Chips-urile clasice, desi sunt ispititoare, accesibile si disponibile la tot pasul, pot fi daunatoare sanatatii pe termen lung datorita in primul rand procedeului de fabricatie si in al doilea rand, substantelor cu efect de potentare al aromelor, catalogate drept "naturale" sau "identic naturale"cu efect nociv pentru sanatate.
Acest preparat reprezinta o varianta foarte sanatoasa si gustoasa de “rontaiala” ce poate reprezenta si o varianta de pachetel pentru copii .
Ingrediente:
• ½ cartof dulce
• ½ dovlecel
• ½ radacina de telina
• 1 lingura de fulgi de drojdie inactiva [optional]
• 1 lingurita de boia dulce
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 catei de usturoi
• marar proaspat
• sare neiodata
Mod de preparare:
Feliati foarte subtire legumele (cu ajutorul cutitului, cu razatoarea in V sau cu orice alta ustensila de bucatarie care poate face acest lucru).
“Tavaliti” feliile de legume prin amestecul facut din: drojdia inactiva, boiaua dulce, usturoiul strivit, mararul tocat marunt si uleiul de masline.
Puneti chips-urile pe o tava a deshidratorului si uscati-le 6 ore la 42 grade Celsius.
Daca nu aveti deshidrator le puteti pune intr-o tava la cuptor la cea mai mica temperatura, cu usa intredeschisa pana cand se usuca.
Puteti folosi de asemenea pentru a prepara chip-suri sanatoase: sfecla rosie, morcov, gulie, frunze de spanac, kale etc. pe care le puteti condimenta divers (rozmarin, busuioc, oregano, chilli, etc).
Iata o astfel de varianta ilustrata in clipul de mai jos:
Faceti combinatiile de chips-uri raw care va plac cel mai mult.
Sa aveti pofta si sanatate din plin! Reteta si fotografie: Alina Barbu
Fulgi de drojdie inactiva (si multe altele) se gasesc de cumparat pe site-ul www.driedfruits.ro
Buna ziua, Este f interesant articolul cum se pot face chipsuri acasa. As avea o intrebare de ce se pune drojdie inactiva si cu ce se poate inlocui ? Nu am de unde sa cumpar drojdie inctiva. multumesc
Puteti omite drojdia inactiva. Aceasta ofera un gust asemanator parmezanului. Sunt grozave chiar si fara drojdie.