Pe blogul nostru am subliniat de multe ori importanta si potenta produselor din cocos. Recent “consumatorii de mancare curata” si cei ce urmeaza o dieta naturala in general au inlocuit uleiul de palmier si alte uleiuri de gatit cu uleiul de cocos. Aceasta schimbare este una foarte buna, dar numai in cazul in care este folosit un ulei de cocos de calitate.
Insa, din pacate, asa cum se intampla de obicei in lumea in care traim, orice lucru ce prezinta potential comercial este transformat intr-o marfa, indiferent de rezultat. Anumite firme producatoare de ulei de cocos reprezinta riscuri serioase pentru sanatate, iar persoanele neavizate care incearca sa manance sanatos ar putea astfel sa consume un produs care de fapt sa nu aiba nici un efect sau, mai rau, chiar sa le dauneze.
Nu tot uleiul de cocos este "la fel”
Orice producator de ulei poate comercializa un produs etichetat drept “ulei de cocos”. Produsul de pe raft este intr-adevar ulei de cocos. Insa consumatorii pot vedea o diferenta substantiala de pret intre producatori diferiti. Cel mai probabil, uleiul mai ieftin este un ulei rafinat.
Uleiul de cocos este produs in diferite moduri. Pentru a extrage ulei din cocos, producatorul trebuie mai intai sa usuce pulpa de cocos, denumita copra, prin afumarea ei, prin uscarea la soare sau intr-un cuptor special. Copra este uscata in conditii insalubre si nu poate fi consumata.
Impuritatile din copra ajung in uleiul de cocos. Uleiul de cocos obtinut din copra trebuie astfel,curatat sau rafinat. Dupa rafinare, este tratat cu clor pentru a inlatura impuritatile care au mai ramas sau pentru a “cosmetiza” culoarea produsului. Este tratat apoi pentru inlaturarea mirosului de cocos la temperaturi ridicate. Hidroxidul de sodiu (NaOH), cunoscut si sub denumirea de lesie, este utilizat pentru a descompune acizii grasi din uleiul de cocos pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Unii producatori de ulei de cocos extrag uleiul din corpa cu ajutorul unor substante chimice toxice.
Sunt insa alti comercianti de ulei de cocos duc procesul de rafinare chiar mai departe prin hidrogenarea sau hidrogenarea partiala a acestuia pentru a evita topirea produsului la temperaturi mai ridicate. Acest proces transforma uleiul de cocos, care este in starea sa naturala un ulei foarte sanatos, in grasimi de tip trans.
Alege uleiul “virgin” pentru obtinerea celor mai mari beneficii pentru sanatate
Uleiurile ”virgine” si ”extra virgine” sunt obtinute prin uscarea rapida a coprei si apoi extragerea uleiului prin presare cu ajutorul unei masini, sau prin macinarea "uda" a laptelui de cocos. Prin macinarea uda, uleiul se separa de laptele de cocos.
Nu exista nicio diferenta intre uleiurile “virgine” si “extra virgine”. In general, diferenta de pret reflecta intensitatea eforturilor de obtinere a produsului final.
Uleiul de cocos are mai multe beneficii in comparatie cu alte uleiuri de gatit
Revista de stiinta cosmetica a publicat un studiu in 2003 care a comparat uleiuri din plante pentru deteriorarea parului si au demonstrat ca uleiul de cocos este cel mai bun tratament pentru combaterea ruperii parului la pieptanare.
In 2004, s-a descoperit ca uleiul de cocos obtinut prin macinarea uda este mult mai eficient in reducerea colesterolului "rau" decat uleiul de cocos rafinat. Studiul, publicat in Biochimia clinica, a aratat ca polifenolii din uleiul de cocos virgin nu numai ca reduc celulele de grasime din corp, dar au si activitate antioxidanta.
Uleiul de cocos virgin s-a dovedit clinic a fi extrem de eficient in combaterea Candidei albicans si a altor tulpini de ciuperca, conform unui studiu clinic din 2007 publicat in Revista Alimentelor medicinale.
Un studiu efectuat in 2009 si publicat in Lipide a comparat uleiul de soia cu uleiul de cocos in cadrul unui program de pierdere a greutatii pentru femei obeze cu varste intre 20-40 de ani. In combinatie cu o dieta redusa caloric si plimbari de 50 de minute pe zi timp de 12 saptamani, femeile care au consumat uleiul de cocos au slabit mai mult decat cele care au consumat ulei de soia.
Din pacate in Romania, dat fiind ca este o piata relativ noua pentru astfel de produse, au patruns tot felul de uleiuri de proasta calitate. Cautati sa fiti selectivi in alegerile pe care le faceti. Nu alegeti produsele mai ieftine daca nu sunt avizate macar de o autoritate locala sau internationala drept ecologice, bio, virgine, extravirgine sau raw. Desi de multe ori nici macar un produs cu astfel de insemne nu prezinta neaparat o garantie, faceti totusi alegeri inteligente.
Pentru rezultate si mai bune consumati nuca de cocos intreaga sau in diferite preparate precum : lapte de nuca de cocos sau chefir de nuca de cocos. La nevoie va puteti face singuri uleiul de nuca de cocos daca aveti un blender bun si un storcator pe masura. Blendati si apoi stoarceti bine pulpa. Oricum ati proceda, asigurati-va ca aveti in alimentatia voastra acest minunat aliment.
Citeste si alte articolele despre beneficiile produselor obtinute din nuca de cocos:
Bună, am văzut ca uleiul nehidrogenat este mai ieftin decât cel hidrogenat, dar nu înțeleg care este diferența dintre ele și care e mai bun. Îmi trebuie ulei de cocos sa amestec cu ceara sa fac lumanari. Ce ar fi indicat sa folosesc pentru a face iște lumanari naturale care sa nu scoată acel fum toxic ca la lumânări din parafina?
Buna, Andreea, În primul rând aș vrea să știi că există uleiul de cocos presat la rece, care nu a trecut prin procese de rafinare. El are gust și miros intens de cocos. Îl recomandăm pe acesta: https://viataverdeviu.ro/ulei-de-cocos-presat-la-rece-200ml-terralura-love Apoi mai există și uleiul de cocos dezodorizat sau nehidrogenat care nu are miros sau gust de cocos decât foarte infim. El se folosește de obicei la gătit. Din ce cauză nehidrogenat, pentru că la unele preparate nu putem să alegem un ulei presat la rece, riscăm să stricăm gustul. Dacă vrei să alegi un ulei nehidrogenat încearcă să alegi unul care a fost saturat în mod natural, noi îl recomandăm pe acesta: https://viataverdeviu.ro/produse-din-cocos-ulei-de-cocos-dezodorizat-pentru-gatit-bio-800g-biona Legat de întrebarea cu lumânările, din păcate nu te pot ajuta pentru că nu știu cum va reacționa. Va trebui să testezi cu fiecare. Eu aș alege pe cel presat la rece pentru că are un miros foarte frumos și delicat de cocos.
va rog frumos sa imi spuneti daca uleiul de cocos produs de "Pronat" e bun ,sau nu...l-am cumparat de la Kaufland...la ce l-as putea folosi....va multumesc
Am aflat de curand ca uleiu de cocos este undeva pe la 92% grasime saturata. La fel ca untul de cocos si cel de palmier. Nu inteleg atunci cum poate fi sanatos? Poate doar in cantitati foarte mici deci exclus prejituri raw unde cantitatile de ulei de cocos sau unt de cacao sunt foarte mari din punctul mu de vedere. As aprecia foarte mult parerea ta. Multumesc!