Colesterolul nu este un cuvant urat. Precum multe alte substante, exista o necesitate in clarificarea informatiei care este furnizata de mass-media. Colesterolul este de fapt un compus natural care este produs de corp si este necesar pentru o buna sanatate.
Problema se gaseste in tipurile de colesterol gasite in fluxul sanguin.
Noi cercetari arunca lumina asupra modului in care nivelele de colesterol “rau” pot fi reduse prin consumul de mai multe legume.
Colesterolul LDL pune o problema
Lipoproteinele de joasa densitate (low-density lipoprotein - LDL) constituie colesterolul “rau” care este un factor cheie in boala de inima, astazi ucigasul nr. 1 al adultilor. Totusi spre deosebire de alte chestiuni de sanatate, controlarea nivelului de colesterol LDL din sange este ceva la indemana oricui, doar prin urmarea unor modificari de dieta. Aceste modificari pot ajuta in sporirea sanatatii cardiovasculare si pot spori potential durata de viata a acelei persoane care face aceste schimbari.
Simpla schimbare de dieta: consuma mai multe legume
Cercetari recente au indicat spre o entuziasmanta descoperire privitoare la dieta. Doar prin consumul unei portii de legume in fiecare zi, s-a aratat ca s-a redus semnificativ nivelul de LDL din fluxul sanguin. In mod similar, noi cercetari ale oamenilor de stiinta de la Spitalul St. Michael din Toronto, Canada, au indicat beneficiile de sanatate cardiaca obtinute prin consumul a mai mult naut, fasole, mazare si linte.
Studiul canadian detaliaza
Studiul completat de cercetatorii canadieni a cautat sa adauge mai multe dovezi pentru a oferi suport recomandarilor actuale despre sanatate care indeamna oamenii sa adauge mai multe leguminoase si legume dietei lor cu scopul de a imbunatati sanatatea inimii. Prin analizarea unui set de studii controlate randomizat, cercetatorii au fost capabili sa descalceasca semnificatia faptelor din spatele consumului sporit de legume.
Prin trecerea in revista a unui total de 26 de studii, ce au implicat mai mult de o mie de oameni, cercetatorii au fost capabili sa coreleze cu acuratete reducerea nivelului de LDL asociat cu un consum marit de legume. Cercetatorii afirma ca o reducere de 5% a fost constatata la oamenii care au mancat chiar si numai o singura portie de legume pe zi. Un punct interesant pe care l-au observat a fost ca barbatii aratau o mai mare reducere a nivelului de LDL decat femeile. Cercetatorii cred totusi ca aceasta se datoreaza faptului ca barbatii tind sa aiba diete mai sarace in legume decat femeile, asa ca sporirea aportului lor de legume a aratat o imbunatatire mai marcanta atunci cand a fost comparata cu cea a femeilor.
Blocaje ale consumului de legume
Cercetatorii au observat ca multi oameni nu mananca nici macar o portie de legume pe zi. Cand sunt consumate, oamenii adesea mananca o jumatate de portie mai degraba decat toata portia necesara pentru beneficiul maxim. In plus, unii dintre participantii la studiu au raportat efecte secundare neplacute, cum ar fi constipatie, diaree si flatulenta, care ar putea sa impiedice consumul de legume in mod regulat.
Surse:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/275179.php
http://whfoods.org/genpage.php?tname=dailytip&dbid=293
http://www.naturalnews.com/045014_legumes_bad_cholestrol_diet.html - colesterol