Primavara, cand natura incepe sa prinda viata, imi amintesc cu drag de activitatile pe care le faceam alaturi de bunicii mei la tara. Momentele mele preferatele aveau de-a face intotdeauna cu padurea. Mergeam cu straful tras de bivoli in codru, asa cum spuneau ei, sa aducem lemne pentru a mai incalzi nitel casa, pana ce soarele avea sa prinda mai multa putere. Eu si sora mea, culegeam primele floricele din padure si, impreuna cu bunica, niste frunze pe care ea le numea usturoiul ursului. Si intotdeauna, bunica incepea sa ne spuna povestea cu ursul care iese din barlog dupa un somn lung de iarna si mananca iarba asta pentru a prinde puteri.
Asa si noi, dupa o iarna in care am consumat preponderent mancare gatita, avem nevoie de alimente vii, verzi, cu multa vitamina C, care sa ne trezeasca la viata.
Citeste si: De sezon. 8 retete delicioase cu leurda
Studiile actuale spun ca leurda stimuleaza capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineata, starile depresive, tensiunea la nivelul capului si starile de anxietate si de neliniste.
Care sunt beneficiile consumului de leurda?
- ajuta cu succes la eliminarea parazitilor intestinali
- curata rinichii si vezica urinara
- favorizeaza urinarea si elimina excesul de acid uric, foarte daunator bolnavilor de guta
- are efecte in diaree acuta si cronica, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari
- eficienta in tratarea psoriazisului, acneei si in general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicarii organismului
- este indicata si pentru a combate reumatismul degenerativ
- tinctura de leurda contribuie semnificativ la functionarea optima a sistemului digestiv.
Este indicat sa folosim pe cat posibil frunzele crude, inainte sa infloreasca, sub forma de salata. Noua ne place cu ulei de floarea soarelui, cald, proaspat adus si stropite cu lamaie. Din copilarie, imi aduc aminte de placintele cu leurda si branza, ciorbele cu salata, leurda si oua spate si fierte in supa si de deliciosul orez cu leurda. Daca aveti posibilitatea, o puteti congela si asa va fi la indemana voastra o perioada mai lunga de timp.
Voi cum mai folositi leurda?
Text de Andreea Chis, fondatoare Leacuri babesti
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.