Cei ce utilizeaza medicina occidentala au vazut pentru multa vreme sanatatea proprie ca pe ceva pe care ei il pot administra, mai degraba decat ceva care este afectat de tot ceea ce ei fac. La urma urmei, le-ar putea parea mult mai usor unora doar sa inghita o pilula pentru a obtine o alinare decat sa isi examineze stilul propriu de viata si sa faca schimbari permanente. Poate ca este mai usor, dar nu in mod necesar si cel mai bine pentru a te ingriji de sanatatea proprie.
Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, aproximativ 50% dintre noi, daca nu si mai mult, iau un medicament pe reteta in oricare luna a anului, un procentaj ce a sporit de-a lungul ultimei decade. De fapt industria farmaceutica este atat de mare, numai americanii au cheltuit mai mult de 234 de miliarde $ pe medicamente luate pe reteta in 2008. Iar romanii consuma in medie 70 de euro/cap de locuitor pe medicamente. Este vizibil faptul ca am ajuns sa credem ca pilulele sunt solutia pentru toate problemele de sanatate care ne afecteaza.
Sanatatea implica tratarea cauzei nu a efectului
O pilula, un tratament alopat, rareori o sa se adreseze tratarii cauzei care a determinat boala de care suferiti. Si asta pentru ca medicii sunt in general educati sa trateze simptomele. Este acelasi lucru cu atunci cand daca te afli intr-o barca in mijlocul oceanului si printr-o gaura incepe sa intre apa, tu in loc sa astupi gaura(cauza) incepi ci un paharel sa arunci apa intrata in barca(efectul) afara. Nu o sa rezolvi niciodata problema , doar o sa mai amani inevitabilul.
Companiile farmaceutice nu sunt interesate sa ne vindece. Sanatatea nu face bani. Daca am fi cu toii sanatosi , cine ar mai cumpara medicamentele? Cine ar mai plati doctorii? Daca am fi constienti de legatura dintre ce mancam si sanatatea noastra , cine ar mai manca alimentele procesate, nesanatoase?
De exemplu, majoritatea cititorilor Viataverdeviu stiu deja ca alimentatia saraca in elemente nutritive si obiceiurile privitoare la exercitiile fizice au facut ca diabetul sa iasa de sub control in mai toate tarile. Si odata diagnosticati, sunt oamenii vindecati de aceasta boala? Nu, ci le sunt date medicamente pentru a-i ajuta sa gestioneze boala. Li se dau chestii precum Nateglidine pentru a forta corpul sa elibereze insulina, sau Metformin pentru a face ca trupul sa devina mai sensibil la insulina. Desigur, pacientilor li se mai spune despre moduri in care sa aiba grija de diabetul lor si prin dieta si exercitii, dar aceste abordari sunt adesea secundare fata de solutiile prin medicatie.
Nu exista solutii de moment cand e vorba de sanatate
Poate ca se ajunge ca pacientii sa reconsidere modul in care ei se gandesc la sanatatea lor. In loc de a decide sa ia imediat medicamente si sa ia in considerare solutii farmaceutice ca raspunsul suprem, pacientii ar dori sa priveasca la modul general la stilul lor de viata si sa examineze alegerile pe care le pot face pentru a rezolva ei insisi problema. In cazul de mai sus, de ce sa nu faci o schimbare completa a stilului de viata inainte de a recurge la medicamente? Despre diabetul de tip II se spune deja ca nu este o boala, este o alegere. Si asta pentru ca poate fi usor inversat prin schimbarea stilului de viata. Nici una dintre masurile luate in schimbarea stilului de viata nu implica luarea vreunei pilule. In loc de asta, ele implica schimbarea stilului de viata prin dieta, exercitiu si chiar expunerea un pic la soare.
Deci nu, nu exista nici o solutie usoara si rapida. Oamenii care doar aleg sa ia medicamente si continua sa isi traiasca vietile asa cum au facut pana atunci, cu toate obiceiurile nesanatoase, in cele din urma se vor confrunta cu probleme medicale chiar mai mari. Cati oameni au avut un triplu bypass dar nu si-au schimbat obiceiurile alimentare si s-au confruntat cu inca o solutie chirurgicala in cativa ani? Este mai bine pentru oameni ca in loc de aceasta, sa isi regandeasca perspectivele despre sanatatea si sa faca schimbari permanente pe care sa nu le regrete niciodata.
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db42.htm
http://www.diabetes.org/diabetes-basics/diabetes-statistics/
http://www.mayoclinic.com/health/diabetes-treatment/DA00089
http://www.naturalnews.com/030150_diabetes_Americans.html - sanatatea