extrem de apreciat de catre cunoscatori. Doza de consum curent oscileaza intre 20 si 40 g/zi, in functie de necesarul de lipide. Pentru tratamentul teniazei, se consuma timp de 3 zile consecutiv, in locul mesei de seara, o salata de cartofi preparata cu 60 ml de ulei de nuci”. Este posibil, spune dna dr. Petrea, ca astazi sa nu se mai produca ulei de nuci si din cauza faptului ca acesta este destul de pretentios la pastrare, rincezind foarte usor. Se poate pastra, totusi, un timp scurt, la frig si intuneric. (C.Iacob – despre nuca)

notă !
Acest articol este doar o sursa de informare. Informatiile prezentate nu inlocuiesc sfatul unui specialist. Cititi mai mult despre termenii utilizarii acestui site, aici: Termeni si conditii ViataVerdeViu.ro

2 comentarii

  1. doina cioran

    22 februarie 2014 at 21:10

    s-a blocat telef. Suntem bine am mancat si ne culcam

  2. Pingback: Viata in verde viu | 4 superalimente care lupta cu diabetul

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


//*/