Inflamatia poate fi un factor declansator in multe boli grave
Cercetarile asociaza inflamatia cu toate bolile debilitante majore, printre care:
1.Alzheimer: Dovezile stiintifice arata ca inflamatia la nivelul creierului, produsa de propriul sistem imnuitar , contribuie la neuropatologia bolii si mareste riscul aparitiei acesteia.
2. Artrita
3. Bolile cardiace
4. Cancerul
5. Semne de imbatranire. Cercetatorii nu sunt siguri daca inflamatia cauzeaza imbatranirea sau imbatranirea cauzeaza aparitia inflamatiei, sau ambele, insa sunt siguri ca cele doua sunt legate intre ele.
6. Diabetul: Cercetarile arata ca inflamatia determina dezvoltarea rezistentei la insulina si rezistenta la insulina cauzeaza mai multa inflamatie ceea ce formeaza un cerc vicios
Cum apare inflamatia?
Stresul cauzat de inflamatie poate proveni din multe surse. Acestea includ:
Stresul fizic. (Ranirea sau intinderea musculara, arsurile si degeraturile.)
Infectiile minore bacteriene, virale si fungice.
Alergii alimentare cronice minore sau sensibilitati alimentare.
Stresul emotional - care ridica nivelurile de cortizol. (Cortizolul mareste inflamatia)
Toxicitatea din mediu: metale si alti contaminanti din apa si din aer.
Toxicitatea din alimentatie: prea multe grasimi, proteine si alcool.
Obezitatea: Celulele de grasime produc substante chimice ce duc la inflamatie.
Cum actioneaza inflamatia in corp?
Indiferent de sursa de inflamatie, raspunsul corpului este acelasi. Sistemul imunitar reactioneaza si se lupta cu toti intrusii.
De exemplu: Cand te tai corpul trimite in mod automat sange in zona respectiva si trimite (printre altele) celule albe ucigase care inconjoara orice bacterie care ar aparea in zona si o "ard" cu substante chimice oxidative. Este ca o armata defensiva care distruge invadatorii. Acest tip de inflamatie este denumita inflamatie acuta - un proces uimitor care ne protejeaza sanatatea.
Din pacate, avem atatia factori de stres in viata incat acest "razboi" poate dura la nesfarsit. In orice razboi apar si daune colaterale iar, in acest caz, o parte din aceste daune pot fi tesuturile sanatoase.
Cateodata, corpul nu stie cand sa se opreasca. Isi pierde abilitatea de a distinge intre partile bune si bacteriile si virusii care invadeaza corpul. Ajunge sa atace tesuturile sanatoase si sa distruga substantele sensibile si echilibrul hormonal care fac toate sistemele corpului sa functioneze corespunzator. Acesta este doar unul dintre procesele in care inflamatia pe termen lung sau inflamatia cronica sunt implicate.
Descoperă superalimentele cu rol antiinflamator din magazinul nostru verde viu!
Cum se reduce inflamatia?
- Reducerea inflamatiei inseamna reducerea stresului. Si pentru ca sursele de stres sunt numeroase, exista si multe metode de reducere a acestora.
- Evita sau elimina anumite alimente. Adica zaharul, grasimile, proteinele, alcoolul in exces si orice alt aliment la care poti fi alergic sau la care ai vreo sensibilitate.
- Mentine o greutate sanatoasa
- Fa miscare: antrenamente de mica intensitate sau de intensitate moderata.
- Grasimi sanatoase: Majoritatea occidentalilor au o dieta cu un continut redus de grasimi omega 3, care reduc inflamatia. Acestea includ uleiul si semintele de in, uleiurile si semintele de canepa, chia sau nucile braziliene.
- Sfecla: culoarea rosie arata prezenta unui puternic antioxidant si antiinflamator.
- Verdeturi precum spanacul si salata contin carotenoide, un antioxidant ce reduce inflamatia
- Ceapa si usturoiul. Contin quercetina, un antioxidant puternic ce ajuta corpul sa combata inflamatia.
- Turmeric si ghimbir: multe ierburi aromatice si condimente reduc inflamatia datorita concentratiei de antioxidanti, insa turmericul le intrece pe toate.
Aiurea! In fiecare zi beau suc de sfecla,morcovi,mar,uneori si telina,in fiecare zi beau apa cu zeama de lamaie,cu ghimbir si turmeric,si polen...IN FIECARE ZI,si nimc.Nu fumez,nu beau alcool,nu mananc gras...,si nu pot sa ma laud ca ma simt mai bine ca inainte sa-mi insusesc aceasta dieta.
Grasimi sanatoase: Majoritatea occidentalilor au o dieta cu un continut redus de grasimi omega 3, care REDUC inflamatia... Acest pasaj este redactat greșit, adică fie occidentalii au o dieta cu un continut mare de grăsimi omega 3 care reduc inflamatia, fie au o dieta cu un continut redus de grasimi animale, preferând grăsimile cu omega 3.
Foarte corecta sesizarea ! Si eu am citit si recitit textul de cateva ori.neintelegand daca e bun sau nu omega 3 sau e bine sa mananci chia, seminte etc.Felicitari pentru observatie !
Multumesc ptr ca avem de unde sa ne informam,sufar de artrita in mai multe forme si-mi este de ajutor orice sfat.
Inflamatia celulara, sau stresul oxidativ, poate fi redusa prin echilibrarea nivelului moleculelor de semnalizare redox din celule, Singura sursa externa, echilibrata, o g?si?i în suplimentul prezenat în linkul ata?at. http://basil.teamasea.com
MULTUMESC PNTRU ARTICOLE