Usturoiul este un aliment iubit de multa lume. Are o aroma complexa si puternica si este o sursa bogata de beneficii pentru sanatate. Usturoiul merge pana acolo incat combate si cancerul.
Cu siguranta stiai de proprietatile sale de vindecare - este antiinflamator, antibacterian, antifungic si antimicrobian.
De-a lungul timpului a fost folosit in prevenirea infectiilor si combaterea bolilor. La fel de batran ca piramidele, stiinta moderna ii confirma in ziua de azi beneficiile incredibile pentru sanatate si compusii activi.
Allicina este cea mai importanta substanta din compozitia acestui membru al familiei de plante allium (alaturi de ceapa, praz, ceapa verde si ceapa de apa). Acest compus sulfuric este cel care-i confera usturoiului valente de aliment anticancer.
7 moduri confirmate stiintific, in care usturoiul ajuta corpul
- Densitate nutritiva. Usturoiul este bogat in nutrienti precum mangan, vitaminele B6 si C, seleniu si fibre, de care corpul are mare nevoie, fara sa aiba un continut prea mare de calorii. Contine chiar si proteine si carbohidrati, dar in cantitati mici.
- Sanatatea cardiaca. Cercetatorii din Arabia Saudita au descoperit ca echivalentul a patru catei de usturoi a fost la fel de eficient ca un medicament pentru hipertensiune, numit Atenolol. Celulele rosii din sange convertesc compusii sulfurici ai usturoiului in sulfura de hidrogen, un gaz care ajuta vasele de sange sa se largeasca si diminueaza, astfel, presiunea din interiorul acestora. Usturoiul reduce si colesterolul "rau" LDL, cu pana la 15% si s-a dovedit ca ajuta la prevenirea rigidizarii arterelor (arterioscleroza).
- Agent de detoxifiere natural si foarte eficient. Pe langa neutralizarea radicalilor liberi, usturoiul poate curata corpul si de metalele grele din corp. Un studiu a aratat ca barbatii dintr-o fabrica de baterii care au folosit usturoi si-au diminuat procentul de metal greu din corp cu pana la 19% cu ajutorul usturoiului.
- Proprietati antioxidante. Efectul radicalilor liberi care declanseaza starea de inflamatie in corp sta la baza multor boli si afectiuni, printre care boala cardiaca, obezitatea, diabetul, imbatranirea, Alzheimer si cancerul. Usturoiul stimuleaza capacitatea corpului de a combate radicalii liberi. Daca suferi de o boala autoimuna (o adevarata epidemie pe tot globul), usturoiul nu ar trebui sa-ti lipseasca din alimentatie!
- Sistemul imunitar. Un studiu desfasurat in sezonul racelilor in Anglia a descoperit ca participantii la studiu, care au folosit usturoi, au contractat cu 60% mai putine raceli si s-au vindecat mai repede (cu simptome mai putin accentuate) decat cei care au primit un placebo. Usturoiul strivit, infuzat in ceai (cu putina lamaie si miere) ar putea fi remediul pentru raceala pe care l-ai cautat toata viata ta!
- Actiune antifungica si antiparazitara.Consumul regulat de usturoi previne efectele negative ale bacteriilor si parazitilor din alimentatie (inclusiv toxiinfectiile alimentare). Studiile arata ca usturoiul proaspat poate fi folosit contra E.coli, Staphylococcus aureus si Salmonella enteritidis. De asemenea, cei care sufera de piciorul atletului, sau tinea cruris (viermi inelari), pot tine sub control mai usor aceste probleme daca incep sa consume usturoi in mod regulat. La fel, cei care locuiesc in zone afectate de paraziti si viermi intestinali, pot apela cu incredere la usturoi pentru prevenire si tratament. Usturoiul se poate macina, sub forma de pasta, se amesteca cu ulei de cocos si poate fi aplicat extern, pe pielea cu probleme. In perioada celor doua razboaie mondiale usturoiul era folosit pentru prevenirea gangrenei.
- Sanatatea pielii. Compusii pe baza de sulf din usturoi sunt foarte buni impotriva unor afectiuni inflamatorii ale pielii, ca psoriazis, eczema si acneea. Iar data viitoare cand vezi ca se formeaza un cos, freaca zona respectiva cu un catel de usturoi crud.
Pare logic sa alegi usturoiul pentru combaterea cancerului - are abilitatea de a detoxifica, reduce efectul radicalilor liberi si stimuleaza sistemul imunitar.