Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 5 fitonutrienti de care ai nevoie pentru detoxifierea zilnica + reteta deliciosa

5 fitonutrienti de care ai nevoie pentru detoxifierea zilnica + reteta deliciosa

Exista o modalitate surprinzator de simpla prin care poti combate toxinele cu care venim in contact in fiecare zi: fitonutrientii! Coloreaza-ti farfuria cu alimente cat mai diverse, pentru a sprijini functia de detoxifiere naturala a corpului. Asa cu

Exista o modalitate surprinzator de simpla prin care poti combate toxinele cu care venim in contact in fiecare zi: fitonutrientii! Coloreaza-ti farfuria cu alimente cat mai diverse, pentru a sprijini functia de detoxifiere naturala a corpului.

Asa cum mai toata lumea stie, abilitatea de detoxifiere a corpului este extrem de necesara in ziua de azi. Conform literaturii stiintifice si medicale, toata lumea e plina de toxine. Fara exceptie. Sa ne gandim - toxinele exista in fiecare aspect al vietii noastre, de la aerul pe care il respiram, mancarea pe care o consumam si pana la gandurile pe care le avem. Exista zeci de mii de substante chimice la care suntem expusi zilnic.

Aceste toxine, de la metale grele la poluanti organici persistenti, au efecte negative asupra sanatatii. Studii pe animale si pe oameni au asociat expunerea la toxine cu inflamatia, deteriorarea oxidativa, neuro-degenerarea, disfunctia sistemului imunitar, degenerarea scheletica si multe altele.

Din pacate, este aproape imposibil sa eviti aceste toxine periculoase, pentru ca fac parte din fiecare aspect al vietii noastre. Exista, insa o modalitate simpla prin care sa ajuti functia de detoxifierea naturala a corpului - consuma alimente cat mai colorate!

Cu totii am auzit de-atatea ori ca trebuie sa consumam zilnic fructe si legume, de la parinti, medici, expertii in nutritie. Pe langa faptul ca fructele si legumele colorate arata foarte bine pe farfurie, acestea contin compusi puternici care au importante beneficii pentru sanatate si functia de detoxifiere. Acesti compusi sunt fitonutrientii, iar, pe langa faptul ca dau culoare alimentelor, ei contribuie la o stare mai buna de sanatate si detoxifiere in fiecare parte a corpului.

fitonutrienti detoxifiere

Exista sute de fitonutrienti, fiecare actionand in alt fel asupra sanatatii corpului. Este usor sa fii coplesit de toate informatiile cu privire la fitonutrientii de tot felul si la beneficiile acestora. In linii mari, este important sa consumi o varietate cat mai mare de fructe si legume de culori diferite, pentru a beneficia de proprietatile combinate ale fitonutrientilor pe care le contin.

Poti, insa, sa-ti adaptezi consumul de fitonutrienti si in functie de o anumita nevoie specifica a corpului sau de proprietatile acestora. Iata cinci categorii de fitonutrienti recunoscuti pentru abilitatile lor de detoxifiere:

1. Flavonoide: Acesti compusi se regasesc in mai multe categorii de alimente, printre care coriandru proaspat, patrunjel, ceapa, mere, portocale si afine. In ceea ce priveste capacitatea lor de detoxifiere, acesti antioxidanti se leaga de metalele grele din corp, care sunt ulterior eliminate prin urina. Combat, de asemenea, inflamatia periculoasa din corp, cauzata de acumularea de toxine.

Pentru a profita la maximum de aceste flavonoide, fructele si legumele trebuie consumate intr-o stare cat mai apropiata de cea cruda sau gatite foarte putin la abur. Gatirea sau procesarea alimentelor bogate in flavonoide reduce drastic bio-disponibilitatea compusilor. La abur, legumele trebuie gatite astfel incat sa nu-si piarda deloc din culoare. 

2. Epigalocatehina-3-galata (EGCG): Acest fitonutrient are o lista de beneficii de detoxifiere aproape la fel de lunga ca si denumirea sa! EGCG mareste productia unor gene si enzime responsabile de detoxifierea de poluantii organici persistenti, ajutand sistemele naturale ale corpului sa curete corpul de aceste toxine periculoase mai eficient. Compusul este si un antioxidant puternic si stimuleaza activitatile antiinflamatorii.

Cea mai bogata sursa de EGCG este ceaiul verde. Cantitatea de ECGC variaza in functie de marca de ceai, insa un ceai verde de calitate contine 83 miligrame de ECGC pe lingurita. Pentru a profita de cat mai mult EGCG, lasa ceaiul verde la infuzat cel putin 5 minute inainte de consum.

3. Quercetina: Quercetina se gaseste in multe fructe si legume, printre care citrice, mere, ceapa, patrunjel, nuci, ceai si fructe de padure de culoare inchisa, cum sunt afinele si murele. La fel ca ceilalti fitonutrienti de pe lista, este un compus puternic antiinflamator si antioxidant care se leaga de metalele grele, ajutand la eliminarea lor din corp. La fel ca EGCG, si aceasta stimuleaza enzimele responsabile de detoxifierea de poluanti organici persistenti.

Acest compus este concentrat mai mult in coaja fructelor si a legumelor, de aceea, pe cat posibil, acestea e bine sa fie consumate cu coaja cu tot. Ceapa se curata doar de primul strat exterior, care arata ca o foita, merele organice nu se curata deloc de coaja (dar se spala foarte bine) iar coaja razuita de la lamaie se poate folosi in mancare.

4. Curcumina: Curcumina, compusul activ din turmeric, este unul dintre cele mai puternice condimente pentru sanatate. Este supranumit un star in domeniul sanatatii, avand peste 50 de actiuni de vindecare. In ceea ce priveste capacitatea de detoxifiere, curcumina este un antioxidant care se leaga de metalele grele din corp, combate inflamatia cauzata de toxine si mareste productia de enzime responsabile de detoxifierea de poluanti organici persistentii. A dovedit, de asemenea, in studii pe oameni, si abilitati de prevenire a cancerului.

Turmericul poate fi inclus in alimentatie in multe feluri. Se poate folosi la curry, sub forma de pudra si in combinatie cu laptele de cocos, se poate presara pe salate, in mancarurile la tigaie sau ca si condiment pentru ouale de la micul dejun.

5. Compusii organosulfurici: Alimentele care contin compusi organosulfurici (sau, mai simplu, sulf) sunt, in general, caracterizate de o aroma puternica si un gust usor amarui. Ceapa. usturoiul, broccoli, varza, conopida, kale, ridichile si varza bok choy sunt cele mai bogate surse de sulf. Acesti fitonutrienti antioxidanti reduc inflamatia, se leaga de metalele grele si le elimina din corp si stimuleaza productia de enzime responsabile de detoxifierea de poluanti organici persistenti. Ca si curcumina, pot apara corpul de cancer. O caracteristica unica este ca protejeaza ficatul si sistemul reproducator de agenti toxici.

Usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de compusi organosulfurici. Acesti compusi sunt eliberati cand usutoiul este zdrobit sau tocat marunt - de asemenea, inainte de a fi folosit in mancare, usturoiul trebuie lasat sa stea cam 10 minute dupa taiere, deoarece caldura ii poate dezactiva compusii organosulfurici.

Includerea acestor fitonutrienti in alimentatie ajuta corpul in efortul sau de detoxifiere zilnica si este o metoda prin care poti trai curat intr-o lume plina de toxine.

Iata si o reteta de naut cu kale si ardei gras rosu pentru a include cat mai multi fitonutrienti la o masa:

Naut cu kale si ardei gras rosu

Mod de preparare

Se pune uleiul de cocos in tigaie la foc mediu. Se adauga condimentele, praful de curry, piperul si sarea si se amesteca putin, apoi se adauga usturoiul si ceapa. Se gatesc pana cand ceapa devine transparenta si moale. Se adauga laptele de cocos si se amesteca bine, apoi se adauga nautul. Se acopera cu un capac si se lasa la foc mediu intre 7 si 10 minute.

Intre timp, intr-o craticioara se gatesc la aburi frunzele de kale si ardeiul gras rosu pana cand frunzele de kale devin moi si de un verde viu (nu trebuie sa-si piarda culoarea!). Se iau legumele de pe foc si se pun pe farfurie. Se stropesc cu suc de lamaie si ulei de masline. Cand nautul este gata, se ia jumatate din cantitate si se pune alaturi de legume, in farfurie. Se serveste imediat.

Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/5-phytonutrients-you-should-be-eating-everyday-detox

#antiinflamator #antioxidanti #compusi sulfurosi #curcumina #detoxifiere #fitonutrienti #flavonoide #quercetina

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ceapa verde si beneficiile sale pentru sanatate 
Beneficiile pentru sanatate ale visinelor
11 beneficii pentru sanatate ale cireselor si visinelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101