Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Retete
  4. Elixir probiotic: Chefirul de cocos - beneficii si reteta de preparare

Elixir probiotic: Chefirul de cocos - beneficii si reteta de preparare

Nuca de cocos – oricum o privesti - este un aliment miraculos. Desi este considerata fruct tropical, nuca de cocos este mai raspandita ca oricand, iar oamenii se bucura acum de acest fruct pe care pana de curand il asociau doar cu insulele exotice in

Nuca de cocos – oricum o privesti - este un aliment miraculos. Desi este considerata fruct tropical, nuca de cocos este mai raspandita ca oricand, iar oamenii se bucura acum de acest fruct pe care pana de curand il asociau doar cu insulele exotice indepartate. Am invatat multe si despre utilizarile sale. Ceea ce pana mai ieri era consumat doar sub forma de fulgi de cocos indulciti, la deserturi nesanatoase, acum se consuma sub forma de unt de cocos, crema de cocos crud, ulei de cocos, faina de cocos, lapte de cocos si fulgi si bucati de cocos ras neindulcite.

Dar dincolo de aceste forme mai sanatoase sub care se poate consuma cocosul, mai exista una, "magica", despre care multi oameni nici nu stiu ca exista si nici nu se gandesc sa o utilizeze in rutina lor zilnica. Chefirul de cocos este o bautura care devine tot mai populara datorita beneficiilor sale, de la intarirea imunitatii pana la combaterea ciupercilor si a bacteriilor daunatoare. Desi kombucha este bautura care a castigat popularitate in lumea alimentelor fermentate, chefirul de cocos castiga teren rapid.

De ce sunt importante alimentele vegetale fermentate precum chefirul de cocos

In primul rand, inainte de a decide daca vrei sau nu sa consumi chefirul de cocos, e bine sa stii ca alimentele fermentate sunt importante. Avem in corp mai multe culturi de bacterii decat celule. Suntem compusi din bacterii mai mult decat din orice altceva si corpurile noastre contin atat bacterii bune cat si bacterii rele. Nu poti scapa niciodata definitiv de bacteriile rele, fac parte din corpul uman. Dar trebuie sa te asiguri ca ai mai multe bacterii bune decat rele.

Cand bacteriile rele (diversi fermenti, virusi, ciuperci etc.) depasesc numarul bacteriilor bune (probiotice si prebiotice), te imbolnavesti, dezvolti infectii, apar ciuperci si ai simptome de genul acneei, mancarimi, raceala, gripa, dureri digestive cronice, alergii alimentare, pofte alimentare, probleme cu greutatea si poti chiar suferi de depresie, pentru ca bacteriile pot influenta si sanatatea creierului.

Alimentele fermentate precum legumele fermentate, iaurtul, kombucha, chefirul, ciocolata si muraturile contin surse naturale de probiotice. Poti lua si suplimente cu probiotice si poti consuma prebiotice (ceapa, sparanghel, usturoi, banane si altele) care hranesc bacteriile bune. Antibioticele, pesticidele, consumul de carne de la animale tratate cu hormoni, stresul, contactul cu ciuperci, virusi si culturi nocive, toate diminueaza bacteriile bune din intestine. Dar nu te repezi la iaurt inca – lactatele nu sunt cea mai buna optiune cand vine vorba de sanatatea intestinelor. Care ar fi o optiune mai buna? Chefirul din cocos.

Cum te poate ajuta chefirul din cocos

Chefirul de cocos se face din apa de cocos. Este o bautura fermentata facuta din “granule” de chefir ce sunt organisme bacteriene benefice care ajuta la obtinerea unei digestii bune, a sanatatii intestinale, la mentinerea imunitatii optime si care pot influenta chiar si creierul si dispozitia. Chefirul este de obicei folosit cu lapte pentru ca zaharurile din lapte (lactoza) hranesc bacteriile bune. Chefirul din lapte este foarte laudat pentru beneficiile sale pentru sanatate, dar chefirul este cel ce face miracolul sa aibe loc - nu laptele in care este crescut.

Pentru ca laptele nu este cea mai sanatoasa optiune, este mai bine sa incerci alte optiuni pentru cresterea culturii de bacterii bune (asa cum este si chefirul). Apa de cocos are zaharuri naturale care hranesc granulele de chefir la fel ca si lactoza, dar fara efectele negative care vin impreuna cu lactatele.

De ce este chefirul de cocos asa de special?

Cocosul ca aliment contribuie la intarirea imunitatii, are proprietati antivirale si s-a dovedit ca ajuta la mentinerea sanatatii ficatului si a creierului. Cand in apa sau laptele din cocos se adauga granule de chefir pentru a face chefir de cocos, beneficiile sunt nenumarate. Chefirul din apa de cocos contine mai multe tulpini si organisme benefice decat chefirul din lapte, sau oricare alt iaurt. Iaurtul nu colonizeaza bacteriile bune in sistemul digestiv, dar chefirul o face.

Chefirul din apa de cocos are si o cantitate mai redusa de calorii decat versiunea din lapte si este mult mai gustos! Are beneficii demonstrate pentru: curatarea corpului, ajuta la digerarea tuturor alimentelor, subtiaza stomacul, stimuleaza o buna dispozitie, echilibreaza hormonii, mareste energia, elimina ciupercile Candida (ciuperci nocive), opreste dezvoltarea celulelor canceroase ale stomacului si diminueaza poftele de zahar.

Il poti cumpara dar mai bine il  faci singur: cum sa obtii acest elixir

nuca de cocos tanara

cum se desface nuca de cocos alba (tânara)

Poti cumpara chefir de cocos de la majoritatea magazinelor naturiste. Se poate gasi in sectiunea produselor probioticelor si sunt tinute la frigider. Poate fi scump, dar majoritatea sticlelor contin 30 de portii si ai nevoie doar de o lingura pentru a profita de beneficiile sale.

Sau, pentru cei indemanatici in bucatarie, iti poti face propriul chefir:

Pentru a face singur chefirul de cocos, urmeaza instructiunile de mai jos:

  1. Intai, desfa nuca de cocos cu ajutorul unui cutit mare. Dupa ce tai nuca de cocos, ai nevoie de apa din interior pentru chefir si poti decupa pulpa (untul de cocos) si o poti folosi in smoothie-uri, deserturi, sau o mananci pur si simplu cu lingura!
  2. Pentru a face chefir, intr-un blender, amesteca 1 portie de granule de chefir sau o lingura din chefirul cumparat in apa sau laptele de cocos.
  3.  Amesteca timp de 30 de secunde pentru a incalzi putin amestecul. In functie de puterea blenderului, poate dura intre 30-60 de secunde.
  4. Dupa ce ai amestecat, toarna amestecul intr-un bol mare de sticla sterilizat sau intr-un vas termorezistent curat. Trebuie sa fie ceva din sticla, nu plastic, ca sa nu fie toxic.
  5. Acopera bolul sau vasul cu un prosop mare. Ai grija sa fie foarte bine acoperit, apoi aseaza-l in cuptorul rece la intuneric unde poate sa stea cel putin 1-2 zile. Il tii in cuptor ca sa te asiguri ca nu va fi niciun curent de aer care sa influenteze procesul de fermentare. Intr-o zi sau doua, verifica chefirul. Ar trebui sa miroasa acru, dar nu a stricat (cam ca iaurtul.) Poate avea bule, ceea ce inseamna ca este viu si in plin proces!
  6. Dupa 24 de ore, mergi la pasul urmator si transferi lichidul intr-o cana de sticla pentru a-l pune la pastrare in frigider. Sau il mai lasi sa fermenteze inca 24 de ore daca nu miroase “cum trebuie”. Nu uita, trebuie sa miroasa ca iaurtul sau chefirul cumparat de la magazin.

Cum se foloseste chefirul din lapte de cocos

Poti folosi chefirul din apa de cocos in smoothie sau sa iei o lingura sau doua dimineata cu niste apa cu lamaie  pentru a-i da un gust mai bun ori il amesteci cu ovaz. Nu-l adauga in bauturi fierbinti pentru ca temperatura ridicata omoara probioticele.

Chefirul din apa de cocos si alte alimente fermentate natural sunt o parte importanta a alimentatiei pentru ca ajuta la mentinerea sanatatii. Trebuie sa ai grija de bacteriile bune care au la randul lor grija de tine!
Surse pentru acest articol:
http://bodyecology.com/articles/the-link-between-homemade-kefir-and-your-immune-system

#chefir #probiotice #reteta #retete hrana vie

Ce au mai parcurs alti cititori...

Chipsuri sanatoase de legume
Iaurt vegan din nuca de cocos (extrem de usor de facut!)
Crackersi cu hrisca si morcovi

Ce spun cititorii despre "Elixir probiotic: Chefirul de cocos - beneficii si reteta de preparare"

andreea16 March 2015 11:11Raspunde

Salut, de la care MegaImage ai cumparat nuca de cocos? Se mai gaseste? Era din aceea alba si mai mare sau din cele maro? Multumesc!

Cristina09 December 2014 13:25Raspunde

Am incercat sa gasesc de cumparat aceste granule de chefir de apa sau chefirul de cocos, dar nu am gasit. Ne poti indruma de unde se pot achizitiona ? Multumesc !

silverdream09 December 2014 09:54Raspunde

As dori sa stiu de ce am nevoie de un bol mare de sticla si de un prosop mare daca la final toata compozitia incape intr-o cana? sau vasul de sticla de ce trebuie sa fie termorezistent daca il voi pune in cupotorul rece ? O nuca de cocos nu are mai mult lapte de 200ml,nu s-ar putea pune intr-un borcan de sticla de 720 ml accoperit cu un capac ? sau daca nu e bine sa fie inchis ermetic atunci acoperit cu un prosopel de bucatarie curat?Chiar doresc sa prepar acest chefir, de aceea am pus aceste intrebari, nu ca sa ma leg de articol,care mi se pare foarte util.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101