Leurda este in plin sezon. Este buna de cules chiar inainte ca florile sale sub forma de stea sa infloreasca, adica in lunile martie-aprilie.
Asa ca acum este un moment bun sa-ti pregatesti copiii, sa va puneti cizmele de cauciuc si sa mergeti sa umpleti cateva cosuri cu aceste verdeturi pretioase.
Iata si opt retete fabuloase in care poti folosi recolta de acest an de leurda!
Cuprins
- Unt din leurda
- Leurda in ulei (sau otet)
- Dressing cu leurda
- Maioneza cu leurda
- Hummus cu leurda
- Pesto din leurda
- Supa cu leurda
- Risotto cremos cu leurda
"Unt" din leurda
Ingrediente:
- 6-8 frunze de leurda
- 75g ulei de cocos
- 1 lingurita suc de lamaie – optional
- Putin ulei de masline
- Sare si piper pentru gust
Mod de pregatire:
Se spala si se usuca frunzele de leurda cu ajutorul unor servetele de bucatarie sau a unui prosop. Se taie cat mai fin. Se topeste incet uleiul de cocos, intr-un castron, deasupra unei oale cu apa fierbinte. Cand devine lichid, se adauga usturoiul si restul de ingrediente, amestecand pana la omogenizare. Apoi se toarna intr-un bol de ceramica sau alt tip de recipient, dar nu din plastic. Se lasa la frigider pana se intareste si se foloseste dupa caz. Merge foarte bine cu cartofi dulci la cuptor, legume verzi sau un alt fel de mancare gatit la aburi. Sau se poate pune pe o paine calda din seminte germinate, proaspat scoasa din deshidrator. Pentru consumatorii de lactate se poate folosi unt in loc de ulei, dar e bine sa fie unt organic crud, pe cat posibil.
Leurda in ulei (sau otet)
O metoda foarte buna pentru a conserva leurda si a o folosi tot restul anului.
Ingrediente:
- 500g frunze de leurda
- 500ml ulei de masline organic, presat la rece
- 1 lingurita sare naturala
Mod de pregatire:
Frunzele trebuie sa fie curate si complet uscate. Se pun intr-un blender sau robot de bucatarie cu ulei si sare si se amesteca pana capata consistenta unui pure. Se pastreaza in frigider intr-un borcan de sticla, cu un strat de ulei de masline deasupra, insa e bine sa fie folosit in decurs de o saptamana pentru a preveni dezvoltarea de bacterii. Cea mai buna metoda de depozitare pe perioade mai lungi este prin congelare; se pot portiona sau congela in tavite de gheata, apoi se aseaza bucatile congelate intr-o punga cu sistem de inchidere.
Citeste despre beneficiile leurdei pentru sanatate!
Otet din cidru de leurda
O alta modalitate de a te bucura de usturoiul salbatic este sa zdrobesti cateva frunze si sa le pui intr-o sticla de otet de cidru si sa le lasi pana la 6 saptamani, scuturand sticla din cand in cand. Otetul astfel imbogatit va da o aroma placuta in sosurile de salata.
Dressing cu leurda
Pune o mâna de frunze de leurda in blender si acopera cu 3 parti ulei de masline si 1 parte otet de cidru sau suc de lamaie. Se amesteca si se foloseste ca sos sau dressing pentru orice fel de mâncare sau salata. Pentru un sos mai cremos se poate adauga o lingura de pasta de susan (tahini) sau mustar Dijon.
"Maioneza" cu leurda (4 portii)
Ingrediente:
- 2 fructe de avocado coapte
- ½ cana seminte de canepa / caju / seminte de pin / nuci de macademia
- o mâna de frunze de leurda
- câteva crengute de patrunjel
- 2 linguri ulei de masline
- sucul de la ½ lamaie mica
- ½ cana de apa
- Sare, pudra de paprika, cayenne sau chili
Mod de pregatire:
Amesteca pana la omogenizare si mai adauga apa daca este nevoie. Se depoziteaza intr-un borcan de sticla cu capac si se acopera cu ulei de masline pentru a evita contactul cu aerul si pentru conservare.
Humus din leurda (2-4 portii)
Ingrediente:
- 2 cani dovlecei verzi (zucchini)
- 1 mana mica de leurda
- ¾ cana tahini (pasta de susan)
- ¼ cana ulei de masline
- ½ cana suc de lamaie
- 1 lingurita pudra de chimion si 1 lingurita paprika
Mod de pregatire:
Se amesteca toate ingredientele - se mai poate potrivi cu apa daca dovleceii nu lasa mult lichid. Se pot folosi si boabe de naut incoltite, insa pentru a fi mai usor de digerat e bine sa fie gatite putin la abur in prealabil sau tinute in apa fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se inmuia. Nu vor mai fi crude, insa sunt inca sanatoase si usor de digerat.
Descopera retete de post cu leurda din Maramures!
Pesto din leurda
Ingrediente:
- 2 maini de leurda
- 1 legatura patrunjel (pentru a neutraliza mirosul de usturoi!)
- 2 cani de nuci sau seminte hidratate
Poti alege intre migdale, nuci, alune, seminte de canepa, seminte de dovleac si floarea-soarelui - Ulei organic presat la rece dupa caz ~ de masline, canepa sau dovleac
- Sucul de la 1 lamaie
- Sare, piper pentru gust
Mod de pregatire:
Se pun toate ingredientele in robotul de bucatarie si se amesteca, iar cand incep sa se marunteasca se adauga si ulei pana se obtine consistenta dorita. Se pune amestecul intr-un borcan de sticla, curat si uscat, acoperit cu ulei si se pastreaza in frigider cateva saptamani si chiar daca se foloseste din el, intotdeauna trebuie sa ramana acoperit cu un strat de ulei. Se poate si congela, pe portii, in pungi cu sistem de inchidere.
Supa cu leurda (4 portii)
Ingrediente:
- 1 mana de leurda
- 3 cani de pastarnac sau radacina de telina
- 1 cana de bulb de fenicul
- 2 tije de telina
- ½ cana canepa, nuci hidratate sau pulpa de avocado
- ¼ cana ulei de masline & 1 lingurita lecitina (ambele optionale)
- 1 ardei iute verde sau ½ lingurita pudra chili (optional)
- 1 lingurita mica de miso alb sau sare
- 4 cani de apa calda
Mod de pregatire:
Intâi se spala usturoiul salbatic si se taie. Se curata si se taie cubulete pastârnacul, feniculul si telina. Se aseaza si restul de ingrediente, mai putin uleiul, in blender si se amesteca pana devine cald si cremos. Se adauga uleiul de masline câte putin pentru a lega supa si a-i da o textura aerata, sau nu se foloseste deloc daca vrei sa reduci grasimile. Se toarna in doua boluri preincalzite, garnisite cu pesto din leurda si se orneaza cu patrunjel maruntit.
Risotto cremos cu leurda
Mod de pregatire si ingrediente pentru orez:
2-4 cani orez de pastarnac – se proceseaza pastarnacul in robotul de bucatarie pana incepe sa semene cu orezul.
Sau orez salbatic – se inmoaie orezul peste noapte, apoi se lasa la "incoltit" cateva zile, clatindu-l regulat pana incepe sa ‘dea colti’ si este gata.
Se amesteca urmatoarele – mazare, avocado, ceapa verde, ceapa rosie, ridichi, masline, dovlecel sau castravete taiat cubulete, rosii uscate la soare hidratate si taiate felii, seminte de canepa, cateva verdeturi sau vlastari, cateva verdeturi salbatice de primavara cum ar fi papadie, urzica, stevie, frunze de paducel, etc, patrunjel proaspat, menta, cimbru sau rozmarin.
Sosul
Ingrediente:
- 1 cana de nuci sau seminte hidratate, sau in amestec (poti incerca tahini, caju, seminte de pin, canepa, floarea soarelui sau dovleac)
- ¼ cana ulei de masline
- ¼ cana otet de cidru
- 1 lingurita suc de lamaie
- ½ cana apa
- 1 lingurita miere sau o curmala
- 1 lingurita mustar
- ceva ierburi uscate sau proaspete
- putin chili sau paprika, sare pentru gust
Mod de pregatire:
Se amesteca ‘orezul’, legumele etc cu sosul, se poate incalzi in deshidrator sau in bain-marie si se serveste cu o salata verde.