Industria suplimentelor, care include vitaminele, mineralele, produsele pentru controlul greutatii si suplimentele alimentare integrale, este una dintre industriile cu cea mai rapida crestere din lume. Potrivit Consiliului SUA pentru Nutritie Responsabila, industria are valoarea de 32 de miliarde de dolari numai in SUA si mai mult de 150 de milioane de americani iau anual suplimente alimentare (1).
Desi suplimentele de sanatate ar trebui vazute ca un mijloc de dezvoltare pozitiva, in lumea de astazi, a permanentei eroziuni a solului, este adevarat ca nu toate suplimentele au fost create egale. Unele dintre ele sunt facute utilizand nutrienti bio-disponibili care sunt dificil de digerat de catre corpurile noastre. Altele contin nutrienti optimi, dar in doze atat de minuscule, ca ar putea la fel de bine sa fie pastile cu apa. Apoi sunt suplimentele produse adesea chiar de marea industrie farmaceutica, care contin chestii cu adevarat periculoase, precum OMG-uri, coloranti artificiali, materiale iradiate... si un ingredient ce comparativ suna benign, numit „stearat de magneziu”.
Stearatul de magneziu: nu este atat de inocent precum suna
In ciuda numelui sau, stearatul de magneziu nu este o sursa alimentara a macromineralului esential, magneziu. Mai degraba este doar o sare care este creata atunci cand un ion de magneziu se leaga de acidul stearic, un acid gras cu catena lunga. Compusul rezultat este un lubrifiant eficient, facandu-l ideal pentru producerea masei suplimentului, intrucat impiedica tabletele si capsulele sa se lipeasca unele de altele. Stearatul de magneziu este asa de eficient in aceasta privinta, inca este gasit intr-un procent estimativ de 90% din toate suplimentele cu vitamine (2).
Din nefericire, studiile au aratat ca exista temeinice motive pentru a evita suplimentele care contin stearat de magneziu. De exemplu, un studiu publicat in Jurnalul de Stiinte Farmaceutice a descoperit ca medicamentele care erau lubrifiate cu stearat de magneziu prezentau o micsorare a ratei de dizolvare, comparativ cu cele lubrifiate cu stearil fumarat de sodiu, un compus hidrosolubil (3). Acest rezultat sugereaza ca stearatul de magneziu ar putea inhiba rata de absorbtie a suplimentelor alimentare. Un alt studiu publicat in Imunologia a gasit ca acidul stearic ar putea suprima activitatea celulelor noastre ucigase de microbi, celulele T, ceea ce ar putea duce la „o pierdere a potentialului membranar si in cele din urma a functionarii si viabilitatii celulei” (4).
Poate cel mai important motiv pentru a evita stearatul de magneziu este totusi faptul ca este probabil contaminat. Acidul stearic din care este facut compusul are de obicei ca sursa uleiul hidrogenat din seminte de bumbac, care contine mai multe reziduuri de pesticide decat oricare alt ulei comercial (culturile de bumbac sunt stropite din greu si adesea si modificate genetic). Mai mult, procesul de hidrogenare este enorm de vatamator pentru structurile moleculare ale uleiurilor vegetale si le face toxice pentru consum (5).
Identificarea suplimentelor de inalta calitate pentru sanatate
In cele din urma, unica modalitate prin care putem fi siguri ca un supliment este de inalta calitate, este sa citim eticheta acestuia si sa ne asiguram ca stearatul de magneziu si alti aditivi daunatori nu sunt listati acolo. In general vorbind, suplimentele alimentare integrale care sunt continute in capsule vegetale tind sa fie cele mai bune suplimente de achizitionat. De asemenea, nu uitati ca anumite superalimente, precum Moringa oleifera, iarba de grau, chlorella si spirulina tind sa fie surse mult mai bune de nutrienti decat suplimentele (fabricate) cu multivitamine, chiar daca acestea sunt fara nedoritele substante de umplutura si chelare. Insa aveti grija pentru ca si aceste superalimente sunt de multe produse sub forma de comprimate ce contin o serie de alte substante precum stearatul de magneziu.
Luați Spirulină pulbere .
Bună, Mirela, Spirulina poate fi consumată sub formă de pulbere întradevăr sau sub formă de tablete deoarece nu conțin aditivi, lianți, conservanți. Găsești în site-ul nostru ambele variante https://viataverdeviu.ro/search?q=spriulina+ Cu prietenie, Manuela - Viata Verde Viu
Eu am cumparat de la plafar spirulina pulbere,punga de 200 de grame,aprox 30 de lei.
Pai tocmai spirulina din farmacie contine stearat de magneziu. Am cumparat 2 flacoane de la Alevia si contine acest aditiv. De unde se poate procura spirulina pura , fara alti aditivi?