Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Fierul si cuprul pot produce deteriorari oxidative ale ficatului

Fierul si cuprul pot produce deteriorari oxidative ale ficatului

Atat fierul (Fe) cat si cuprul (Cu) sunt elemente necesare in corp si in numeroase procese vitale pentru o sanatate buna. Fierul, in mod special, este folosit in transportarea oxigenului in sange, iar cuprul este cunoscut pentru capacitatea lui de a

Atat fierul (Fe) cat si cuprul (Cu) sunt elemente necesare in corp si in numeroase procese vitale pentru o sanatate buna. Fierul, in mod special, este folosit in transportarea oxigenului in sange, iar cuprul este cunoscut pentru capacitatea lui de a regla procesele din sistemul de reproducere, glandular si nervos. Totusi aceste metale sunt benefice doar in mici cantitati si intr-un echilibru adecvat

Cercetatorii de la Institutul de Biochimie si medicina moleculara, Universitatea din Buenos Aires, au condus un studiu asupra toxicitatii acute a acestor metale tranzitionale, determinand rolul lor in mai multe cazuri de aparitie a bolilor

Studiul a concluzionat ca acumularea de fier si cupru din ficat creaza oxidativi daunatori si creste considerabil sansele de reactie a radicalilor liberi, care la randul lor deterioreaza organele si declanseaza aparitia bolilor si slabirea sanatatii.

Odata ce nivelele toxice ale acestor doua elemente au atins o capacitate prea mare, incidenta chemiluminescentei din ficat – un semn al deteriorarii acestuia – a crescut in mod sever, de patru ori in cazul fierului si de doua ori pentru cupru, in timp ce rata de peroxidare a fosfolipidelor - care apare impreuna cu deteriorarea tesuturilor – a crescut de patru ori la fier si aproape de doua ori (1.8) la cupru.

Multe alte cercetari au confirmat de asemenea toxicitatea excesului de cupru si fier, atat in doze pronuntate, dar si mai semnificativ, in doze cronice de nivele scazute, cum ar fii cele consumate prin intermediul dietei. Desi toate acestea se intampla prin intermediul alimentatiei, consumul disproportionat de vitamine si nutrienti care contin (recomandate in mod frecvent) fier si cupru poate sa fie o problema mai importanta in contributia in cantitati mai mari a acestor elemente metalice. Cuprul este mai daunator cand apare sub forma anorganica, forma in care se regaseste in apa potabila contaminata.

Fierul in exces duce la oxidarea tesuturilor din corp, la deteriorarea organelor si imbolnavire

Oamenii au nevoie de diferite nivele de fier, femeile insarcinate folosesc cel mai mult fier pentru dezvoltarea si cresterea fatului, in timp ce copiii au nevoie si ei de o cantitate mare de fier (in proportie cu marimea lor). Barbatii adulti au nevoie de mai putin fier in dieta lor decat femeile adulte, Centrul de Control a Bolilor recomanda femeilor gravid 27 mg de fier pe zi, intre 7-10 mg pe zi pentru copii, 8 mg pe zi pentru barbati si 18 de mg pe zi pentru femei, pana la varsta de 50 de ani.

Hemocromatoza – o incarcare severa cu fier – poate sa apara cand in mod excesiv este stocat fier in organe precum inima si ficat, contribuind la oxidarea si degradarea tesuturilor din sange, precum si la aparitia unui numar mare de boli cu simptome ca oboseala, menopauza timpurie, pierderea apetitului sexual, cantitati mari de zahar in sange, diabet, ciroza ficatului, ritm iregular al inimii si cedarea acesteia.

In ziua de azi este mai des intalnit sa ai mai mult fier in corp, in mare parte datorita consumului excesiv de alimente de provenienta animala cat si de suplimente si alte alimente fortificate cu fier.

Excesul de cupru duce la afectarea neurologica.

Daca ai prea mult cupru in corp acesta incepe sa se acumuleze in creier si ficat, precum si in altefier organe secundare, si poate cauza deteriorari neurologice – care la inceput pot incepe cu o usoara disfunctie cognitiva ca apoi sa avanseze in boala Alzheimer si Parkinson. Intoxicarea cu cupru poate declansa boli ale ficatului, ciroze si/sau cancer (dar la inceput apar semnele de oboseala cronica) dar poate sa cauzeze si o disfunctie a rinichilor, a inimii si a functiilor glandulare/hormonale, dar si infertilitate.

Tendinta de a acumula cupru in exces apare cel mai mult la oamenii care sufera de un sindrom genetic precum sindromul Wilson, care sunt cei mai dispusi la bioacumularea de cupru. Desi se recomanda ca zilnic sa iei o anumita doza de cupru intre 220-770- mcg pe zi pentru copii si 900 mcg pe zi pentru adulti (si o cantitate putin mai mare de 1000-1300 mcg pe zi pentru femei insarcinate si care alapteaza) majoritatea oamenilor din partea Occidentala consuma mai mult cupru decat este necesar fara sa depuna nici un efort.

Rolul ajutator al zincului pentru fierul si cuprul din corp

Zincul, un alt mineral esential, concureaza pentru absorbtie atat cu cuprul cat si cu fierul, si a fost descoperit ca nivele mari de zinc suprima reactiile negative ale supraincarcarii cu cupru. Unele cercetari s-au concentrat pe corelarea nivelelor mari de cupru cu cele scazute de zinc pentru aparitia anxietatii si depresiei

Alte cercetari au demonstrat efectele pozitive ale consumului de Spirulina in reducerea toxicitatii cuprului, prin ajutarea in eliminarea acestuia din corp. Un alt mineral molibden are un rol antagonist si blocheaza absorbtia de cupru.

Absorbtia de fier poate sa fie blocata atat de zinc cat si de magneziu.

Surse pentru acest articol cuprind:

http://www.naturalnews.com/043658_iron_accumulation_copper_toxicity_liver_damage.html#ixzz2sLR8D5Pz - fier

#absorbtie #cupru #ficat #fier #zinc

Ce au mai parcurs alti cititori...

Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
6 organe decisive pentru detoxifierea si vindecarea corpului
Rozmarinul amplifica performantele creierului si ajuta in detoxifierea ficatului
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101