Sfaturi practice

Cum sa pastrezi ierburile proaspete pentru cât mai mult timp

Pe masura ce miscarea bucatariei sanatoase continua sa castige popularitate, tot mai multi experimenteaza bucatareala aventuroasa si aromele interesante. Ierburile sunt o excelenta modalitate de a adauga gatitului acasa o aroma mai condimentata in termeni de gust si de culoare.

Mai mult, nenumarate ierburi culinare furnizeaza o bogata sursa de vitamine, A si K, dar si valorosii antioxidanti. Aici aveti cateva modalitati prin care sa va asigurati ca puteti pastra aceste plante cu maximum de savoare.

1. Ierburile cele mai proaspete provin din propria gradina. Destul de interesant, multe ierburi se dezvolta excelent in solul mai putin fertil si sunt perfecte pentru a le planta intr-o zona pietroasa a curtii. In soluri de inalta fertilitate, plantele vor tinde sa produca mai multe frunze si sa aiba aroma mai putin intensa.

Din acest motiv, nu este nevoie sa le fertilizezi. Evident este faptul ca trebuie sa eviti si pesticidele periculoase pentru orice planta destinata consumului uman. Pentru cei ce stau la bloc, o mare parte din aceste plante minunate pot fi crescute intr-un ghiveci chiar in bucatarie.

2. Daca preferi sa iti cumperi plantele aromatice, sursa ideala este piata sau agricultura ecologica. Asigura-te ca sunt pe cat de proaspete posibil. Cauta frunze ferme, viu colorate fara pete galbene sau lipicioase.

3. Pastreaza in frigider ierburile taiate, infasurate intr-un servetel de hartie. La mai poti pune intr-un borcan cu apa, ca pe un buchet de flori, asigurandu-te ca schimbi apa daca nu sunt utilizate timp de cateva zile. Nu le spala decat inainte de utilizare.

4. Pentru depozitare pe termen lung, congeleaza ierburile. Ele pot fi congelate ca plante intregi cu tot cu tulpina, dar multi fac cuburi de gheata cu mici cantitati de ierburi tocate. Acestea pot fi adaugate in mod convenabil la o supa sau tocana, fara nici un fel de pregatire in ultimul minut.

5. Uscarea este o alta posibilitate. Atarna buchete de ierburi cat mai putin umede, precum oregano, cu susul in jos pentru o mai buna uscare la aer. Pentru ierburi cu un grad mai inalt de umiditate, precum menta, usuca-le in deshidrator, dezumidificator, la soare sau in cuptor. Ierburile uscate au o aroma mai concentrata, asa ca utilizeaza doar o treime din cantitate comparativ cu cele proaspete. De exemplu, intr-o reteta ce necesita 3 lingurite de marar proaspat, vei avea nevoie doar de 1 lingurita din cel uscat. Faramiteaza frunzele inainte de a le adauga mancarii, pentru a elibera esenta si a asigura distribuirea uniforma.ierburi aromate

6. Sunt anumiti pasi pe care ii poti face pentru a prelungi perioada de utilizare a ierburilor uscate fie a celor cumparate sau a celor crescute in gradina. Depoziteaza-le in recipiente etanse, departe de surse de caldura, intrucat caldura poate sa le afecteze. De asemenea tine-le departe de orice sursa de umezeala, cum ar fi aburul sau lingura de masurat care sa fie umezita.

7. Desi pastrate corespunzator, ierburile uscate pot rezista un an sau mai mult, dar verifica-le regulat pentru a te asigura ca ele inca au aroma. Un simplu test prin adulmecare este suficient. Inlocuieste-le daca este necesar, astfel incat mancarea sa fie mereu aromata.

Surse utilizate:
http://www.care2.com/greenliving/how-to-store-herbs-for-the-freshest-flavor.html - ierburi aromate

Aboneaza-te la newsletter. Gratuit.

Fii la curent cu noutatile Viata Verde Viu.
Articole privind un stil de viata sanatos, retete si multe altele.

#ierburi aromate #pastrare #sfaturi

Ce au mai parcus alti cititori...

Sfaturi simple pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Sfaturi simple pentru o piele frumoasa si sanatoasa

10 lucruri pe care le poti face pentru a te mentine la o greutate ideala

10 lucruri pe care le poti face pentru a te mentine la o greutate ideala

21 de trucuri pentru sanatate pe care sa le invete corpul tau

21 de trucuri pentru sanatate pe care sa le invete corpul tau
Ce spun cititorii despre "Cum sa pastrezi ierburile proaspete pentru cât mai mult timp"
Florin Dr13 August 2014 09:04Raspunde

Ar mai fi o varianta, aceea de a le tine in sare peste iarna. Nu stiu cat este de sanatoasa aceasta varianta dar se pastreaza foarte bine.

Adaugă comentariul tău
Primesti saptamanal
inspiratie verdevie
Copyright 2019 Viata Verde Viu. Toate drepturile rezervate.