Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Iata de ce sunt grasimile trans periculoase pentru sanatatea ta !

Iata de ce sunt grasimile trans periculoase pentru sanatatea ta !

Grasimile saturate adesea ajung in mod eronat incadrate in aceeasi  categorie nesanatoasa cu grasimile trans, datorita structurii lor moleculare asemanatoare, ceea ce este partial motivul pentru care grasimile saturate sunt inca in mare parte conside

Grasimile saturate adesea ajung in mod eronat incadrate in aceeasi  categorie nesanatoasa cu grasimile trans, datorita structurii lor moleculare asemanatoare, ceea ce este partial motivul pentru care grasimile saturate sunt inca in mare parte considerate in societate ca daunatoare pentru sanatate. Dar grasimile trans se gasesc de fapt intr-o clasa aparte si proprie atunci cand vine vorba de forma, functie si efecte asupra corpului uman, iar aceasta clasa hotarat nu este una pozitiva.

Grasimile trans, se pare, inlocuiesc grasimele sanatoase saturate in corp si blocheaza efectiv lucruri precum absorbtia de substante nutritive, eliminarea reziduurilor si functia imunitara – de aceea acestea sunt periculoase pentru sanatatea ta.

Desi chimic identice cu grasimile saturate, potrivit GreenMedInfo.com, grasimile trans sunt inerent malformate si nenaturale. Ele sunt create prin fortarea moleculelor degrasimile trans hidrogen la temperatura inalta, un proces cunoscut sub numele de hidrogenare. Acest proces face grasimile mult mai stabile, ceea ce previne rancezirea rapida, dar de asemenea reformeaza grasimile, modificandu-le de la o forma mai indoita si mai netensionata la una dreapta si mai rigida. Modificarea lor in acest fel le face sa devina otravitoare pentru corp si o cauza majora de boli cronice.
Atunci cand ingerezi grasimi trans, aceste substante mutante inlocuiesc practic grasimile saturate sanatoase gasindu-se in mod natural in peretii celulari – aceasta, din nou, se datoreaza faptului ca ele au o structura moleculara similara. Dar grasimile trans sunt mult mai putin permeabile decat grasimile saturate si nu interactioneaza cu alte molecule in acelasi fel cu grasimile saturate, ceea ce altereaza sever functiile normale ale corpului.

In esenta, celulele tale solicita grasimi saturate pentru a comunica intre ele si a mentine homeostaza – dar cand intervin grasimile trans, totul este dat peste cap.

"Deoarece grasimile trans sunt mult mai stabile chimic – rezultatul direct al atomilor de hidrogen aflandu-se in parti opuse ale moleculei – ele nu interactioneaza adecvat cu alte molecule" explica Heidi Stevenson de la GreenMedInfo.com. "Chiar peretele celulei nu este asa de compact pe cat ar fi trebuit, acest lucru facandu-l slab si mai permeabil decat ar fi normal. Astfel, moleculele toxinelor care ar fi fost prea mari pentru a patrunde in celula, acum ar putea sa se strecoare prin peretele celular si sa creeze haos inauntru."

Grasimile trans suprima producerea de hormoni si vatama glandele suprarenale

Comunicarea intercelulara este o alta functie corporala majora afectata de catre grasimile trans. Pentru ca corpul tau sa produca hormoni precum adrenalina, de exemplu, care reglementeaza raspunsul „lupta sau fugi” la stres si situatii de urgenta, celulele tale au nevoie de cantitati sanatoase de grasimi saturate, cu scopul de a trimite semnale hormonale de stres.

Cand totusi celulele nu mai sunt capabile sa faca eficient asta ca rezultat al grasimilor trans, corpul ajunge sa forteze glandele suprarenale sa lucreze mai mult decat este normal, ceea ce poate duce la oboseala suprarenala si in cele din urma disfunctii ale tiroidei.

"Grasimile trans sunt mai putin active chimic, deci schimburile adecvate de semnale nu pot fi facute, si nu poate avea loc comunicarea intercelulara normala. Grasimile trans au de asemenea forma diferita, deci moleculele se pot bloca fie in interiorul, fie in exteriorul celulelor.

Cand grasimile trans le inlocuiesc pe cele saturate, substante nutritive critice s-ar putea sa nu mai fie capabile sa patrunda in celule, iar toxinele sa nu poata sa iasa. Rezultatul este un metabolism perturbat, ceea ce afecteaza fiecare aspect al sanatatii".

Grasimile trans sunt legate de comportamentul agresiv

Noi date despre grasimile trans, acizii grasi trans- (dTFA) indica faptul ca acestia ar putea contribui la comportamentul agresiv, irational, desi dTFA sunt in principal compusi sintetici care au fost introdusi in alimentatia umana doar recent.

Intr-un studiu prompt si revizuit de cercetatori de la University of California, San Diego, “dTFA au fost puternic si semnificativ asociati cu o agresiune sporita, cu dTFA mai consistent predictivi decat alti factori de agresiune predictivi evaluati”. Ce este si mai important, s-a aratat ca grasimile transblocheaza productia de acizi grasi omega-3, despre care s-a demonstrat ca inhiba comportamentul agresiv, spun cercetatorii.

Rezultatele provin dintr-un studiu facut pe 945 de adulti de ambele sexe pe o durata de peste cinci ani(1999-2004), care nu erau sub tratament medicamentos de lipide si fara extreme ale nivelului de colesterol LDL, diabet, SIDA, cancer sau boli de inima, a afirmat un rezumat al rezultatelor.

“Acest studiu furnizeaza primele dovezi conectand grasimile trans cu iritabilitatea comportamentala si agresiunea”, mai afirma  studiului.

“Rezultatele noastre ar putea avea relevanta pentru determinarile politicilor publice privitoare la grasimile trans- din dieta”, au spus cercetatorii. “Daca asocierea dintre grasimile trans- si comportamentul agresiv se dovedeste a fi cauzala, acest lucru adauga mai multe motive recomandarilor de a evita grasimile trans- sau de a le include in alimente furnizate institutiilor precum scoli si inchisori, intrucat efectele daunatoare manifestate de grasimile trans- s-ar putea extinde dincolo de persoana care le consuma, pana la a-i afecta pe ceilalti”.

Sursele pentru acest articol includ:

http://www.greenmedinfo.com

http://www.umm.edu/features/transfats.htm

http://www.bantransfats.com/ - grasimile trans

#grasimi #grasimi hidrogenate #grasimi saturate #grasimile trans #pericol

Ce au mai parcurs alti cititori...

Au legatura grasimile trans cu comportamentul agresiv?
Pericolul din spatele antibioticelor
Stearatul de magneziu: un aditiv daunator ce pandeste in suplimente si pastile
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101