Desi caisele nu se numara printre cele mai accesibile fructe - fiind disponibile doar in lunile iunie-iulie - acestea sunt printre cele mai gustoase fructe pe care le putem consuma
Pe langa gustul dulceag si aroma placuta ce aminteste de mosc, caisele ofera si o varietate de beneficii pentru sanatate, de la reglarea nivelului de colesterol si mentinerea sanatatii oculare pana la sanatatea cardiaca, o piele frumoasa, membrane mucoase sanatoase si pierderea in greutate.
Caisele au proprietati terapeutice in vindecarea afectiunilor respiratorii, stimuleaza sanatatea osoasa si mentin echilibrul electrolitic. Dar beneficiul cel mai remarcabil in ceea ce priveste sanatatea este abilitatea lor de a combate cancerul.
Caisele sunt bogate in fibre, potasiu si fitonutrienti. Sunt o sursa bogata si de vitaminele A si C, ambele puternici antioxidanti. Mai contin si alti antioxidanti cum ar fi quercetina, proantocianidine, catehine, epicatehine, hidroxicinamice, acid galic, acid cafeic, acid cumaric si acid ferulic.
Desi acest fruct micut pare o comoara pentru sanatate, a starnit si multe controverse in lumea medicala - sau cel putin samburele sau, care contine o substanta anti-cancer.
Samburii de caisa - buni sau rai?
Ingredientul crucial anticancer din samburii de caise se numeste amigdalina, care este o nitrilozida. Samburii de caisa contin cam 5 % de amigdalina iar miezul dulce din interior contine cam 0.9 %.
Cum amigdalina seamana cu structurile complexului de B-uri, in 1952, medicul si biochimistul Ernst Krebb Jr., care a izolat substanta, a decis sa o numeasca B17, pentru ca la acel moment vitamina B16 si alte tipuri fusesera deja izolate.
In anii 1970, B17 (denumita si laetril), a fost intens mediatizata de Centrul de Cancer Memorial Sloan Kettering din New York ca metoda de impiedicare a raspandirii cancerului.
Deloc surprinzator, dupa ce Consiliul Director a inteles ca laetrilul, fiind o substanta naturala prezenta intr-un aliment, nu putea fi patentata si nu putea aduce profit, si-a retras sprijinul si a ascuns toate cercetarile care au avut rezultate pozitive. Insa in iulie 1977, Ralph Moss, un scriitor care a lucrat la departamentul de relatii publice a Centrului Sloan Kettering, a dezvaluit adevarul despre ceea ce a fost numita “cea mai dizgratioasa musamalizare din istoria cercetarilor cancerului.”
Pana la noi reglementari, laetrilul a fost interzis de FDA (autoritatea americana din domeniul medical) si pana in ziua de azi este un subiect de disputa atat intre specialistii din medicina traditionala, cat si intre cei din medicina naturopata.
De ce este vitamina B17 atat de eficienta?
Controversa declansata de amigdalina are legatura cu doua dintre cele patru substante din compozitia sa chimica. Doua dintre ele sunt in esenta niste zaharuri inofensive, insa celelalte doua, benzaldehida si cianida, sunt motive de ingrijorare.
Ambele substante sunt otravitoare daca ajung sa fie eliberate ca molecule pure in corpul uman (adica daca se desprind de restul moleculelor din compozitia lor).
Cianida se gaseste si in alte alimente, cum ar fi migdalele, fasolea Lima, soia si chiar spanacul, considerate alimente sigure pentru ca moleculele de cianida raman legate.
Ca masura de precautie suplimentara, corpul uman contine o enzima naturala numita rodaneza, care contribuie la legarea oricarei cianide libere de sulf, prezent si el in corp. Dupa ce este legata, cianida este pur si simplu eliminata din corp prin urinare.
In ceea ce priveste celulele canceroase, insa, atat cianida cat si benzaldihida sunt letale. Toate celulele canceroase contin beta-glucosidaza, o enzima care poate elibera atat moleculele de cianida cat si pe cele de benzaldihida, cauzand apoptoza (autodistrugerea) celulelor de cancer fara sa afecteze celulele sanatoase.
Din acest motiv laetrilul este un tratament alternativ foarte util la tratamente ca radiatia si chimioterapia, care ucid toate celulele, inclusiv cele sanatoase. Aceste tratamente produc si un adevarat haos in imunitatea pacientului. Chimioterapia si radiatiile maresc si sansele ca celulele canceroase sa reapara dupa tratament, datorita slabirii metabolismului pacientului.
Problema este, in cazul tratamentului cu laetril, ca este nevoie de un consum zilnic destul de mare inainte ca acesta sa ajunga la celulele canceroase, din simplul motiv ca organismul trebuie sa elibereze rodaneza pentru a neutraliza orice cianida.
Tinand cont de acest lucru, conform "Natural News", specialistii care au recomandat tratamentul cu laetril, au avut o rata de succes de 85 % la persoanele care nu folosisera deja tratamente traditionale de cancer cum ar fi radiatia si chimioterapia.
Din pacate pentru cei care au folosit aceste tratamente toxice, rata de vindecare cu laetril in cazul lor a fost de numai 15 %.
Cati samburi de caisa trebuie consumati?
Un studiu publicat in "JAMA" declara ca laetrila nu cauzeaza otravire cu cianida. Si desi nu s-a inregistrat niciun deces cauzat in mod direct de consumul de samburi de caisa, acesta este in continuare interzis de FDA.
Pentru cei care doresc sa foloseasca laetril ca tratament pentru cancer, acesta este accesibil online, utilizarea sa fiind legala in tari din Europa si Mexic.
Majoritatea specialistilor recomanda intre 24 si 40 de mieji de caisa pe zi (consumati pe parcursul intregii zile). Regula generala este un sambure la fiecare 4.5 kg de greutate corporala. Ca masura de preventie, se recomanda in general un consum intre 5 si 7 mieji pe zi.
Desi consumul de laetril este legal, medicii care o folosesc administreaza pacientilor si tablete cu vitamina B15 si enzime digestive ca papaina (extrasa din papaya) si bromelaina (din ananas) pentru ca prea multi samburi de caisa pot cauza greata sau ameteala.
Laetrilul, insa, nu trebuie folosit ca tratament principal pentru cancer. Trebuie considerat doar ca un tratament suplimentar eficient.
Exista multe alternative naturale pentru preventia si tratamentul cancerului care pot fi combinate pentru obtinerea unui tratament eficient. Cei care doresc sa trateze cancerul fara sa apeleze la metodele conventionale trebuie sa apeleze la un naturopat competent sau la un centru de cancer holistic, pentru a primi cea mai buna si informata ingrijire.
Desigur, in principiu, pentru a mentine sanatatea si a preveni cancerul, trebuie sa abordam un stil de viata sanatos, care sa includa un regim alimentar echilibrat si miscare, reducand, pe cat posibil, orice forma de stres din viata.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/apricot-seeds-kill-cancer-cells-without-side-effects/