Fasolea Mung , un soi de leguminoasa mica si verde din aceeasi familie cu mazarea si lintea, este o sursa bogata de proteine, fibre, antioxidanti si fitonutrienti. Desi in cele mai multe parti ale lumii este mai putin populara decat alte varietati de leguminoase, cum ar fi nautul sau fasolea neagra, fasolea mung are multe beneficii pentru sanatate!
Fasolea mung este mai putin cunoscuta in occident, insa face parte din alimentatia Ayurvedica din India de mii de ani. Fasolea Mung este considerata “una dintre cele mai apreciate alimente” in aceasta practica straveche a Indiei, o practica medicala traditionala ce dateaza inca din jurul anilor 1.500 I.C.
In prezent fasolea mung incepe sa fie din ce in ce mai prezenta si in occident in pudrele proteice, concentratele de supa si in meniul restaurantelor.
Iata ce e bine sa stiti despre fasolea mung:
- Fasolea mung are un continut ridicat de nutrienti printre care: mangan, potasiu, magneziu, folat, cupru, zinc si diverse vitamine B.
- Constituie un aliment consistent, fiind bogat in proteine, amidon rezistent si fibre alimentare.
- Fasolea mung se poate gasi sub forma de pudra uscata, boabe, despicata, taitei din fasole si sub forma de boabe incoltite (ca cele folosite de regula in sendvisuri si salate).
- Boabele lor uscate pot fi consumate crude, gatite (intregi sau despicate), fermentate, sau macinate sub forma de faina.
- Datorita densitatii sale nutritive ridicate, fasolea mung este considerata utila in protejarea contra unor boli cronice, asociate cu varsta, printre care boala de inima, cancerul, diabetul si obezitatea
Dovezi clinice continua sa arate ca alimentele de origine vegetala au un important potential benefic pentru sanatate, inclusiv scaderea inflamatiei. Specialistii in nutritie recomanda consumul unor cantitati mari de alimente de origine vegetala si multe organizatii mondiale de sanatate recomanda cresterea aportului de alimente de origine vegetala pentru imbunatatirea starii de sanatate si prevenirea bolilor cronice. Fiind un aliment de origine vegetala bogat in proteine si nutrienti, fasolea mung atrage tot mai mult interes.
Asa cum se va vedea in continuare, fasolea mung este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine de pe planeta daca luam in considerare si multitudinea de nutrienti pe care o contine pe langa aminoacizi (blocuri de proteine). Asa cum arata :
Revista Centrala de Chimie, “fasolea mung manifesta activitati biologice printre care efecte antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatorii, antidiabetice, antihipertensive, de reglare a metabolismului lipidelor, antihipertensive si antitumorale.”
Profilul nutritional al fasolei mung
O cana de fasole mung gatita contine urmatoarele (procentele fac referinte la DZR pentru o femeie adulta):
- 212 calorii
- 14 grame de proteine
- 15 grame of fibre
- 1 gram de grasime
- 4 grame de zahar
- 321 micrograme de folat (100%)
- 97 miligrame de magneziu (36%)
- 33 miligrame de vitamina b1 tiamina(36%)
- 6 miligrame de mangan (33%)
- 7 miligrame de zinc (24%)
- 8 miligrame de vitamina B5acid pantotenic (8%)
- 13 miligrame de vitamina B6(11%)
- 55 miligrame de calciu(5%)
Daca alegi sa pui fasole mung la incoltit pentru a le consuma crude, fiecare cana contine in jur de 31 de calorii si va furniza trei grame de proteine si doua grame de fibre. Pe langa aceasta, vei profita de intreg profilul nutritional nealterat prin gatire.
Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun
Beneficiile pentru sanatate ale fasolei mung
- Poate reduce colesterolul si protejeaza contra bolilor de inima
Un studiu din 2011 publicat in Revista de toxicologie umana si experimentala arata ca fasolea mung actioneaza foarte eficient pentru inhibarea efectului oxidativ al colesterolului "rau" LDL. Fasolea mung are abilitatea de a regla nivelul de colesterol pentru ca antioxidantii pe care-i contine ucid radicalii liberi, vindeca vasele de sange deteriorate si reduc inflamatia.
Oxidarea colesterolului LDL este unul dintre riscurile cele mai mari de incidente cardiovasculare cauzatoare de moarte, cum sunt atacul cardiac si accidentul vascular. Colesterolul LDL se poate acumula pe membrana interna a vaselor de sange, respectiv pe endoteliu, si blocheaza circulatia sangelui, declansand stopul cardiac. Fasolea mung este un bun adaos in orice alimentatie antiinflamatorie gratie abilitatii acesteia de a mentine arterele curate si de a imbunatati circulatia.