Fie ca este alba, rosie sau galbena, aceasta leguma din specia allium cu gust patrunzator furnizeaza numeroase beneficii pentru sanatate precum si o aroma puternica. Bogata in nutrienti si antioxidanti — printre care flavonoide si polifenoli — ceapa contribuie la mentinerea unui nivel adecvat de zahar in sange, intareste oasele si protejeaza contra inflamatiei.
Studiile au asociat ceapa cu prevenirea cancerului si a bolilor cardiace, dar si cu scaderea riscului de artrita, astm, diabet si afectiuni neuro degenerative.
Ceapa (cu denumirea stiintifica Allium cepa L) este membra a familiei erbacee Liliaceae, care mai include usturoiul si prazul. Legumele allium contin uleiuri terapeutice care contin compusi de sulf (sulfoxid cisteine), responsabili in parte de mirosul si gustul specific, dar si de multe alte beneficii ale consumului de ceapa (in special cand vine vorba despre tratarea naturala a cancerului).
Printre antioxidantii prezenti in ceapa sunt flavonoide precum quercetina si antocianina. Au fost identificati cel putin 25 de flavonoli diferiti la varietatile de ceapa! Quercetina este considerata un fitonutrient antihistaminic prezent deseori in produsele pentru alergii datorita capacitatii sale de a reduse efectele histaminelor asupra sistemului imunitar. Iar antocianinele, acelasi tip de antioxidanti prezent si in fructele rosii de padure, sunt cele care dau culoarea atat de intensa cepei rosii.
Alti flavonoizi prezenti in ceapa sunt alkenil cisteine sulfoxide (ACSO), compusi cu sulf despre care studiile arata ca furnizeaza beneficii numeroase pentru sanatate, printre care proprietati anticarcinogenice, activitate antiplachetica, antitrombotica, antiastmatica si antibiotica.
Stii de ce iti dau lacrimile cand tai ceapa? Pentru ca prin taiere se penetreaza membranele celulare care contin ACSO. Desi poate fi neplacut sa plangi cand gatesti, dupa cum se vede, este un pret destul de mic de platit pentru rolul impresionant pe care acesti compusi il au in prevenirea bolilor!
Profilul nutritional al cepei
Probabil preferati varietatile de ceapa dulce, cum ar fi vadalia si ceapa esalota, pentru ca au un gust ceva mai moderat si pot fi consumate crude pana si de copii, insa in comparatie cu ceapa rosie si alba, acestea contin si un procent mai redus de compusi benefici. Conform unor cercetari care au analizat ceapa din punctul de vedere al continutului nutritiv, cea galbena contine cea mai multa quercetina si compusi sulfurici, insa cea rosie este mai bogata in antioxidanti (asa cum o arata si culoarea).
Ceapa mai dulce este lasata mai mult timp in sol inainte de a fi culeasa, astfel incat mai multi dintre carbohidratii continuti se pot transforma in zahar, de unde si gustul mai dulce. In general, cu cat ceapa este mai mult lasata in pamant, cu atat devine mai dulce, insa cu atat se reduce si continutul de fitonutrienti. De regula, cu cat este mai intens mirosul si gustul unei cepe, cu atat mai multi nutrienti contine (si va provoca mai multe lacrimi, desigur).
O cana de ceapa cruda, taiata, contine aproximativ:
- 64 calorii
- 0 grame grasime
- 2 grame proteine
- 2 grame fibre
- 7 grame de zahar
- 8 miligrame vitamina C (20 % din necesarul zilnic)
- 2 miligrame vitamina B6(10 % din necesarul zilnic)
- 2 miligrame mangan(10 % din necesarul zilnic)
- 22 miligrame folat (8 % din necesarul zilnic)
- 234 miligrame potasiu (7 % din necesarul zilnic)
- 46 miligrame fosfor (5 % din necesarul zilnic)
- 07 vitamina B1, tiamina (5 % din necesarul zilnic)
zxOlHd ojngsgwrxloa, [url=http://ffroccybomym.com/]ffroccybomym[/url], [link=http://iqovjigcpndi.com/]iqovjigcpndi[/link], http://xekghrwjnbbk.com/