Cand iese din hibernare, ursul brun european se infrupta cu bulbii proaspeti de usturoi salbatic (leurda). Aceasta pasiune pentru leurda i-a facut pe cercetatori sa denumeasca aceasta planta usturoiul ursului, Allium ursinum — ursa fiind denumirea Latina pentru urs. Gustul patrunzator al plantei si-a atras si alti fani din regnul animal, astfel incat mistretii salbatici intra intr-o adevarata frenezie ori de cate ori descopera cate un camp plin de leurda.
Ce calitati are "usturoiul ursului"?
Leurda este un aliment extrem de sanatos. O gama larga de antioxidanti de tipuri diferite protejeaza celulele de efectele radicalilor liberi. O tripla amenintare pentru trei afectiuni temute si comune, leurda este cunoscuta pentru capacitatea ei de a reduce tensiunea, colesterolul si nivelul de zahar din corp.
Benefica si pentru plamani, leurda este folosita in tratarea astmului, a bronsitei si a emfizemului. Efectele neplacute de diaree, colici, indigestie si gaze sunt si ele ameliorate in prezenta leurdei.
Actionand ca o frâna pentru deteriorarea arteriosclerotica, leurda scade riscul de atac cardiac. O buna arma contra parazitilor, leurda este eficienta in special contra oxiurilor. Sucul de leurda se foloseste in regimurile de slabit. Lichidul intens al plantei alunga moliile si poate fi folosit ca dezinfectant casnic de uz general.
Leurda este o planta perena la fel ca ceapa si este originara din Europa Centrala si de Est. Se raspandeste usor de-a lungul potecilor de padure si atât florile cat si frunzele sunt comestibile si emana o aroma de usturoi. Florile sunt in forma de stea, delicate si albe si infloresc in lunile mai si iunie.
Leurda este un tonic de primavara popular, ajutand la o revigorare a sistemului imunitar si pregatirea acestuia pentru anotimpurile care urmeaza. Frunzele late pot fi cu usurinta folosite in salate dar si in sosuri si pesto, iar petalele cu aroma usturoiata pot decora orice tip de salata.
Surse:
http://eol.org/pages/1085089/overview