Denumirea stiintifica: Brassica oleracea
Conopida este una dintre multele alimente minunate din familia crucifere, impreuna cu broccoli, varza, varza creata. Alba, violeta, verde, sau portocalie, este una dintre acele legume care se poate savura in amestec cu alte alimente sau murata cu ceapa, gatita sau chiar prelucrata sa semene cu piureul de cartofi ori in varianta cruda cu orezul.
Atunci cand cumperi o conopida uita-te sa aibe capete ferme fara pete maronii, sa nu fie moale sau galbena la suprafata. Pune conopida intr-un castron mare de apa rece sarata, timp de aproximativ 15 minute, pentru a te asigura ca insectele sau pesticidele daunatoare sunt eliminate.
Beneficiile conopidei
Conopida are un gust delicios de proaspat. Una dintre cele mai bune aspecte nutritionale este valoarea ridicata de vitamina C, ea ofera intr-o portie 77% din necesarul zilnic. Conopida este, de asemenea, o sursa buna de vitamina K, proteine, tiamina, riboflavina, niacina, magneziu si fosfor si o sursa foarte buna de fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, 303 miligrame de potasiu si mangan.
Conopida contine numeroasi fitonutrienti, cum ar fi indol-3-carbinol si sulforafan, care pot ajuta la prevenirea cancerului de prostata, ovarian si cancerului de col uterin.
Informatii nutritionale
O portie medie de conopida cruda (100 de grame)
Per portie
Calorii……………………………………………………………………...25
Sodiu………………………………………………………………..…….30 g
Carbohidrati………………………………………………………….….5 g
Fibre………………………………………………………………………...3 g
Zahar………………………………………………………………………..2 g
Studiile efectuate pe conopida
Unul dintre studiile cele mai importante a aparut in luna ianuarie a anului 2012 si este legat de cancer. Conopida atunci cand este "stropita" cu turmeric, ajuta la prevenirea cancerului de prostata. Potrivit studiului, cancerul de prostata este pe locul doi la decese in randul barbatilor, incidenta facand ca aceasta boala sa fie foarte scazuta in India, unde aceasta combinatie de alimente este consumata frecvent.
Conopida este, de asemenea, mentionata ca una dintre cele mai bune crucifere si atunci cand este consumata poate reduce riscul de cancer de colon, cancer pulmonar si inhiba cancerul de prostata.
Reteta sanatoasa cu conopida:
Orez de conopida cruda cu patrunjel proaspat
Ingrediente
- 2 lingurite de ulei de masline
- 1 conopida, taiata in buchetele
- 5 rosii, taiate
- 2 catei de usturoi, tocati
- rosii deshidratate
- zeama de lamaie
- sare si piper dupa gust
- 4 linguri de patrunjel proaspat, tocat
Procedura:
- Puneti bucatile de conopida intr-un robot de bucatarie cu lama S si amestecati usor pana obtineti o compozitie similara orezului.
- Faceti un sos (dressing) amestecand rosiile si usturoiul, uleiul, sare piper si rosiile deshidratate si zeama de lamaie.
- Amestecati conopida cu sosul si cu patrunjelul tocat marunt
Aspecte inedite despre conopida
Mark Twain: " O conopida nu este altceva decat o varza cu studii superioare".
O alta leguma crucifera deliciosa - cu un numar impresionant de moduri de a fi preparata - conopida contine “un pumn” de vitamina C si are distinctia de a preveni anumite tipuri de cancer si reaparitia lor.
Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun?
Sursa pentru acest articol:
http://foodfacts.mercola.com/cauliflower.html
http://www.botany.com/brassica.html
http://www.cauliflowerfestival.com/cauliflower-history.html
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2390/2
http://www.nutrition-and-you.com/cauliflower.html - conopida
Conopida, ajuta in lupta impotriva cancerului. Mai multe cercetari sustin ca prevenirea cancerului se poate face si prin consumul de conopida, mai mult, previne anemia si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Fie ca este cruda, murata sau g?tita, conopida trebuie consumata frecvent, are foarte putine calorii si, poate fi consumata in orice cantitate.