Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. Retete de post, in grai morosenesc

Retete de post, in grai morosenesc

Despre postul de bucate vrem sa va vorbim in acest articol. Va dezvaluim mai jos, cateva retete de post pregatite de niste morosence harnice. Sunt mancaruri simple, dar gustoase si adevarate, asa cum gasesti in casele din Maramures.

Se stie ca in satele din Maramures, marile sarbatori crestine pastreaza mai bine farmecul traditiilor de odinioara. Dintre toate, sarbatoarea Invierii este traita cel mai intens de localnici iar obiceiurile legate de aceasta sunt cele mai inedite pentru oaspetii veniti de departe, nefamiliari cu obiceiurile locurilor. Acum e vremea sa ii vedem pe maramureseni imbracati cu cele mai bune straie, mergand pe ulite spre biserici sau ingenuncheati, in timpul rugaciunii.

Un moment inaltator, viu colorat si fotogenic, in acelasi timp, mai ales pentru turisti, este dimineata de dupa Inviere, cand tot satul se duce cu coserci la biserica pentru sfintirea pastelor, adica a bucatelor de sarbatoare.

Dar pana ca acest moment de bucurie (si apoi de ospat) sa aiba loc, maramuresenii trec printr-un post lung, atat de bucate, cat si de pacate.

Despre postul de bucate vrem sa va vorbim in acest articol. Va dezvaluim mai jos, cateva retete de post pregatite de niste morosence harnice. Sunt mancaruri simple, dar gustoase si adevarate, asa cum gasesti in casele din Maramures. Nu putine dintre ingrediente se afla fie „in gradinuta” de langa casa, fie in padurile din vecinatatea satelor. Iar pentru a adauga savoare bucatelor, am pastrat in retete graiul autentic al locurilor. Daca nu va fi totul pe intelesul vostru, e un motiv numai bun sa mergeti in Maramures si sa vedeti la fata locului cum se gateste.

Primăvară Verde Vie blog
 

De la Elena Opris (tanti Lenuta) din satul Breb, aflam cum face ea brozbute (sarmale) cu pasat si mancare de mazare.

Brozbute cu pasat

Pui ulei intr-o tigaie, demnici (tai marunt) 3 cepe, tot vreo 3 ardei, gogosari, morcov ras, le calesti putin, apoi speli pasatul (porumb macinat) si pui peste el ceapa cu celalalte legume calite, sare si piper dupa gust si putina poprica (boia). Se pot face si cu varza dulce, si cu varza murata.  

Se toarna apa peste brozbute, cat sa le acopere, si se fierb la foc molcom, intr-o oala de lut, cam doua ceasuri. Cand sunt gata, se pot manca si cu manurile (mainile).

Mazare frecata

Pui 1 litru de boabe de fasole la foc (in Maramures, fasolei i se zice si mazare) si cand ii searta (fiarta), demnici o ceapa micuta si o calesti in putin ulei. Se pun si doua linguri de farina (faina) si o intorci putin, sa nu o prajesti. Mai pui putina boia. Cand fierbe, torni o cana de apa rece peste mazarea care ii frecata bine, apoi inca putin ulei si demnici 2-3 catei de ai (usturoi). Da’ usturoiu’ nu il rumenesti, numai il incalzesti un pic si-l tapi (arunci) peste mazare. Aduci din pivnita sau din camara o capatana de cureti (varza), o demnici si pui un pic de ulei de dovleac, daca ai. Daca nu ai, ii bun si de floarea soarelui si mananci pana nu mai poti.

 

Iulia Grosan, din satul Botiza, ne zice cum putem gati, in post, leurda si buretii de padure.

Mancaruri cu leurda

„Dupa ce se duce omatul, urcam la munte dupa leurda, careia noi ii spunem ai de padure. Cu ani in urma, am adus si acasa cateva fire de leurda si le-am plantat in gradinuta, asa ca acum, ne dau de veste cand rasare aiul de padure la munte.

Dupa ce se culeg frunzele de leurda fir cu fir, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie, se pune ulei, se mai pune o ceapa la calit, peste care se tapa (arunca) leurda taiata marunt, sare si piper dupa gust. Cand s-a inmuiat bine, inseamna ca e gata.

Asta e cea mai simpla mancare. Dar noi facem si paine cu leurda. Va zic cum.

Se face un aluat normal de paine si dupa ce a dospit, se asaza intr-o tava dreptunghiulara si se lasa la dospit 20 minute.

Se  apasa aluatul un pic cu degetele, dupa care se unge cu ulei de masline si se pune leurda si ceapa verde, taiate marunt. Se mai lasa cam 20 minute la dospit, dupa care se coace 30 minute la 180 grade.

Pe langa leurda, in compozitie se pot adauga si masline, de care aflam acum de cumparat, ca la noi nu cresc din astea”.

Citeste si: De sezon. 8 retete delicioase cu leurda

Pascusei de post

Este o mancare de bureti de padure, care cresc pe borte de fag, pe care noi ii culegem toamna.

La 1 kg de bureti taiati pe lung, se pun in tigaie 25 grame de ulei la prajit, cu 2 cepe, 1 morcov, 2 catei de usturoi, 1 lingura de poprica (boia). Dupa ce acestea s-au calit, se adauga pascuseii, care au fost inainte taiati bucatele. Se pune si un pic de apa, in functie de cat de mult sos vrei. Se lasa pe foc pana cand s-au inmuiat bine. La sfarsit, se poate adauga si bulion, dupa gustul fiecaruia si un pic de patrunjel tocat.

V-am zis ca sunt mancaruri simple, fara exotism. Cele mai exotice sunt denumirile. Si totusi, cine spune ca bucataria moroseneasca nu e variata, s-ar putea sa zica un neadevar.

Altfel, cum se face ca in Breb, sarmalele se numesc „brozbute”, pentru ca numai un sat mai incolo, in Budesti, sa se cheme „curechi umpluti”, iar un pic mai departe „haluste”? Iar

cartofii sa fie aici „picioici” si la numai cativa kilometri departare, „corompei”?

S-aveti pofta buna! Si sa veniti in Maramures de Pasti, atunci sa vedeti multime de retete.

 

 

#retete de post #preparate de post #preparate traditionale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101