Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Consumul de ciuperci combate cancerul si reinnoieste celulele

Consumul de ciuperci combate cancerul si reinnoieste celulele

Cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, ciupercile iau lozul castigator in privinta beneficiilor: au continut scazut de carbohidrati si calorii, insa sunt o sursa excelenta de vitamine B, oligo minerale, fibre si chiar proteine. Ciupercile su

Cand vine vorba despre o alimentatie sanatoasa, ciupercile iau lozul castigator in privinta beneficiilor: au continut scazut de carbohidrati si calorii, insa sunt o sursa excelenta de vitamine B, oligo minerale, fibre si chiar proteine. Ciupercile sunt antiinflamatorii, contin un nivel ridicat de compusi beta-glucani care mentin celulele imunitare in alerta, plus un antioxidant puternic numit ergotioneina care reduce inflamatia din corp.

Ciupercile au o lunga traditie de uz medicinal in tarile Asiatice, care dateaza de cateva mii de ani. Desi utilizarea ciupercilor in emisfera vestica dateaza de doar cateva decenii, azi numeroase studii arata ca ciupercile sunt compusi activi biologic cu efecte protectoare semnificative.

Beneficiile surprinzatoare ale ciupercilor de stimulare a imunitatii

Beneficiile dovedite ale consumului de ciuperci includ si abilitatea de a stimula sistemul imunitar si de a combate multe boli prin furnizarea unor vitamine, minerale si enzime importante. Ciupercile sunt si un aliment puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca pot neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. Conform unor studii extinse, multe ciuperci contin o varietate larga de molecule bioactive cu abilitati antivirale, antiinflamatorii si antioxidante.

Beneficiile consumului de ciuperci includ si capacitatea acestora de a inhiba virusii si de a reduce severitatea bolii la cei deja bolnavi. De exemplu, anumite tipuri de ciuperci au capacitatea dovedita de a mari productia de limfocite B si T, care sunt celulele imunitare cele mai importante care controleaza reactia corpului la patogeni (bacterii nocive), virusi, toxine si alte substante care ne pot face vulnerabili la boli.

Preventia cancerului este un domeniu in care consumul de ciuperci a captat cu adevarat atentia. Secole de-a randul culturile asiatice au folosit anumite ciuperci ca tratament natural pentru cancer, datorita abilitatii acestora de a reduce riscul de cancer prin anumite mecanisme, printre care furnizarea de germaniu, un nutrient care mareste cantitatea de oxigen folosita in corp si combate daunele cauzate de radicalii liberi. De fapt, exista peste 200 de specii de ciuperci in medicina chineza dintre care 25% s-au dovedit a fi eficiente in combaterea tumorilor daunatoare.

Profilul nutritional al ciupercilor

Desi multe persoane considera ciupercile un fel de legume, acestea sunt de fapt, un soi de fungus benefic. Termenul de “ciuperca” se refera la orice macrofungus cu un rod intr-o masa suficient de mare ca sa poata fi vizibil cu ochiul liber si cules cu mana. In prezent ciupercile se gasesc in cel putin 14.000 de specii diferite — sau chiar mai multe. Numarul speciilor de pe pamant este estimat la 140.000, ceea ce indica faptul ca cercetatorii cunosc doar 10 % dintre speciile existente.

Desi ciupercile pot varia de la o specie la alta in privinta caloriilor sau a nutrientilor, in general toate au un continut scazut de carbohidrati, calorii, grasimi, sodiu si zahar. In acelasi timp, furnizeaza un nivel ridicat de nutrienti — in special antioxidanti, vitamine B ce furnizeaza energie pentru corp, cupru si seleniu.

O cana de ciuperci crude contine:

6 beneficii pentru sanatate furnizate de ciuperci

Cu atat de multe specii, plus numerosi compusi la fiecare dintre ele care le confera calitati unice, este dificil sa insumezi beneficiile pentru sanatate ale consumului de ciuperci si avantajele de care poti profita daca le consumi cu regularitate. Sunt insa sase beneficii comune pentru majoritatea varietatilor de ciuperci:

  1. Combat cancerul

Cunoscute ca un remediu natural pentru cancer si unul dintre alimentele cele mai sanatoase pentru dezvoltarea "celulelor ucigase " — tipul de celule imunitare care cauta si distrug celulele canceroase periculoase — ciupercile sunt apreciate ca alimente cu puternice valente anticancer. Conform revistei medicale 3 Biotech,

compusii anti-cancer din ciuperci joaca un rol crucial in inducerea speciilor de oxigen reactiv, inhibitor de kinaza mitotica, antimitotica, inhibitor de angio geneza si declanseaza apoptoza si mentine sub control multiplicarea cancerului.

Toate acestea inseamna ca ciupercile inhiba formarea de tumori, protejeaza ADN-ul de deteriorare si opresc afectarea celulelor, toate acestea in paralel cu protejarea celulelor sanatoase si stimularea abilitatii corpului de a se detoxifica de substante periculoase.

  1. Imbunatatesc imunitatea si scad inflamatia

Conform unui raport din 2005 publicat in Revista de Dovezi ale Medicinei Complementare si Alternative, ciupercile contin “compusi si substante complexe cu activitate antimicrobiana, antivirala, antitumorala, antialergica, imunomodulatoare, antiinflamatorie, antiaterogenica, hipoglicemica si hepato protectoare.”

Par dificil de pronuntat, insa inseamna ca ciupercile pot intensifica practic orice sistem din corp si ne pot proteja de numeroase boli pentru ca sunt asociate cu reducerea inflamatiei (cauza principala a celor mai multe boli). Ciupercile ajuta si la alcalinizarea corpului, proces asociat cu intarirea imunitatii. Un nivel al pH-ului echilibrat este esential pentru sanatate, deoarece asa cum unii experti declara, “bolile nu se pot dezvolta intr-un mediu alcalin.”

Ciupercile au si o abilitate naturala de a combate bacterii periculoase si virusi. De fapt, ciupercile trebuie sa contina compusi puternici antibacterieni si antifungici in primul rand pentru a le ajuta sa supravietuiasca in mediul lor natural, de aceea nu este surprinzator ca acesti compusi benefici pot fi izolati din multe ciuperci si folositi pentru a proteja celulele umane.

Ciupercile au si anumite abilitati specifice dovedite de combatere a unor tulpini multi-rezistente cauzatoare de moarte si microorganisme ce provoaca probleme intestinale si de piele. De fapt, multe dintre substantele prezente in antibioticele obisnuite administrate bolnavilor - penicilina, streptomicina si tetraciclina — deriva din extractele fungice din ciuperci.

  1. Protejeaza sanatatea inimii

Consumul de ciuperci este o modalitate naturala de a reduce colesterolul. Multe tipuri de ciuperci contribuie la scaderea colesterolului "rau" LDL si previn rigidizarea arterelor, factori de risc pentru bolile de inima.

Ciupercile contin steroli care interfereaza cu productia de colesterol in ficat, insa, in acelasi timp, maresc colesterolul "bun" HDL. Mai contin si fitonutrienti puternici care previn formarea de placa pe vasele de sange, mentinand o presiune a sangelui normala si imbunatatind circulatia acestuia.

  1. Furnizeaza energie si imbunatatesc functionarea creierului

Ciupercile sunt o sursa buna de vitamine B, care ajuta la functionarea glandelor suprarenale si transforma nutrientii din alimente in energie utilizabila. Beneficiile vitaminei B includ abilitatea de a contribui la buna functionare a neurotransmitatorilor, ceea ce-i face sa devina nutrienti rezistenti la stres si sa strapunga “ceata de pe creier,” previn tulburarile de tiroida si promoveaza un metabolism sanatos.

Daca stresul iti distruge calitatea vietii, e bine sa stii ca exista anumite ciuperci, in special reishi, considerate adaptogene care reduc cortizolul, ceea ce inseamna ca pot ajuta corpul sa faca fata stresului si pe tine sa-ti mentii buna dispozitie mai usor. Ciupercile pot reduce inflamatia despre care se stie ca favorizeaza declinul functiei cognitive, probleme de dispozitie, energie scazuta si boli neuro-degenerative asociate cu varsta.

  1. Contribuie la gestionarea greutatii corporale

Studiile arata ca inlocuirea regulata a carnii cu ciupercile poate duce la pierderea in greutate, pentru ca ciupercile sunt dense nutritiv si au un continut scazut de calorii. Consumul de ciuperci de cateva ori pe saptamana este asociat cu o greutate sanatoasa, o circumferinta redusa a taliei si o stare generala de sanatate mai buna.

Chiar daca scopul consumului de ciuperci este mentinerea greutatii, acesta vine cu un bonus, sub forma protectiei inimii si a organelor vitale de consecintele inflamatiei si a dezechilibrului hormonal.

  1. Furnizeaza vitamina D

Desi stim ca vitamina D este cel mai bine obtinuta prin expunerea la soare, anumite tipuri de ciuperci pot constitui o sursa decenta de vitamina D. Deficienta de vitamina D este o problema serioasa pentru multe persoane si este asociata cu multe afectiuni si tulburari, de la boli de inima pana la depresie.

Expunerea ciupercile la razele UV, indiferent ca sunt crescute in interior sau afara, le mareste concentratia de vitamina D. Consumul de alimente bogate in vitamina D reduce riscul de cancer, boli de inima, tulburari de comportament si pierdere osoasa. Studiile arata ca pe langa furnizarea de vitamina D2, ciupercile pot produce si vitamina D3 (cea mai buna pentru oameni) si D4.

Beneficiile unice ale unor soiuri de ciuperci

Iata cateva soiuri de ciuperci cu abilitati de combatere a bolilor pe care e bine sa le incluzi regulat in alimentatie pentru a beneficia de calitatile lor imunostimulatoare si protectoare:

Reishi

Ciupercile Reishi se folosesc de mii de ani pentru combaterea bolilor cronice. Azi dovezile stiintifice nu fac decat sa confirme ceea ce chinezii au speculat intotdeauna ca pot face: combat inflamatia, cancerul, boala de inima, dezechilibrul hormonal, problemele neuro degenerative, tulburarile de comportament si multe altele.

Ciupercile Reishi, un tip de ciuperca de pamant amara, sunt cunoscute ca unul dintre cele mai puternice superalimente naturale cunoscute. Ciupercile Reishi sunt un adaptogen intens care ajuta corpul sa faca fata stresului, fie ca este de natura fizica sau psihologica, de aceea constituie un remediu natural pentru anxietate.

Luate sub forma de tinctura, capsula sau tableta, au abilitatea unica de a creste energia, contribuind in acelasi timp la o stare de calm, fiind astfel atat stimulator pentru starea de spirit cat si "hrana pentru creier". Pot ajuta la vindecarea de oboseala suprarenala si sunt denumite uneori 'medicamentul regilor" pentru ca pot imbunatati memoria si concentrarea in timp ce combat stresul si promoveaza un somn odihnitor.

Cum reusesc sa faca atat de multe ciupercile reishi? Beta-glucanii pe care-i contin maresc nivelul de celule T in sistemul imunitar, adica reduc reactiile inflamatorii cauzate de stres, stimulanti, o dieta deficitara sau alti factori de mediu. Acest lucru ajuta in special persoanele care sufera de boli autoimune sau oboseala cronica sau suprarenala.

Acest impuls imunitar pe care-l primesti de la ciupercile reishi contribuie la reducerea cresterii celulelor canceroase si la raspandirea tumorilor, dar nu numai - acestea contin si acizi ganoderici care scad colesterolul, nivelul de trigliceride si presiunea sanguina, reduc riscul de cheaguri de sange si corecteaza chiar si aritmia cardiaca. Ciupercile reishi contin si lanostan, o antihistamina care actioneaza ca un remediu natural pentru artrita si amelioreaza durerile musculare.

Shiitake

Ciupercile Shiitake contin multi compusi chimici care protejeaza ADN-ul de deteriorarea stresului oxidativ — de exemplu, lentinana, o substanta care poate vindeca deteriorarea cromozomilor ca urmare a tratamentelor anti-cancer. In Japonia, ciupercile shiitake furnizeaza un compus chimic special numit lentinana, folosit pentru promovarea longevitatii si care actioneaza ca un tratament natural pentru cancer.

Substantele eritadenine sunt si ele prezente in shiitake, acestea reduc nivelul colesterolului, in timp ce lentinula edodes mycelium (LEM) previne si trateaza cancerul (mai ales cel la stomac si la organele digestive), bolile de inima, hepatita, presiunea arteriala marita si bolile infectioase.

In plus, asa cum se arata in Revista de Nutritie, beneficiile consumului de ciuperci shiitake includ efectele antivirale, antibacteriene si antifungice, contribuie la mentinerea unui nivel normal de zahar in sange si reduc simptomele bolilor inflamatorii. Ciupercile shiitake sunt si o forma unica de plante pentru ca au in componenta lor opt aminoacizi esentiali si un tip de acid gras esential numit acid linoleic. Trebuie cautate in special in magazinele cu produse asiatice.

ciupercile shitake

Ciuperci shitake, sursa foto : https://goo.gl/t9km26

Cordyceps

Acestea sunt cunoscute si ca ciuperci anti-imbatranire deoarece pot mari rezistenta si performanta fizica datorita abilitatii de a ajuta corpul sa produca ATP, combustibilul principal care alimenteaza corpul uman. In medicina traditionala chineza aceste ciuperci sunt denumite “revigoratoare” si se considera ca actioneaza ca un stimulent bland, tonic si adaptogen folosite pentru a mari energia si reduce oboseala.

Au si rol protector fata de mitocondrii eliminand speciile de oxigen reactiv, inhiband inflamarea mitocondriilor si marind activitatea substantelor antioxidante, facand din ele un aliment natural de combatere a imbatranirii.

Ca si in cazul ciupercilor reishi, numeroase studii arata ca ciupercile cordyceps constituie un remediu natural pentru cancer, inhiband diviziunea celulara si cresterea celulelor canceroase. Ciupercile cordyceps interfereaza cu modul in care celulele canceroase produc proteine si opresc raspandirea metastatica a tumorilor canceroase. De obicei se gasesc foarte greu proaspete, de regula sunt mai raspandite uscate, sub forma de capsule sau tablete.

Maitake

Pe langa faptul ca au in componenta lor multe vitamine, ciupercile maitake sunt extrem de benefice in special datorita componentilor de polizaharide denumite beta-1,6 glucan, care stimuleaza sistemul imunitar. Multe dintre compusii ciupercilor maitake sunt clasificati chiar ca potentatori de aparare a gazdei si sunt folositi in Asia ca tratament suplimentar pentru cancer. Pot chiar minimiza efectele toxice ale radiatiilor sau chimioterapiei.

In studii, consumul de ciuperci maitake este asociat cu o imunitate marita, cu abilitatea de a echilibra in mod natural hormonii si de a reduce cresterea tumorilor canceroase. Ciupercile maitake au imbunatatit sanatatea pacientilor cu SIDA si nivelul de zahar in sange la diabetici. Pot reduce si hipertensiunea si proteja contra bolilor de inima.

Oyster/Stridii

Ciupercile stridii reduc in mod natural durerile articulare si musculare datorita efectelor antiinflamatorii — de exemplu, s-a dovedit ca reduc tensiunea din tendoane. Sunt si ciuperci bune pentru inima cu abilitatea de a intari peretii vaselor de sange si de a reduce riscul de accident vascular sau atac cardiac.

De asemenea, sunt un bun remediu in cazul deficientei de fier, mai ales in cazul celor ce nu consuma carne, sau mananca insuficient, pentru a preveni anemia, lipsa de energie, dificultatea de concentrare si slabiciunea fizica. Ciupercile stridii sunt disponibile in general in magazinele de specialitate, uscate sau la anumiti producatori locali in piata.

Cremini/ Ciupercile tinere cu palarie alba

Probabil te gandesti ca ciupercile obisnuite pe care le gasesti la orice magazin alimentar sau in piata nu sunt la fel de valoroase nutritiv - te inseli amarnic. Ar putea sa te surprinda multitudinea de beneficii pe care ciupercile cremini le au si sunt dovedite stiintific.

Aceste ciuperci obisnuite sunt super dense nutritiv, au mai mult cupru, potasiu, proteine si seleniu decat ciupercile stridii sau shiitake. Sunt si o sursa buna de fosfor, zinc, niacina si acid pantotenic, mai ales daca le gatesti la abur si consumi mai mult decat o cana la o masa.

Studiile arata ca extractele din creminis pot reduce dezechilibrul hormonal si preveni tipurile de cancer dependente de hormoni, in special cancerul la san. Un beneficiu al consumului de ciuperci cremini il reprezinta faptul ca sunt o sursa de acid linoleic conjugat, un tip de acid gras care controleaza productia de estrogen si poate opri cresterea tumorilor canceroase in anumite cazuri prin blocarea efectelor unor enzime.

La fel ca ciupercile albe, si ciupercile porcinis, portabella si morel sunt bogate in nutrienti si antioxidanti, de aceea e bine sa fie consumate cat mai des.

Cum se cumpara si se gatesc ciupercile

Ciupercile trebuie cumparate proaspete sau uscate in piata, magazine alimentare sau magazine naturiste, unde poti gasi specii mai rare cu anumite beneficii specifice pentru sanatate. Este important sa cumperi si sa consumi ciuperci organice pentru ca sunt foarte poroase si tind sa absoarba chimicalele din solul in care sunt crescute.

Ciupercile pot contine niveluri ridicate de toxine cum sunt metalele grele si pesticidele cand sunt stropite cu substante chimice sau expuse la apa poluata, asa ca merita sa cheltui ceva mai mult pentru a te bucura de ciuperci de cea mai buna calitate. Ciupercile uscate pot fi ceva mai scumpe decat cele proaspete, dar sunt o optiune buna in extra sezon.

Pentru a spala ciupercile trebuie doar sa le cureti cu o carpa umeda pentru a inlatura urmele de pamant (cum e cazul pentru ciupercile shiitake, portobello, crimini si cele cu palarie alba). Insa altele se pot curata cu ajutorul unei perii moi (ca cele chanterelle de exemplu). Ciupercile absorb apa foarte usor, de aceea nu trebuie clatite prea mult sau tinute in apa — pot deveni "apoase". E suficient sa fie trecute printr-un jet puternic de apa pentru a inlatura pamantul de pe ele.

Trebuie pastrate uscate in frigider pana se gatesc si nu uitati ca sunt perisabile si trebuie gatite cat mai repede. Multi prefera sa le pastreze in pungi de hartie (nu de plastic), care le permit sa respire si sa se mentina mai bine.

In privinta modului de gatit, depinde si de tipul de ciuperca. Ciupercile uscate, de exemplu, pot fi rehidratate cu apa fierbinte in care sunt lasate cam 15 minute sau pana cand isi maresc volumul.

Ciupercile mai mari cum sunt portabella pot fi gatite la cuptor si isi mentin textura, insa ciupercile mai delicate cum sunt cele shiitake si cremini sunt mai indicate sauté in tigaie sau wok. Nu uitati ca ciupercile absorb lichidul la inceput, apoi il elimina, asa ca nu e o idee buna sa le imbibati cu prea mult ulei sau sos.

Retete cu ciuperci

Ciupercile dau o aroma de pamant si o textura consistenta oricarui fel de mancare — de la omlete si mancaruri la tigaie, la pilafuri sau garnituri. Iata o reteta usoara pentru o gustare sanatoasa:

Burger cu ciuperci Portobello la gratar 

Timp de pregatire: 15 minute

Portii: 4

INGREDIENTE:

MOD DE PREPARARE:

  1. Incalzeste gratarul la temperatura medie.
  2. Amesteca uleiul de cocos, otetul balsamic, usturoiul, sarea de mare si piperul intr-un vas.
  3. Inmoaie ciupercile pe ambele parti in acest amestec.
  4. Pune ciupercile pe gratar si lasa-le cam 3-5 minute pe fiecare parte.
  5. Pune pe gratar si rosiile cam 3 minute pe fiecare parte.
  6. Pune si chiflele pe gratar, cu partea taiata in jos.
  7. Da la o parte toate ingredientele de pe gratar si lasa-le sa se racoreasca cateva minute.
  8. Serveste punand ciuperca pe chifla, impreuna cu ceapa si rosia.

Contraindicatii pentru ciuperci

Cand cumperi extract de ciuperci opteaza pentru un producator de incredere iar daca mergi la cules de ciuperci salbatice, consulta un specialist in ciuperci salbatice. Anumite ciuperci pot fi toxice sau contaminate si nu sunt comestibile, asa ca trebuie sa ai mare grija la sursa de "ciuperci medicinale".

De asemenea, opteaza pentru ciupercile organice ori de cate ori poti, iar cand acest lucru nu este posibil, curata foarte bine ciupercile cu o carpa si cu apa pentru a inlatura reziduuri, bacterii si chiar insecte.

Cele mai multe ciuperci contin purine care se gasesc in unele plante in mod natural si sunt asociate cu unele probleme de sanatate. Purinele se descompun in acid uric, care se acumuleaza in corp si duc la afectiuni precum pietre la rinichi sau guta in cazuri rare, de aceea trebuie sa consumi ciuperci cu moderatie daca suferi de o problema de sanatate ce poate fi agravata de purine.

Sursa utilizata:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21061463

http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/794.6

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/

http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3044?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=mushrooms

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22582152

http://draxe.com/mushroom-nutrition-benefits/ - ciupercile

#beneficii #cancer #ciuperci #energie #sistemul imunitar

Ce au mai parcurs alti cititori...

Ce alimente trebuie sa consumi zilnic pentru a preveni cancerul
12 motive sanatoase pentru a consuma mai multe nuci
Mitul proteinelor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101