"Mii de paduri stau concentrate intr-o singura ghinda."
Ralph Waldo Emerson
Semintele de dovleac, ca majoritatea semintelor comestibile, sunt pline de nutrienti si au proprietati medicinale. Aceste seminte, in varianta lor cruda, sunt adevarate "depozite" de nutrienti organici, incluzând minerale esentiale, necesari pentru a da startul unei noi plante, odata cu procesul de germinare.
De exemplu, o cana (64 grame) de seminte de dovleac contine 44% din DZR de zinc, 22% de cupru, 42% de magneziu, 16% de mangan, 17% potasiu si suficient fier (17% din DZR) pentru a imbunatati anemia asociata cu deficienta de fier.
Insa, dincolo de virtutile evidente din punct de vedere nutritiv, cercetari stiintifice arata ca semintele de dovleac, precum si uleiul presat la rece, pot avea o importanta valoare pentru ameliorarea urmatoarelor boli:
Prostata marita: semintele de dovleac au facut subiectul unor studii care au investigat abilitatea acestora de a inhiba prostata marita datorita testosteronului, un binecunoscut factor in hiperplazia benigna prostatica.
Simptome post menopauza: Femeile care au consumat suplimente de 2.000 mg de ulei din seminte de dovleac pe parcursul a 12 saptamani si-au redus tensiunea arteriala, si-au marit colesterolul HDL, si au redus gravitatea unor simptome asociate cu insuficienta hormonala, precum bufeurile, durerile de cap si durerile articulare. Alte cercetari experimentale arata ca unele modificari cardiovasculare asociate cu deficienta de estrogen, cum sunt tensiunea arteriala si nivelul anormal de lipide, pot fi ameliorate cu ajutorul uleiului de din seminte de dovleac.
Pietre la rinichi formate din oxalati de calciu: Conform unui studiu efectuat in 1987 si publicat in Revista americana de nutritie clinica, copiii cu cristale din oxalat de calciu in urina au raspuns foarte bine la suplimentarea cu seminte de dovleac.
Boli cardiovasculare si de ficat: O combinatie de seminte de in si dovleac a demonstrat ca protejeaza inima si ficatul in cadrul unui studiu pe animale din 2008, publicat in Revista de chimie alimentara si toxicologie.
Toxicitate cauzata de medicamente si substante chimice: Izolatul de proteina din samanta de dovleac a dovedit ca amelioreaza toxicitatea acetaminofenului la nivelul ficatului, si deteriorarea intestinului subtire indus de metotrexat pe modele de animale. Studiile arata ca poate proteja ficatul si de deteriorarea indusa de tetraclorura de carbon.
Artrita: Uleiul din seminte de dovleac s-a dovedit comparabil ca actiune cu medicamentul indometacina in cadrul unui model experimental de artrita, fara efectele nocive ale acestuia asupra ficatului, conform unui studiu publicat in 1995 in revista de Cercetari farmacologice.
Hipertensiune: Animalele hranite cu seminte de dovleac au raspuns mai favorabil la tratamentele conventionale cu inhibitori de ECA si blocanti ai canalelor de calciu, datorita proprietatilor benefice antioxidante ale acestora.
Paraziti intestinali: Un studiu efectuat pe un grup de câini a arata ca semintele de dovleac au activitate semnificativa contra parazitilor intestinali canini.
Insomnie/Anxietate: Semintele de dovleac contin un nivel ridicat de triptofan (22mg/gram de proteina de samanta de dovleac), precursorul amino acid pentru serotonina – care el insusi este convertit in melatonina, "hormonul somnului," seara. Studii publicate in 2007 in Revista canadiana de fiziologie si farmacologie au descoperit ca atunci cand semintele degresate de dovleac erau luate in combinatie cu glucoza, se obtinea un efect clinic similar cu al triptofanului farmaceutic. Un studiu din 2005 a aratat ca triptofanul din semintele de dovleac in combinatie cu carbohidratii era la fel de eficient ca triptofanul farmaceutic pentru reducerea timpului de trezire pe timpul noptii.
Acestea sunt, desigur, doar cateva dintre proprietatile benefice confirmate de experimentele stiintifice ale semintelor de dovleac. Ca si restul alimentelor, sunt multe proprietati care, in contextul potrivit, timpul potrivit si in cantitatea potrivita, pot adeveri postulatul antic si nemuritor al lui Hipocrate, conform caruia ceea ce ne hraneste poate sa ne si vindece.
Citeste si articolul: Ce este turmericul si la ce este bun?
Surse:
http://www.onegreenplanet.org/natural-health/why-everyone-should-add-pumpkin-seeds-to-their-diet/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18066139