Mararul imbogateste variate feluri de mancare cu aroma sa unica. In plus, are si multe beneficii pentru sanatate.
Originar din zona Asiei Centrale, mararul a fost apreciat pentru beneficiile lui pentru sanatate inca din Antichitate. Prima mentiune despre marar ca planta medicinala dateaza de acum 5.000 de ani, din Egipt. In vechile manuscrise egiptene mararul era mentionat ca remediu pentru ameliorarea flatulentei, inlaturarea durerii, precum si ca laxativ si diuretic. Mai tarziu, medicul grec Hipocrate folosea mararul pentru imbunatatirea sanatatii gurii si improspatarea respiratiei.
Mararul este o buna sursa de fibre alimentare, niacina, fosfor, zinc si cupru, dar si o sursa foarte bogata de vitamina A, C, Riboflavina, B6, Folat, calciu, fier, magneziu, potasiu si mangan.
Fumezi? Ar fi bine sa incluzi mararul in alimentatia zilnica
Uleiurile volatile ale mararului neutralizeaza benzopirena,un carcinogen prezent in fumul de tigara, cenusa de carbune, fumul de carbune. Alaturi de uleiul de seminte de chimion, s-a dovedit ca uleiul esential de marar are actiune protectoare impotriva cancerului
Imbunatateste digestia
Din cele mai vechi timpuri, mararul a fost folosit pentru vindecarea sughitului, a durerilor de stomac si a respiratiei urat mirositoare. Are proprietati antispastice care inlatura durerea si crampele stomacale. Medicina ayurvedica foloseste de sute de ani semintele de marar pentru problemele digestive.
Afla cum sa pastrezi verdeturile proaspete pentru mai mult timp
Previne pierderea osoasa
Fiind o buna sursa de calciu, reduce pierderea osoasa care apare dupa menopauza. O lingura de seminte de marar contine 3 grame de calciu.
Reduce balonarea, gazele, diareea si constipatia cauzate de suprapopularea cu bacterii rele
Mararul poate preveni suprapopularea cu bacterii, care este cauza simptomelor enumerate mai sus. Uleiul volatil din marar a facut subiectul unor studii datorita abilitatii acestuia de a preveni suprapopularea cu bacterii daunatoare sanatatii florei intestinale.
Uleiul de eugenol din marar serveste ca anestezic local
Uleiul de eugenol se foloseste in scop terapeutic de dentisti ca analgezic local pentru ca reduce durerea de dinti.
Surse: http://rockportherbies.blogspot.ro/2010/02/dill-anethum-graveolens-2010-herb-of.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25097605
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19376653
http://www.calciumrichfoods.org/calcium-in-dill-weed-fresh/
Nu știam de toate aceste proprietăți ale mărarului,cu toate ca îl am inclus în alimentație zilnic de aproximativ o luna.Citisem pe http://dieta.onlines.ro/ despre beneficiile pătrunjelului așa ca l'am inclus în salate împreună cu mărarul fără sa știu prea multe despre calitățile acestuia.