AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Atentie la ce fel de ulei de cocos cumparati

Multi dintre membrii comunitatii celor preocupati de sanatatea naturala cunosc de multa vreme beneficiile uleiului de cocos si ale altor produse din cocos.

Pe site-ul www.viataverdeviu.ro am subliniat de multe ori importanta si potenta acestor produse prin articole precum : Nuca de cocos: unul dintre cele mai mari daruri ale planetei ;  La ce este buna nuca de cocos ; 13 proprietati medicinale devedite ale uleiului de nuca de cocos ; 54 de beneficii ale uleiului de nuca de cocos dovedite stiintific; Uleiul de nuca de cocos curata gura si combate cariile si altele.

Recent “consumatorii de mancare curata” si cei ce urmeaza o dieta naturala in general au inlocuit uleiul de palmier si alte uleiuri de gatit cu uleiul de cocos. Aceasta schimbare este una foarte buna, dar numai in cazul in care este folosit un ulei de cocos de calitate.

Insa, din pacate, asa cum se intampla de obicei in lumea in care traim, orice lucru ce prezinta potential comercial este transformat intr-o marfa, indiferent de rezultat. Anumite firme producatoare de ulei de cocos reprezinta riscuri serioase pentru sanatate iar ersoanele neavizate care incearca sa manance sanatos ar putea astfel sa consume un produs care de fapt sa nu aiba nici un efect sau mai rau chiar sa le dauneze.

Nu tot uleiul de cocos este "la fel”

Orice producator de ulei poate comercializa un produs etichetat drept “ulei de cocos”. Produsul de pe raft este intr-adevar ulei de cocos. Insa consumatorii pot vedea o diferenta substantiala de pret intre producatori diferiti. Cel mai probabil, uleiul mai ieftin este un ulei rafinat.

moara ulei de coco

moara de ulei de coco in Sri Lanka

Uleiul de cocos este produs in diferite moduri. Pentru a extrage ulei din cocos, producatorul trebuie mai intai sa usuce pulpa de cocos, denumita copra, prin afumarea ei, prin uscarea la soare sau intr-un cuptor special. Copra este uscata in conditii insalubre si nu poate fi consumata.

Impuritatile din copra ajung in uleiul de cocos. Uleiul de cocos obtinut din copra trebuie astfel,curatat sau rafinat. Dupa rafinare, este tratat cu clor pentru a inlatura impuritatile care au mai ramas sau pentru a “cosmetiza” culoarea produsului. Este tratat apoi pentru inlaturarea mirosului de cocos la temperaturi ridicate. Hidroxidul de sodiu (NaOH), cunoscut si sub denumirea de lesie, este utilizat pentru a descompune acizii grasi din uleiul de cocos pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. Unii producatori de ulei de cocos extrag uleiul din corpa cu ajutorul unor substante chimice toxice.

Sunt insa alti comercianti de ulei de cocos duc procesul de rafinare chiar mai departe prin hidrogenarea sau hidrogenarea partiala a acestuia pentru a evita topirea produsului la temperaturi mai ridicate. Acest proces transforma uleiul de cocos, care este in starea sa naturala un ulei foarte sanatos, in grasimi de tip trans.

Alege uleiul “virgin” pentru obtinerea celor mai mari beneficii pentru sanatate

Uleiurile “virgine” si “extra virgine” sunt obtinute prin uscarea rapida a coprei si apoi extragerea uleiului prin presare cu ajutorul unei masini, sau prin macinarea "uda" a laptelui de cocos. Prin macinarea uda, uleiul se separa de laptele de cocos si se separa prin diverse metode.

Nu exista nicio diferenta intre uleiurile “virgine” si “extra virgine”. In general, diferenta de pret reflecta intensitatea eforturilor de obtinere a produsului final.

Uleiul de cocos are mai multe beneficii in comparatie cu alte uleiuri de gatit.

Revista de stiinta cosmetica a publicat un studiu in 2003 care a comparat uleiuri din plante pentru deteriorarea parului si au demonstrat ca uleiul de cocos este cel mai bun tratament pentru combaterea ruperii parului la pieptanare.

In 2004, s-a descoperit ca uleiul de cocos obtinut prin macinarea uda este mult mai eficient in reducerea colesterolului "rau" decat uleiul de cocos rafinat. Studiul, publicat in Biochimia clinica, a aratat ca polifenolii din uleiul de cocos virgin nu numai ca reduc celulele de grasime din corp, dar au si activitate antioxidanta.

Uleiul de cocos virgin s-a dovedit clinic a fi extrem de eficient in combaterea Candidei albicans si a altor tulpini de ciuperca, conform unui studiu clinic din 2007 publicat in Revista Alimentelor medicinale.

Un studiu efectuat in 2009 si publicat in Lipide a comparat uleiul de soia cu uleiul de cocos in cadrul unui program de pierdere a greutatii pentru femei obeze cu varste intre 20-40 de ani. In combinatie cu o dieta redusa caloric si plimbari de 50 de minute pe zi timp de 12 saptamani, femeile care au consumat uleiul de cocos au slabit mai mult decat cele care au consumat ulei de soia.

Din pacate in Romania, dat fiind ca este o piata relativ noua pentru astfel de produse, au patruns tot felul de minuni de uleiuri. Cautati sa fiti selectivi in alegerile pe care le faceti. Nu alegeti produsele mai ieftine daca nu sunt avizate macar de o autoritate locala sau internationala drept ecologice, bio, virgine, extravirgine sau raw. Desi de multe ori nici macar un produs cu astfel de insemne nu prezinta neaparat o garantie, faceti totusi alegeri inteligente.

Pentru rezultate si mai bune consumati nuca de cocos intreaga sau in diferite preparate precum : lapte de nuca de cocos sau chefir de nuca de cocos. La nevoie va puteti face singuri uleiul de nuca de cocos daca aveti un blender bun si un storcator pe masura. Blendati si apoi stoarceti bine pulpa. Oricum ati proceda, asigurati-va ca aveti in alimentatia voastra acest minunat aliment.

Sursa utilizata:

http://naturalmentor.com/not-all-coconut-oil-is-created-equal/ - ulei de nuca de cocos

Like Share Share Tweet162100 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: nuca de cocos, sanatate, ulei de cocos,

Comentarii recente:
Dana08 March 2016 18:34Raspunde

Am aflat de curand ca uleiu de cocos este undeva pe la 92% grasime saturata. La fel ca untul de cocos si cel de palmier. Nu inteleg atunci cum poate fi sanatos? Poate doar in cantitati foarte mici deci exclus prejituri raw unde cantitatile de ulei de cocos sau unt de cacao sunt foarte mari din punctul mu de vedere. As aprecia foarte mult parerea ta. Multumesc!

dorina22 September 2016 19:00Raspunde

va rog frumos sa imi spuneti daca uleiul de cocos produs de "Pronat" e bun ,sau nu...l-am cumparat de la Kaufland...la ce l-as putea folosi....va multumesc

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE