Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Controversata Vitamina B17: otrava sau remediu pentru cancer?

Controversata Vitamina B17: otrava sau remediu pentru cancer?

O simpla cautare pe Internet dezvaluie multiple bloguri si articole care fie sprijina cu elocventa consumul de vitamina B17 si-o considera un remediu miraculos, fie o calomniaza ca fiind o farsa. Care este adevarul despre aceasta vitamina?

Interzisa de FDA (Autoritatea de reglementare a Alimentelor si Medicamentelor din SUA) in anii 1980, dar considerata de unii practicieni de medicina alternativa eficienta in tratarea cancerului, controversa asupra celei ce poarta un nume atat de nevinovat, vitamina B17, continua. Dupa ce a fost etichetata si comercializata ca vitamina, a disparut fara urma din comunitatea medicala.

Astazi insa, o simpla cautare pe Internet dezvaluie multiple bloguri si articole care fie sprijina cu elocventa acest nutrient si-l considera un remediu miraculos, fie il calomniaza ca fiind o farsa.

Vitamina B17, denumita si amigdalina sau laetrila, este un nutrient glicozid asociat cu practici medicale alternative de prevenire a cancerului — existand si relatari din viata reala care arata ca a vindecat cancerul. Vitamina B17 provine din surse alimentare naturale si se gaseste din abundenta in samburii pomilorbcu fructe din familia prunasine , respectiv caisele si merele.

Hot Summer Sale -blog-Protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne! De la 25% REDUCERE! Profită acum! -blog-Sare celtică blog
 

Vitamina B17 interactioneaza cu alti antioxidanti — printre care vitamina Avitamina C si vitamina E —si impreuna cu enzimele pancreatice descompun si elimina celulele daunatoare din corp. Din acest motiv este utila in detoxifierea corpului, imunitate si prevenirea unor boli.

Vitamina B17, denumita stiintific mandelonitril beta-D-gentiobiosid, este considerata o nitrilosida, o substanta ce contine in mod natural cianura. Laetrile, extractul de vitamina B17, este bine cunoscut pentru potentialul sau efect benefic in prevenirea dezvoltarii cancerului prin producerea de hidrogen de cianura.

Acest compus benefic este eliberat in tesuturile corpului si tinteste si distruge celulele periculoase. Desi mai sunt necesare studii si cercetari pentru a dovedi eficienta vitaminei B17, multi practicieni de medicina alternativa folosesc vitamina B17 pentru a creste imunitatea. Cianura este considerata principalul component anti-cancer al vitaminei B17, insa nu exista pana in prezent studii clinice care sa dovedeasca acest lucru pe deplin.

 

Potentialele beneficii ale vitaminei B17

  1. Poate proteja impotriva cancerului

In general, rezultatele studiilor care au analizat efectele anti-cancer ale vitaminei B17 sunt neconcludente. Unele arata ca vitamina B17 este benefica in prevenirea cancerului si mentinerea la minimum a raspandirii celulelor de cancer existente, in timp ce altele nu arata ca vitamina B17 ar avea vreun efect asupra celulelor canceroase. Desi multi practicieni sunt de parere ca vitamina B17 laetrile este un tratament foarte bun pentru cancer, cei mai multi sunt de acord ca nu ar trebui folosita ca tratament principal pentru niciun pacient — in schimb, recomanda utilizarea ei ca un supliment secundar eficient.

Vitamina B17, mai exact sub forma D-amigdalina, poate contribui la regresia si cresterea celulelor canceroase si tumorilor pentru ca induce uciderea selectiva a celulelor afectate de cancer, respectiv apoptoza. Apoptoza este un mecanism de “moarte programata celulara” si este considerata o parte importanta a tratamentului de cancer. Compusii vitaminei B17 au abilitatea importanta de a ucide cu precadere celulele de cancer si nu celulele normale, sanatoase.

Intr-un studiu efectuat de Departamentul de Fiziologie de la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud, cand extractul de amigdalina a fost combinat cu celule umane de cancer de prostata, extractul a indus semnificativ apoptoza la celulele de cancer la prostata. Cercetatorii au concluzionat ca amigdalina poate fi o optiune naturala si demna de luata in considerare pentru tratarea cancerului la prostata.

Alte studii pe animale arata ca vitamina B17, amigdalina, este eficienta pentru uciderea celulelor cancerului la vezica si creier in anumite conditii, in special in combinatie cu alte complexe de enzima-anticorp.

Pe de alta parte, alte studii care au folosit celule de cancer la plamani si san arata ca vitamina B17 nu are niciun efect asupra opririi cresterii tumorale. De aceea nici pana in prezent comunitatea medicala nu a cazut la un acord comun cu privire la vitamina B17 daca ar trebui sau nu sa fie folosita ca tratament anti-cancer.

  1. Stimuleaza imunitatea

Vitamina B17 contine proprietati speciale care incetinesc raspandirea bolii in organism prin uciderea celulelor daunatoare, dar nu este foarte clar modul in care care vitamina B17 face acest lucru.

Un studiu publicat in Revista Internationala de Radiatii si Biologie a descoperit ca vitamina B17 stimuleaza sistemul imunitar determinand o crestere semnificativa din punct de vedere statistic in abilitatea celulelor albe ale pacientului de a ataca celulele daunatoare. O teorie a efectelor vitaminei B17 arata ca transformarea celulelor normale in celule daunatoare care pot imbolnavi corpul este in mod normal impiedicata de enzime benefice produse in pancreas. Astfel ca vitamina B17 contribuie la cresterea productiei de astfel de enzime pancreatice.

Vitamina B17 se crede ca mai ajuta si prin stimularea procesului de detoxificare stimuland functionarea ficatului. Acest lucru mareste imunitatea prin eliminarea toxinelor din corp, a celulelor maligne si a unor substante potential daunatoare inainte ca acestea sa provoace boli cronice sau grave. O alta explicatie a mecanismelor vitaminei B17 este ca atunci cand vitamina B17 elibereaza cianura, mareste continutul acid al tumorilor si duce la distrugerea celulelor daunatoare din tumori, impiedicandu-le dezvoltarea.

 

  1. Reduce durerea

Intr-o serie de studii de caz publicate in 1962, cand pacientii au fost tratati cu o gama variata de doze de vitamina B17 laetrile administrate intravenos, eliminarea durerii a fost principalul beneficiu raportat. Printre reactiile pacientilor s-au numarat scaderea adenopatiei (umflarea nodulilor limfatici) si reducerea dimensiunii tumorilor.

Cu toate acestea, pacientii nu au fost tinuti sub observatie pe termen lung pentru a stabili daca beneficiile au ramas neschimbate si dupa oprirea tratamentului, astfel incat este dificil de stabilit daca vitamina B17 ar putea actiona ca un analgezic natural pentru alte afectiuni, asa cum este artrita.

  1. Reduce presiunea arteriala

Vitamina B17 poate determina o reactie de reducere a presiunii arteriale datorita formarii de tiocianura, un agent puternic de scadere a presiunii arteriale. Nu se stie, insa, daca este un tratament eficient pe termen lung sau efectele sunt predominant temporare.

Odata metabolizata, vitamina B17 stimuleaza productia enzimei beta-glucozidaza care interactioneaza cu bacteriile intestinale pentru detoxificarea corpului si reducerea presiunii arteriale. Acest lucru nu prezinta de regula riscuri si poate fi chiar benefic pentru unele persoane, insa este important sa nu se foloseasca vitamina B17 in acest scop daca in acelasi timp se iau medicamente pentru scaderea tensiunii.

Daca ai probleme cu inima si risti complicatii daca iti scade brusc tensiunea, e indicat sa eviti sa iei vitamina B17.

vitamina b17

Samburi de caisa, sursa foto : https://goo.gl/nL43Cc

Cat de sigura e Vitamina B17?

Desi multe studii arata ca vitamina B17 este sigura pentru consumul uman, sunt necesare mai multe informatii pentru a determina doza cea mai eficienta, posibilele reactii toxice si efectele secundare pe termen lung a dozelor concentrate.

Toxicitatea ca urmare a otravirii cu cianura este mult mai intensa cand vitamina B17 este administrata oral, pentru ca bacteriile intestinale contin enzime care activeaza eliberarea cianurii prezente in vitamina B17 si ii intensifica efectele atat ca gravitate cat si ca timp de actiune. Cu toate acestea, la injectarea vitaminei B17 laetrile, acest lucru se intampla foarte rar.

Avand in vedere ca dovezile sunt atat de neclare, nutritionistii recomanda obtinerea vitaminei B17 din surse alimentare mai degraba decat din suplimente in doze mari. Desi sursele alimentare pot furniza numai doze mici, sunt optiuni mult mai sigure si prezinta riscuri mult mai mici decat extractele si pilulele.

 

Principalele surse de vitamina B17

Miezul de caisa si migdalele amare sunt cel mai des folosite ca sursa de extract de vitamina B17. Insa aproape toate tipurile de samburi si miez de la tipuri variate de fructe contin vitamina B17, asa cum sunt samburii de mar si para. Fasolea si anumite tipuri de cereale intregi contin si ele vitamina B17.

Cantitatea exacta de vitamina B17 din alimente nu este binecunoscuta, insa nivelul acesteia poate varia in functie de locul unde produsul a crescut, de calitatea solului si de cat este de proaspat.

Conform Organizatiei Vitamina B17, iata cateva dintre cele mai bogate surse de vitamina B17 absorbabila:

Vitamina B17 este noua ca tratament?

Vitamina B17 nu este o metoda de tratament noua. “Migdalele amare,” alta sursa de vitamina B17, au fost folosite ca tratament traditional de mii de ani in multe culturi, la stravechii Egipteni, Chinezi si Indienii Pueblo. Compusii din vitamina B17 au fost descoperiti in jurul anului 1802 cand un chimist a inteles ca prin distilarea in apa, migdalele elibereaza acid hidrocianuric, care poate fi purificat sub forma amigdalinei, ingredientul activ din vitamina B17.

Vitamina B17 sub forma de laetrile a fost folosita initial ca tratament pentru cancer in Rusia la mijlocul anilor 1800 si apoi s-a raspandit in Statele Unite in anii 1920. Pana in 1970, laetrile a castigat popularitate ca agent anti-cancer, cu peste 70,000 de persoane numai in SUA fiind tratate de cancer cu vitamina B17 laetrile.

Astazi vitamina B17 laetrile nu este aprobata ca tratament profilactic sau simptomatic al cancerului in SUA datorita faptului ca sunt prea putine dovezi despre cum functioneaza laetrile la oameni si cat de sigura si eficienta este. Insa alte medicamente chimice cu zeci de efecte secundare, sunt incurajate si sustine.

Desi vitamina B17 prezinta activitate anticanceroasa in unele studii pe animale, FDA (Autoritatea de reglementare a Alimentelor si Medicamentelor din SUA) considera ca sunt necesare mai multe informatii cu privire la efectele vitaminei B17 in teste clinice inainte de a fi autorizata pentru uz larg in prevenirea bolilor si cresterea imunitatii.

Desi este o substanta interzisa pentru comercializare, nu este ilegal sa o detii sau sa o folosesti. De aceea, unii practicieni inca folosesc vitamina B17 sub forma de laetrile pentru tratarea cancerului. Deseori obtine suplimentele si extractele din Mexic, unde productia de vitamina B17 in scopuri medicinale este inca mentinuta.

Consumul recomandat de vitamina B17

In momentul de fata nu s-a stabilit nicio doza zilnica recomandata de vitamina B17. Cu toate acestea, multi medici specializati in tratarea cancerului folosesc vitamina B17 (sau laetrile) in doze relativ mari fara ca pacientii sa sufere efecte secundare.

Vitamina B17 nu se foloseste de persoanele relativ sanatoase sau care nu sufera de o boala grava cum e cancerul, de aceea este greu de determinat care ar fi cea mai buna doza profilactica in lipsa mai multor studii sau dovezi.

In prezent administrarea, intervalele si lungimea tratamentului cu vitamina B17 variaza in principal in functie de boala specifica a pacientului si de practicianul care o prescrie. Unul dintre motivele pentru care este dificil de stabilit cum si cata vitamina B17 poate fi benefica este faptul ca studiile existente despre vitamina B17 au fost efectuate in anii 1970 si’80, insa nu au continuat de cand a fost interzisa in 1980.

Vitamina B17 laetrile (or amigdalina) deseori este doar o parte dintr-un tratament complet care include si o alimentatie specifica, pe langa doze mari de vitamine pentru cresterea imunitatii. Desi nu exista un plan standard de tratament, cea mai folosita metoda este injectarea vitaminei B17 in vena in fiecare zi timp de doua-trei saptamani, a doua ar fi administrarea orala a vitaminei B17 sub forma de tablete in doze mai mici. Extractul de vitamina B17 este si el folosit in clisme si tratamente cu aplicare cutanata.

Vitamina B17, sub forma de amigdalina, administrata intravenos pana la 4.5 grame pe zi nu a avut reactii clinice sau de laborator toxice, conform unui raport publicat in Revista Asociatiei Medicale Americane. Alte studii arata rezultate similare si raporteaza cazuri de toxicitate prin otravire cu cianura doar cand au fost administrate doze foarte mari.

Suplimentele cu vitamina B17

Vitamina B17, sau extractul laetrile, poate fi administrat oral sub forma de pastila sau prin injectare (intravenos sau intramuscular). Cel mai frecvent vitamina B17 se administreaza intravenos pentru perioade scurte de timp si apoi se administreaza oral pentru mentinerea efectelor terapeutice.

In comunitatea medicala, injectiile cu vitamina B17 sunt folosite de obicei pentru a preveni sau trata cancerul, insa sunt extrem de scumpe, cateva mii de dolari doar pentru cateva luni de tratament. Injectiile cu vitamina B17 sunt administrate pacientilor care sunt deja sub tratament cu chimioterapie, in unele cazuri, pentru a ameliora efectele chimioterapiei si pentru a preveni recurenta cancerului.

In SUA suplimentele cu laetrile sunt ilegale si foarte greu de obtinut, insa oamenii pot cumpara extracte sau pastile pe Internet. O modalitate destul de populara de a consuma vitamina B17 este prin consumul miezului de caisa. In mijlocul caisei sau al altui fruct cu sambure cum ar fi piersica sau marul, este un sambure dur ce se poate sparge. Odata spart, in interior se afla un alt sambure/miez care arata ca o migdala mai mica - aceasta parte a fructului este bogata in vitamina B17 in mod natural.

Unele persoane comanda cantitati mari de miez de caisa pe Internet sau pastile sau suplimente lichide din miez de caisa. Specialistii recomanda consumul de 25–40 mieji pe zi pentru prevenire sau 16 mieji pentru intretinere.

Efecte secundare si contraindicatii ale vitaminei B17

Multe cazuri arata ca vitamina B17 este de obicei usor tolerata si nu cauzeaza toxicitate, insa unele persoane pot suferi de efecte secundare asociate cu simptome de otravire cu cianura. Cianura este o neurotoxina care declanseaza o gama larga de efecte secundare, printre care voma si greata, dureri de cap si ameteli, depigmentare a pielii ca urmare a privarii de oxigen a hemoglobinei din sange, afectarea ficatului, o tensiune anormal de redusa, confuzie mentala si chiar moartea.

Vitamina B17 luata oral este considerata mai periculoasa si predispusa la declansarea de otravire cu cianura decat laetrile injectabila. Aceste efecte secundare sunt accentuate de consumul de migdale crude sau samburi striviti de fructe, precum si de consumul de fructe si legume ce contin enzime beta-glucosidaza — telina, piersicile, lastarii de fasole si morcovii.

Si dozele mari de vitamina C pot avea efecte secundare daunatoare impreuna cu vitamina B17. Pe de alta parte, consumul de alimente cu acid, in special cu acid clorhidric, previne efectele secundare ale vitaminei B17. Acestea includ citricele precum lamaia, portocala sau grapefruit.

Atentionarile cu privire la consumul de vitamina B17 includ si faptul ca poate reduce drastic presiunea arteriala si poate subtia sangele. Dea ceea nu ar trebui niciodata folosita impreuna cu alte medicamente sau tratamente care subtiaza sangele. Nu se recomanda nici a se lua impreuna cu probiotice pentru ca acestea pot intensifica otravirea cu cianura in cazuri rare.

 

SURSE

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032851/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032851/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032851/

http://www.vitaminb17.org/foods.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0032851/

http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/more-cam-info

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7005480

http://draxe.com/vitamin-b17 - vitamina b17

#beneficii #cancer #cepei #consumul de linte #laetrile #lintea #lintei #studii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Astragalus pentru cancer si imunitate scazuta
Ce trebuie sa stii despre proprietatile anticancer ale usturoiului
Această substanţă ce se găseşte in sâmburii de caise poate ucide celulele canceroase fără efecte secundare

Ce spun cititorii despre "Controversata Vitamina B17: otrava sau remediu pentru cancer?"

Ani23 February 2018 18:53Raspunde

Am o tumora pe care am incercat sa o tratez fara rezultate deosebite. Am inceput sa iau vitamina b17 cu 98% amigdalina impreuna cu alti cativa suplimenti si doar in 3 saptamani de tratment tumora a scazut la jumatate !!!

Dragosv28 January 2022 07:54Raspunde

Ce fel de vitamina b17bati luat, sub ce forma si cum ? Multumesc

Marieta23 May 2018 12:14Raspunde

Vand tratament complet Vitamina B17 injectabil + pastile, import si vitamina C injectabil. Ofer schema de tramaent pt cancer. Relatii la tel 0745077246

Vera13 February 2018 11:44Raspunde

Vitamina b17 este probabil cel mai bun tratament dar trebuie sa fie concentrata adica sa contina 98% amigdalina, altfel nu este eficienta

Vio27 March 2017 18:58Raspunde

Se gaseste vitamina b17 500 mg 90 capsule pe internet, dar e cam scumpa, costa 349 lei flaconul, sau chiar mai scumpa, la 600 lei..

Avi24 April 2017 18:19Raspunde

Exista si mai ieftine, la 150 lei dar nu este B17 ci sambure de caisa pulbere, iar efectul este mult mai slab, deci in cazul acesta este scump si la 150 lei!

lfkceikqmii30 October 2015 17:34Raspunde

aaMp2V zypnazmpxijf, [url=http://tfopetuvaamh.com/]tfopetuvaamh[/url], [link=http://rheoyuhdxkxc.com/]rheoyuhdxkxc[/link], http://ccqodhrsmocq.com/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101