Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 5 sfaturi despre sanatate pe care sa nu le urmezi niciodata

5 sfaturi despre sanatate pe care sa nu le urmezi niciodata

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi, ceea ce este perfect – dar cand fiecare are cate o parere si cate o bunica plina de sfaturi, lucrurile se cam complica. Sa mananci sanatos nu trebuie sa fie complicat. Mananca mancare adevarata, fa un sport care-ti

Cu totii ne dorim sa fim sanatosi, ceea ce este perfect – dar cand fiecare are cate o parere si cate o bunica plina de sfaturi, lucrurile se cam complica.

Sa mananci sanatos nu trebuie sa fie complicat. Mananca mancare adevarata, fa un sport care-ti place – pare simplu, nu?

Din pacate, nu e mereu usor sa desparti graul de neghina (sau glutenul de alac, depinde) cand e vorba de sfaturi pentru sanatate. Data viitoare cand citesti un articol sau discuti cu un prieten bine-intentionat, sa te feresti de aceste refrene care, pana la urma, nu sunt deloc utile (si nici sanatoase).

  1. “Mananca mai putine grasimi ca sa slabesti.”

Grasimea nu iti este dusman (si nu, nu te ingrasa). Iti alimenteaza sistemul nervos si iti hraneste creierul. Avem nevoie de grasime pentru a absorbi vitaminele solubile in grasime, precum atat de importanta vitamina D (esentiala pentru absorbtia calciului, mentinerea starii de buna dispozitie si reducerea riscului de cancer), vitamina E (un puternic antioxidant), vitamina A (vitala pentru vedere) si vitamina K, un nutrient pe care nu-l prea bagam in seama, dar fara de care dintii s-ar caria.

Unul dintre motivele pentru care grasimea are o reputatie atat de proasta este pentru ca ea contine mai multe calorii pe gram decat carbohidratii si proteinele (grasimea are 9 calorii pe gram, in timp ce carbohidratii si proteinele au 4 calorii pe fiecare gram). Dar — grasimea te face sa te simti satul. Cum? Reduce raspunsul glicemic in corp (adica zaharul din sange care se ridica si coboara), ceea ce scade sansele de a ti se face foame la putin timp dupa ce ai mancat. Daca esti satul esti mai fericit – si sunt slabe sansele sa dai gata o punga de chipsuri de cartofi dupa masa de seara.

Am avut o dieta cu putine grasimi timp de 20 de ani si cu ce ne-am ales? Exact. Cu mai multe kilograme in plus.

Este important insa sa stii si ce grasimi sa alegi. Mergi cu incredere intotdeauna pe grasimile din plante : nuci, seminte, avocado, masline, cocos, cacao precum si pe uleiurile extrase la rece.

  1. “Nu obtii rezultate fara suferinta.”

Daca vrei sa fii mai sanatos, trebuie sa faci efort. Esti obosit? Fa sport. Ti-e foame? Fa sport. Iti simti muschii gata sa explodeze? Continua sa faci sport!

E doar o gluma, desigur. Sportul e important, dar daca-ti ignori corpul si semnalele de alarma pe care le emite, este grav — nu te vei mai putea chinui mult, pentru ca te vei rani, vei fi nevoit sa te opresti si vei tremura din toate incheieturile. Daca tii foarte mult la acele una-doua ore de exercitii intense, fa-le, dar combina-le cu mananci sanatos salaexercitii mai usoare. Doar pentru ca nu esti lac de sudoare si nu simti ca-ti vine sa vomiti nu inseamna ca nu faci suficient de mult sport.

Moderatia este cuvantul cheie. Fa o plimbare lunga, mergi la yoga, fa exercitii cu cercul, alpinism, ciclism sau alte variante. Important este sa gasesti un sport care te face sa te simti bine si fericit, si tine-te de el. Ca sa obtii rezultate nu trebuie sa suferi, dar trebuie sa fii perseverent.

  1. “Cate calorii are chestia pe care o mananci?”

Imi pare rau, sustinatori ai teoriei “atatea calorii am mancat, atatea calorii trebuie sa dau afara” — e simplu sa mananci sanatos, dar nu-i chiar atat de simplu. Un pachet de 200 de calorii de biscuiti sau de chipsuri are un efect diferit asupra corpului decat echivalentul a 200 de calorii din avocado sau broccoli.

Daca mananci alimente lipsite de calorii si pline de zahar, vei ajunge sa ai exces de calorii si deficit de nutrienti. Asta inseamna o pofta de mancare mai mare – si ciclul vicios continua. Ne trebuie densitate nutritiva. Cand avem acest lucru, problema caloriilor dispare impreuna cu calculele matematice la care ne-am redus mesele.

  1. "Citeste cu atentie eticheta cu continutul nutritiv al produselor.”

Pare un sfat pentru prosti, nu? Sigur ca vei citi continutul nutritiv al produselor! Atat ca, daca mananci sanatos, alimentele pe care le consumi nu au etichete cu continutul nutritiv. Nu-ti trebuie eticheta la broccoli ca sa stii cat e de sanatos. Este sanatos pur si simplu.

Sigur – daca o data la nu stiu cat timp cumperi un semipreparat organic, e bine sa verifici ce contine (desi as fi mai atent la ingrediente, nu la grasimi si doza zilnica recomandata de nutrienti.) Dar daca ce consumi de obicei nu are deloc eticheta, atunci e FOARTE BINE.

  1. “Moderatie in toate.”

Unele lucruri nu trebuie consumate niciodata. Tartrazina este un colorant alimentar utilizat in produsele procesate despre care exista dovezi ca are efecte negative asupra functiilor de memorare si invatare la sobolani si soareci. Deci e OK sa o consumi, daca o faci doar cateodata? Nu prea cred.

Nu inseamna ca tot ce mananci trebuie sa fie ca la carte mereu. Dar daca esti informat si stii ce e bine pentru tine si pentru planeta, de ce sa cauti scuze pentru a nu tine cont de ce stii?

Adevarul este ca fiecare alegere conteaza si o salata nu compenseaza o vizita la fast-food.

Pana la urma, tu esti propriul tau expert in materie de sanatate. Urmeaza-ti instinctul (sau stomacul), pastreaza totul simplu, si fa ceea ce te face pe tine sa te simti minunat. Tendintele in materie de alimentatie si nutritie sunt schimbatoare. Cel mai bun lucru este sa-ti adaptezi propriile obiceiuri sanatoase la nevoile corpului tau si nimeni altcineva nu poate decide asta in locul tau.

Sursa utilizata:

http://www.mindbodygreen.com/0-15452/5-pieces-of-health-advice-you-should-never-follow.html - mananci sanatos

#grasimi #sanatate #sanatos #sfaturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi sanatoase in bucatarie
10 lucruri pe care le poti face pentru a te mentine la o greutate ideala
10 strategii pentru o digestie mai buna
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101