Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Sfaturi sanatoase in bucatarie

Sfaturi sanatoase in bucatarie

Seamus Mullen este bucatar profesionist in New York, autor si promotor de stil de viata sanatos. Prima sa carte "Alimentele eroi - cum ne putem simti grozav folosind alimente delicioase" a abordat rolul fundamental pe care mancarea l-a avut in tratar

Seamus Mullen este bucatar profesionist in New York, autor si promotor de stil de viata sanatos. Prima sa carte "Alimentele eroi - cum ne putem simti grozav folosind alimente delicioase" a abordat rolul fundamental pe care mancarea l-a avut in tratarea artritei reumatoide de care acesta suferea. Ori de cate ori ofera consiliere celor ce vor sa-si schimbe modul in care privesc mancarea pentru a adopta o relatie pozitiva cu aceasta, evita sa impuna reguli dure sau solutii cu efect imediat, ajutandu-i mai degraba sa-si stabileasca un set de principii calauzitoare. Iata cateva dintre acestea ce pot fi folosite ori de cate ori pregatiti o masa:

Cand mancarea devine o rutina, un gest reflex, asa cum faci cand iti iei umbrela pentru ca ploua, atunci ai o problema. Mancarea trebuie sa fie savurata. Investeste cateva minute in plus cand gatesti si adauga un dram de dragoste, sanatatea ta va avea doar de castigat. Foloseste condimente si ierburi pentru a da un plus de savoare si sanatate.

E bine sa-ti pui aceasta intrebare ORI DE CATE ORI pui ceva in gura. Nu se intampla nimic daca o data la nu stiu cat timp raspunsul nu este "imi face bine", dar ai grija sa mentii o balanta echilibrata.

Si nu subestima valoarea emotionala pe care o mancare buna, alaturi de prieteni si persoane dragi o poate avea pentru sanatate. O mancare adevarata trebuie sa arate bine, sa fie nutritiva si sa te bucuri de ea intr-o companie placuta. Altfel iti poate dauna mai mult decat iti poate fi benefica.

Este foarte usor in ziua de azi sa consumi calorii in exces.

"Alimentele" de tip snack gata preparate sunt facute sa creeze dependenta si le putem manca mult mai repede decat ar trebui. Stomacul cere tot mai mult si noi consumam in exces inainte ca mintea sa primeasca mesajul ca am mancat suficient. Incearca sa folosesti cat mai multe ingrediente locale cat mai proaspete in mancarurile tale evitand semipreparatele, sosurile sau aditivii alimentari de import. O cu totul alta discutie este despre fructele si legumele asa zis "exotice", precum avocado sau nuca de cocos ale caror proprietati nutritive au fost dovedite si al caror transport nu afecteaza calitatea acestora (ne referim aici la iradierea anumitor fructe si legume de import).

Pare destul de logic - cand citesti continutul unui produs, daca acesta contine ingrediente de care nu ai mai auzit, sau care nu suna ca si cand ar fi ceva comestibil, atunci e mai bine sa stai cat mai departe de el!Asta se intampla mai ales in cazul produselor semi-preparate, al sosurilor, mezelurilor si altor astfel de alimente prelucrate industrial.

Micul dejun este una dintre mesele principale supraapreciate. Ni s-a spus toata viata ca este cea mai importanta masa a zilei si am fost incurajati sa ne indopam la inceputul zilei cu cornuri, clatite, briose sau alte astfel de produse, toate pline de carbohidrati si zahar.

Daca iti incepi ziua cu "tone" de zahar si carbohidrati, nu faci decat sa-ti pregatesti singur o cadere brusca de energie in jurul pranzului, care te va face sa apelezi la cafea, apoi mai multa mancare, apoi mai mult zahar si tot asa, suisurile si coborasurile vor tine toata ziua. De fapt sa ne gandim la cuvantul "mic dejun". Practic prima masa a zilei trebuie sa reprezinte o mica parte din masa de baza, dejunul. In engleza, termenul cuvantul "breakfast" se formeaza prin alipirea cuvintelor "break" (a intrerupe) si "fast" (post). Ce trebuie sa facem noi la micul dejun este sa intrerupem postul de peste noapte. Insa nu oricum. Nu cu alimente grele, nu cu carbohidrati complecsi care dau energie "in valuri" ci folosind alimente proaspete, preferabil fructe si legume, cereale integrale si / sau nuci si seminte.

Cand iti resetezi metabolismul si te eliberezi de dependenta de carbohidrati si zahar, vei vedea ca poti rezista perioade lungi fara mancare. Beneficiile postului intermitent sunt imense, iar probabil cele mai mici  dintre ele sunt bucuria si entuziasmul cu care vei savura mancarea la ora mesei.

Suntem prin natura noastra iubitori de confort si de aceea fugim cat putem de lipsa acestuia. E prea cald vara? Dam drumul la aerul conditionat! Prea rece iarna? Dam drumul la caldura! Ni se face foame in miezul zilei? Luam repede un baton "sanatos"  energizant, de cele mai multe ori plin de zahar (sunt insa si exceptii).

Dar ce-ar fi sa mai si rabdam putin? Intelegem importanta acestui exercitiu, nu? Este bine sa stai flamand cateodata si este important sa incerci sa gatesti mancare buna, echilibrata, cu legume, proteine si grasimi care sunt delicioase si satioase.

Depinde de noi sa dorim sa avem mai multa grija, sa ne organizam pentru a avea un stil de viata mai sanatos, chiar si cu agitatia si problemele cotidiene. Sa incercam sa revenim la simplitatea de a fi si de a ne hrani.

Surse:
Mancarea si emotiile : http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12426067
http://www.mindbodygreen.com/0-21446/8-little-rules-i-live-by-in-the-kitchen-a-healthy-chef-explains.html

#bucatarie #nutritie #sanatate #sanatos #sfaturi #stil de viata

Ce au mai parcurs alti cititori...

Schimba-ti modul in care te gandesti la sanatatea ta
5 sfaturi despre sanatate pe care sa nu le urmezi niciodata
3 idei simple pentru o viata buna

Ce spun cititorii despre "Sfaturi sanatoase in bucatarie"

Constantin18 December 2015 21:02Raspunde

Este de dorit sa nu va contraziceti: intr-un alt articol consumarea de cereale integrale era combătută dar aici este recomandată!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101