Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Laptele de cocos: beneficii și rețete

Laptele de cocos: beneficii și rețete

Cu o textura untoasa si un gust dulceag, laptele de cocos este deja pentru multi oameni alternativa gustoasa la produsele lactate clasice din comert. Este deseori considerat un "lichid miraculos", datorita continutului sau nutritiv, ce contribuie semnificativ la intarirea sistemului imunitar si previne aparitia bolilor. Afla mai multe despre beneficiile laptelui de cocos pentru sanatate.

Laptele de cocos impreuna cu uleiul si apa de cocos sunt poate printre cele mai benefice alimente pentru sanatate.

Dar care este diferenta dintre laptele de cocos si apa de cocos? Pe masura ce nuca de cocos se coace, tot mai multa apa din interior se transforma in pulpa, astfel incat nucile de cocos mai coapte dau si mai mult lapte, in timp ce nucile mai tinere (de cinci-sapte luni) sunt foarte bune pentru apa de cocos. Apa de cocos este bogata in zahar si anumiti electroliti, in timp ce laptele de cocos este mai bogat in acizi grasi saturati.

Iata ce vei afla din acest articol:

Ce contine si cate calorii are laptelui de cocos?

Pe lânga gustul delicios, laptele de cocos contine si un tip de grasime benefica denumita acid lauric, un acid gras cu lant mediu foarte usor absorbit si trasnformat in energie de catre corp. Acizii grasi ai nucii de cocos sunt in principal grasimi saturate, dar nu sunt genul de grasimi care maresc colesterolul si afecteaza inima. Dimpotriva, se stie ca acestea au tocmai efectul opus - laptele de cocos poate reduce nivelul de colesterol, imbunatateste presiunea arteriala si previne atacurile cardiace sau accidentele vasculare.

Laptele de cocos integral are un continut mediu spre ridicat de calorii, de aceea e bine sa fie consumat in portii mici, nu in aceeasi masura in care se consuma apa de cocos sau un alt tip de lapte, de exemplu. 1/4–1/2 de cana este suficient, fie adaugat in diferite retete (cum ar fi "frisca de cocos") fie ca atare in combinatie cu alte arome (intr-un smoothie).

Laptele de cocos integral contine toti acizii grasi in forma lor naturala, in timp ce laptele de cocos varianta "light" nu contine toata grasimea, aceasta fiind inlaturata partial prin strecurare. Fiind o bautura fara lactoza, soia, nuci sau cereale, este o buna optiune pentru persoanele cu alergii la lactate, nuci sau alune, soia au cereale, precum si pentru vegani si cei care au o dieta pe baza de produse de origine vegetala.

Un sfert de cana de lapte de cocos (cu intreg continutul de grasimi) contine:

  • 138 calorii
  • 5 grame proteine
  • 2 grame zahar
  • 14 grame grasimi
  • 55 miligrame mangan (27 % DZR)
  • 15 miligrame cupru(8 % DZR)
  • 60 miligrame fosfor(6 % DZR)
  • 22 miligrame magneziu (5.5 % DZR)
  • 9 miligrame fier(5.5 % DZR)
  • 157 miligrame potasiu (4.5 % DV)

 

Afla si de ce produsele din nucă de cocos sunt astăzi în trend, dar si top 10 beneficii ale nucii de cocos. 

lapte de cocos beneficii

Beneficiile laptelui de cocos pentru sanatate

1. Imbunatateste sanatatea inimii reducând presiunea arteriala si colesterolul

Nucile de cocos sunt printre cele mai bune surse de acid lauric - 50 % din grasimile din nuca de cocos sunt compuse din acidul lauric, un acid cu activitate antibacteriana si antivirala. Conform multor studii, acidul lauric este un acid gras asociat cu mentinerea nivelului optim de colesterol si  protejarea sanatatii inimii.

Astfel, in cadrul unui studiu, 60 de voluntari sanatosi au primit un mic dejun cu lapte de cocos timp de cinci zile pe saptamâna, pe o durata de opt saptamâni, perioada dupa care s-a observat ca nivelul scazut de densitate lipoproteica (LDL) s-a redus, in timp ce colesterolul "bun" (HDL) a crescut semnificativ. Au concluzionat, astfel, ca “grasimea din nuca de cocos sub forma de lapte de cocos nu numai ca nu are efecte negative asupra profilului de lipide asupra populatiei in general, ci, dimpotriva, are un efect benefic determinând o scadere a colesterolului LDL si o crestere a celui HDL.”

Datorita continutului bogat in minerale importante pentru circulatie si reglarea sangelui, laptele de cocos este util si pentru reducerea presiunii arteriale si mentinerea vaselor de sânge elastice si fara acumulari de placa. De exemplu, magneziul combate stresul si tensiunea musculara, stimulând circulatia si mentinând muschii relaxati, fiind important totodata si pentru prevenirea atacurilor cardiace.

 

2. Construieste masa musculara si duce la pierderea grasimilor 

Studiile arata ca trigliceridele de lant mediu din acizii grasi prezenti in laptele din nuca de cocos maresc energia si sustin performanta fizica. Dupa exercitiile fizice, muschii au nevoie de nutrienti din belsug - inclusiv electroliti precum magneziu si potasiu, prezenti in laptele de cocos - pentru a reface tesuturile deteriorate si a le intari.

Datorita continutului bogat in grasimi sanatoase, da senzatia de satietate rapid si previne consumul exagerat de alimente sau gustari dese pe parcursul zilei, care pot interfera cu eforturile de a mentine corpul in forma.

3. Este o sursa importanta de electroliti si previne oboseala

Desi apa de cocos este o sursa mai bogata in electroliti si laptele de cocos furnizeaza importante minerale, necesare mentinerii volumului de sânge, reglarii sanatatii cardiace si prevenirii diareei si deshidratarii. Este mai ales folositor in perioadele cu temperatura ridicata, dupa exercitii fizice intense sau in perioade de covalescenta, insolatii, probleme cu inima, dureri musculare si imunitate scazuta.

Laptele de cocos contine trigliceride cu lant mediu usor utilizabile de creier ca surse de energie, fara a avea nevoie sa fie procesate prin tractul digestiv cu ajutorul acizilor biliari, asa cum e cazul altor tipuri de grasimi.

4. Contribuie la pierderea in greutate

Conform unui studiu efectuat de Scoala de Dieta si Nutritie a Universitatii McGill din Statele Unite,

o dieta bogata in trigliceride cu lant mediu duce la o pierdere mai mare a  grasimilor (tesutul adipos) spre deosebire de acizii grasi cu lant lung, probabil datorita consumului de energie marit si a oxidarii grasimilor prezente in cazul consumului de trigliceride cu lant mediu. Trigliceridele cu lant mediu pot fi considerate agenti de prevenire a obezitatii sau factori cu potential de favorizare a pierderii in greutate.

Datorita continutului sau bogat in trigliceride cu lant mediu, laptele de cocos este foarte satios si ajuta la accelerarea metabolismului. Senzatia de satietate impiedica consumul de gustari nesanatoase, contribuind, astfel, la mentinerea greutatii. Desigur, este bine sa fie consumat cu moderatie, avand in vedere continutul caloric, insa integrat intr-o dieta sanatoasa, furnizeaza acizii grasi si mineralele necesare pierderii in greutate si detoxifierii. Laptele de cocos este in acelasi timp puternic hidratant si contribuie la functionarea corespunzatoare a organelor digestive, ficatului si rinichilor, care au o functie esentiala in metabolizarea grasimilor si eliminarea reziduurilor din corp.

5. Îmbunatateste digestia si elimina constipatia

Un tract digestiv bine hidratat este esential pentru eliminarea constipatiei. Laptele de cocos hraneste membrana digestiva datorita electrolitilor si grasimilor sanatoase, imbunatatind sanatatea intestinelor si prevenind afectiuni precum Sindromul intestinului iritabil.

6. Regleaza nivelul zaharului din sânge si previne diabetul

Continutul de grasime din laptele de cocos incetineste ritmul eliberarii zaharului in sange, controlând astfel nivelul de insulina si prevenind cresterea brusca a nivelului zaharului sau, mai rau, aparitia diabetului. Acesta este unul dintre motivele pentru care laptele de cocos este indicat in retetele de dulciuri. Trigliceridele cu lant mediu din laptele de cocos constituie în acelasi timp o sursa de energie mult mai buna pentru corp decat zaharul.

7. Previne anemia

Desi continutul de fier din laptele de cocos nu este foarte mare, cu toate acestea, acesta constituie o sursa vegetala buna de fier, care contribuie la o dieta echilibrata si previne anemia.

8. Previne inflamatia articulatiilor si a artritei

Trigliceridele cu lant mediu din laptele de cocos reduc inflamatia, asociata cu afectiuni dureroase precum artrita sau durerile de incheieturi sau musculare. Laptele de cocos poate inlocui cu succes zaharul in cazul celor ce sufera de artrita (sau orice alta boala autoimuna) deoarece zaharul contribuie la aparitia inflamatiilor si este asociat cu o imunitate scazuta, înrautatind durerile si umflaturile. 

 

Cum sa îti prepari acasa laptele de cocos?

Multe persoane sunt de parere ca laptele de cocos facut acasa nu se compara cu cel cumparat, mai ales ca se face foarte usor. In primul rând trebuie sa cumperi nuci de cocos proaspete; cu cât este mai proaspata nuca, cu atat laptele va tine mai mult.

Iata cum se face laptele proaspat de cocos:

  1. Pentru a alege nuci proaspete, trebuie sa le scuturi, ca sa auzi lichidul din interior, Acest este un semn ca sunt proaspete si înca mai au apa care sa le hidrateze.
  2. Ai nevoie de un cutit foarte rezistent sau de un ciocan pentru a desface nuca de cocos.
  3. Loveste nuca pana se crapa, apoi scurge apa din ea si pastreaz-o pentru alte bauturi racoritoare. Dupa ce ai desfacut nuca, trebuie sa cureti pulpa din interior fie cu ajutorul unui cutit, fie lovind in continuare nuca pana se desprinde singura.
  4. Clateste bine pulpa si tai-o in bucatele mici. Adauga pulpa taiata in blender sau intr-un robot de bucatarie impreuna cu apa (doua cani de apa la o nuca de cocos decojita).
  5. Amesteca pâna devine un lichid gros, apoi strecoara cu ajutorul unei strecuratoare sau folosind tifon, pentru a separa pulpa ramasa de laptele obtinut. Stoarce bine pulpa cu mâinile pentru a scurge tot laptele.

Pulpa ramasa poate fi folosita ca faina de cocos în alte preparate (precum bombonelele Rafaello), pentru îngrijirea tenului - în compozitia anumitor masti exfoliante, fie se poate deshidrata si astfel se obtin fulgii uscati de cocos.

 

Retete simple pe baza de lapte de cocos

Smântana pentru cafea din lapte de cocos 

Timp de pregatire: 2 minute

Portii: 4–8

INGREDIENTE:

MOD DE PREPARARE:

Se combina toate ingredientele intr-un blender si se amesteca pana la omogenizare. Se poate adauga in cafea sau in orice alte bauturi de gen smoothie.

 

Riscuri legate de consumul de lapte de cocos

Nucile de cocos prezinta un risc alergen scazut, mai ales in comparatie cu lactatele, soia si oleaginoasele. De aceea nuca de cocos este un produs sigur pentru multi dintre cei ce nu pot tolera alte tipuri de lapte. Ce trebuie avut in vedere este consumul cu moderatie, având in vedere continutul ridicat de calorii si grasimi al acestuia. Desi grasimile sunt sanatoase, consumul cu moderatie este important, mai ales pentru cei ce doresc sa piarda in greutate.

Citeste si despre: Ce fel de ulei de cocos cumparati

 

#lapte de cocos #lapte de cocos beneficii #lapte de cocos retete

Ce au mai parcurs alti cititori...

Retete de sucuri de detoxifiere
Rețete cu alimente sattvice - 2. Cereale și leguminoase
Cartofi cu legume la cuptor

Ce spun cititorii despre "Laptele de cocos: beneficii și rețete"

Georgiana06 November 2016 19:53Raspunde

Cat timp rămâne proaspăt laptele de cocos astfel preparat?Mulțumesc.

06 November 2016 20:25Raspunde

In jur de 3 zile tinut la rece este bun

nltmfthk02 November 2015 04:45Raspunde

mr5NvQ mxjucipphpoa, [url=http://wqkgvkpkhugg.com/]wqkgvkpkhugg[/url], [link=http://flmesrqgmdzo.com/]flmesrqgmdzo[/link], http://vdldjrmbgyky.com/

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101