Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Metode naturale de tratare a bolilor de ficat

Metode naturale de tratare a bolilor de ficat

Ficatul este un organ extrem de important, avand sarcina de a procesa nutrientii din intestine pentru a putea fi asimilati mai bine de corp. Afla cum poti trata in mod natural bolile hepatice!

Cand grasimea ficatului reprezinta 5–10 % din greutatea acestuia, atunci esti diagnosticat cu o boala hepatica. Exista doua tipuri de boli de ficat, boala hepatica alcoolica si boala hepatica non alcoolica. Ficatul gras acut in timpul sarcinii este un alt tip de boala rara care apare cand se acumuleaza grasimi in ficatul femeii insarcinate.

Ficatul este unul dintre organele cele mai solicitate din corp, el lucreaza neincetat pentru a detoxifica sangele, a produce bila necesara pentru digestia grasimilor, a descompune hormonii si a stoca vitamine esentiale, minerale si fier. De aceea este atat de important sa avem grija de ficat sau sa facem cate o curatare a acestuia - pentru ca atunci cand ficatul nu functioneaza corect, alimentele nu sunt digerate corespunzator, in special grasimile.

Ficatul are sarcina de a procesa nutrientii absorbiti de intestine pentru a putea fi asimilati mai bine de corp. Tot ficatul regleaza compozitia sangelui, pentru a echilibra proteinele, grasimile si zaharul. Si, in cele din urma, ficatul elimina toxinele din sange si descompune atat alcoolul cat si medicamentele.

In cazul celor ce sufera de o boala hepatica, celulele ficatului nu mai pot procesa grasimile in mod normal. Cand grasimea din sange si cea produsa de celulele din ficat este tot mai mare, aceasta nu poate fi procesata sau eliminata de celulele hepatice. Prin urmare, aceasta se acumuleaza in ficat. Apare un dezechilibru intre aportul de grasimi si oxidarea si eliminarea lor.

In ziua de azi suntem atat de expusi la toxinele din mediu, de acasa, de la locul de munca si din lantul alimentar, incat este esential pentru sanatate sa ne mentinem ficatul in stare buna de functionare.

Cuprins

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Tipuri de boli ale ficatului gras

Boala hepatica alcoolica apare ca urmare a consumului excesiv de alcool. Aceasta afectiune este in directa corelatie cu cantitatea de alcool consumata; sangele nu poate procesa alcoolul in mod corespunzator si afecteaza ficatul. Aceasta boala poate fi si ereditara, ceea ce mareste sansele unei persoane de a deveni alcoolic.

Ficatul gras non-alcoolic este considerata una dintre cele mai des intalnite boli din Occident. De fapt este una dintre formele cronice de boala hepatica cele mai frecvente, de pe intreg globul. Ficatul gras non-alcoolic apare mai ales la persoanele supraponderale si de varsta mijlocie, insa recent au aparut cazuri si la copii, ca urmare a unui regim alimentar tipic occidental.

Persoanele cu ficat gras non-alcoolic au deseori si diabet si colesterolul marit. In mod normal, aceasta afectiune este asociata cu malnutritia, cu medicamentele, cu o boala hepatica ereditara, o pierdere brusca in greutate si prea multe bacterii in intestinul subtire. Sunt trei tipuri de ficat gras non-alcoolic:

Boala ficatului gras non alcoolic apare cand se acumuleaza grasime in ficat, insa nu este in mod necesar o afectiune care sa cauzeze probleme. Adica se acumuleaza grasime in exces in ficat, dar nu apar complicatii. Conform unui studiu efectuat in Australia, la Spitalul Universitar Westmead din Sydney, intre 17% si 33% dintre occidentali sufera de ficat gras non-alcoolic. Acest procent in continua crestere este direct proportional cu frecventa obezitatii, rezistenta la insulina, sindromul metabolic si diabetul de tip 2.

 

Steatohepatita nonalcoolica apare la un numar mic de oameni care sufera de boala ficatului gras. Grasimea poate cauza inflamatia ficatului, ceea ce poate afecta abilitatea ficatului de a functiona. Acest lucru poate duce la ciroza, sau la tesut fibros hepatic.

Ciroza asociata cu boala ficatului gras nonalcoolic apare atunci cand inflamatia ficatului duce la aparitia unor fibroze pe tesutul ficatului, facand ficatul mai greu decat orice alt organ solid din corp. Aceste leziuni fibrotice pot deveni atat de grave incat ficatul nu mai poate functiona, ducand la insuficienta hepatica.

Ficatul gras acut in sarcina este o afectiune grava in care grasimea se acumuleaza in ficat; poate fi periculoasa pentru fat si mama, mai ales daca duce la insuficienta hepatica sau renala. Aceasta afectiune poate fi cauzata si de o infectie grava sau de sangerare in exces.

Descopera suplimentul natural dedicat detoxifierii ficatului!

Cand mama este diagnosticata cu boala ficatului gras in timpul sarcinii, copilul este de regula nascut imediat, iar in decurs de cateva saptamani ficatul mamei revine la normal (uneori este nevoie de spitalizare si asistenta medicala de urgenta).

 

Simptomele bolii hepatice

Ficatul gras nu manifesta tot timpul simptome, iar o persoana poate suferi de aceasta conditie fara sa-si dea seama. Intr-un tarziu, boala se poate manifesta, dar poate dura si cativa ani sau chiar zeci de ani. Iata cateva dintre simptomele care pot aparea:

 

Uneori, boala ficatului gras duce la ciroza, o boala care apare cand ficatul cantareste aproximativ 1.5 kg si este organul solid cel mai greu din corp. Aceasta este cea mai periculoasa dintre bolile hepatice si poate ameninta viata. In timp, tesutul hepatic sanatos este inlocuit cu cel fibros, care impiedica ficatul sa functioneze corespunzator. 

Tesutul fibros blocheaza aportul de sange prin ficat si incetineste procesarea nutrientilor, hormonilor, a substantelor chimice si a toxinelor care se produc in mod natural, precum si productia de proteine si de alte substante produse de ficat. Simptomele cirozei includ acumularea de lichide in corp, slabiciune musculara, sangerare interna, ingalbenirea pielii si a ochilor, precum si insuficienta hepatica.

In mod normal, boala ficatului gras nu este depistata pana la un consult medical. Se pot face analize si exista aparate medicale care pot depista dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic. Un medic poate observa daca un pacient are ficatul marit. Boala poate fi depistata si cu ajutorul unei analize de sange; nivelul ridicat al unor enzime indica o boala a ficatului gras.

Se poate efectua si o scanare cu ultrasunete pentru o privire mai atenta asupra ficatului, iar o biopsie poate indica prezenta sau absenta ficatului gras non-alcoolic. Medicul va lua o bucata infima din ficat cu un ac si va face teste pentru a identifica prezenta inflamatiei, semn ca celulele hepatice sunt deteriorate sau sunt prezente grasimi.

Descoperă remediile naturale pentru probleme hepatice din magazinul nostru verde viu!

 

Cauze si factori de risc pentru boala hepatica

Boala ficatului gras apare cand ficatul nu poate procesa grasimile, ducand la acumularea acestora in tesutul hepatic. Printre cauzele care stau la baza acestei boli se numara:

Exista si un numar de factori de risc ce pot mari sansele de ficat gras non-alcoolic, printre care:

Conform unui studiu efectuat la Scoala de Medicina a Universitatii din Washington, St.Louis, obezitatea este asociata cu un risc marit de boala a ficatului gras non alcoolic. O trasatura principala a ficatului gras non-alcoolic, numita steatoza, apare cand proportia de acid gras hepatic din plasma si sinteza acizilor grasi este mai mare decat proportia de oxidare si eliminare a acizilor grasi. Acest dezechilibru metabolic este un factor semnificativ responsabil pentru dezvoltarea de ficat gras non-alcoolic.

O recenzie din 2006 publicata in Revista de Gastroenterologie Clinica arata ca ficatul gras non-alcoolic este extrem de frecventa la pacientii care sufera interventii bariatrice, intr-un procent ce variaza intre 84 % si 96 %. Studiul subliniaza si ca boala pare sa fie mai frecventa la barbati, crescand odata cu inaintarea in varsta, iar la femei, dupa menopauza.

 

Alimente care pot agrava boala ficatului gras

Alcool

Daca suferi de o boala a ficatului gras si esti un consumator inrait de alcool, cel mai important este sa renunti la bautura. Alcoolul duce la imbolnavirea ficatului, pentru ca acesta nu il poate procesa suficient de rapid.

Conform unui studiu efectuat la Centrul Medical pentru Veterani din Bronx, New York, boala ficatului gras este frecventa printre alcoolici nu doar din cauza malnutritiei, ci si toxicitatii si inflamatiei. Chiar si daca nu suferi de boala ficatului gras nonalcoolic, este o idee buna sa renunti la alcool.

Alimente cu continut ridicat de carbohidrati

Alimentele ca painea, orezul, fulgii de porumb si porumbul trebuie evitate. Painea alba si carbohidratii trebuie eliminati sau redusi din alimentatie, insa nici produsele pe baza de cereale integrale nu sunt cele mai indicate. Cand consumam prea multi carbohidrati rafinati, nivelul insulinei creste si sensibilitatea la insulina este un factor major ce contribuie la boala hepatica.

Verifica etichetele de pe ambalajele produselor cu cereale integrale si evita orice produs ce contine cuvantul “imbunatatit.”

Cel mai indicat este sa cumperi paine cu maia proaspata - poti incerca si variantele fara gluten, iar daca esti consumator de orez, opteaza pentru orezul brun.

Bauturi indulcite

Bauturile pentru sportivi, cele carbogazoase, energizante si sucurile de fructe sunt pline de zahar si indulcitori artificiali. Acest zahar in exces iti poate imbolnavi ficatul. O cutie de 330 ml, de exemplu, poate contine echivalentul a 10 lingurite de zahar! Corpul nu are capacitatea de a procesa cantitatile de zahar pe care occidentalii le consuma in mod normal si acest lucru afecteaza grav ficatul, in timp.

Conform unui studiu efectuat la Scoala de Medicina a Universitatii Emory din Atlanta, zaharurile, in special fructoza, sunt suspectate ca ar contribui la dezvoltarea ficatului gras non-alcoolic si la progresul acestei boli. Sunt multe asocieri facute intre consumul marit de fructoza si obezitate, dislipidemie si rezistenta la insulina.

Alimente procesate

Uleiurile hidrogenate, zaharul rafinat, alimentele ambalate si carnea conservata sunt toxice pentru corp. Nitratii si nitritii, de exemplu, se stie ca sunt prezenti in alimentele procesate si sunt asociate cu forme grave de boli, inclusiv cancerul. Siropul bogat in fructoza este cauza principala a ficatului gras, de aceea e bine sa eviti produsele care-l contin pentru a ajuta la vindecarea ficatului.

 

Alimente benefice pentru boala ficatului gras

Legume crude

Un studiu de analiza publicat in Revista Europeana de Chimie Medicala arata ca legumele, fructele, extractele din plante si ierburi contin multe substante folosite traditional in vindecarea ficatului. Este important sa incluzi legumele in regimul alimentar zilnic.

O modalitate usoara ar fi consumul de sucuri proaspete. Iar pentru un ficat bolnav, legumele sub forma de suc pot fi si mai usor asimilate. Legumele cele mai indicate pentru detoxifierea ficatului includ kale, varza, salata, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, sparanghelul, sfecla si telina; sucul de sfecla rosie este perfect pentru inceput.

Radacina de ghimbir

Alimentele bogate in fibre contribuie la sanatatea tractului digestiv, accelerand eliminarea toxinelor din corp. De exemplu, radacina de ghimbir este benefica pentru sistemul digestiv. Se poate consuma sub forma de ceai, simplu sau adaugat in ceai verde. Se poate adauga si in salate, smoothie sau in mancare.

Cartofi dulci

Datorita continutului de potasiu, cartofii dulci ajuta la curatarea ficatului. Un cartof dulce contine aproximativ 700 miligrame de potasiu! Este bogat si in vitaminele B6, C, D, magneziu si fier.

Cartofii dulci sunt usor de consumat pentru ca sunt dulci in mod natural si zaharurile continute se elibereaza lent in sange prin ficat, nu ridica glicemia asa cum o face consumul de zahar. Sunt si usor de gatit si poti gasi pe internet retete dintre cele mai diverse.

Banane

Cu un continut de 470 miligrame de potasiu, bananele sunt si ele foarte bune pentru curatarea ficatului si combaterea nivelului redus de potasiu; in plus, bananele sunt bune pentru digestie si contribuie la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din corp.

Radacina de papadie

Vitaminele si nutrientii din papadie contribuie la curatarea ficatului si la functionarea optima a acestuia. Papadia este buna si la digestie, mentinand o buna circulatie a bilei. Este un diuretic natural si ajuta ficatul sa elimine mai repede toxinele. Ceaiul din radacina sau tulpinile de papadie este bogat in vitamina C, ajuta la asimilarea mineralelor, reduce inflamatia si previne dezvoltarea bolilor.

Ciulinul

Ciulinul este un foarte bun agent de detoxifiere. Ajuta la regenerarea celulelor hepatice si elimina toxinele procesate de ficat. Conform unui studiu publicat in Bolile Digestive si stiinta, ciulinul poate reduce mortalitatea pacientilor cu insuficienta hepatica; poate ajuta la remedierea efectelor consumului de alcool, a pesticidelor din alimentatie, a metalelor grele din apa, a poluarii din aer si chiar a otravurilor.

Conform unui studiu din 2010, ciulinul este de ajutor in tratarea bolii ficatului alcoolic, a hepatitelor virale si cronice si a bolilor de ficat cauzate de toxine.

Descopera ce este Pastura - cel mai eficient supliment natural pentru detoxifierea organismului

 

Suplimente si remedii naturale recomandate in bolile hepatice

Vitamina E

Studii efectuate la Universitatea din Florida arata ca anumite modificari in stilul de viata, impreuna cu o suplimentare cu vitamina E, pot fi de ajutor bolnavilor cu ficatul afectat de boala hepatica nonalcoolica. Vitamina E are un puternic rol antioxidant si reduce inflamatia. De asemenea, mareste imunitatea si combate unele afectiuni grave.

Turmeric

Turmericul, consumat ca atare sau sub forma de suplimente, reduce si el inflamatia in corp si poate trata bolile digestive. In cazul suplimentelor, doza zilnica ar trebui sa fie sub forma de capsule cu 450 mg de curcumina.

Afla ce este turmericul si la ce este bun?

Ulei din seminte de negrilica

Uleiul de seminte de negrilica poate accelera vindecarea in cazul ficatului gras. Un studiu publicat in Recenzii Europene despre Stiinte Medicale si Farmaceutice a evaluat abilitatea semintelor de negrilica de a inhiba indicatorii de stres oxidativ ai ficatului. Rezultatele studiului au aratat ca uleiul din seminte de negrilica este benefic in bolile hepatice pentru ca poate reduce complicatiile si progresul acestora.

Afla Cele mai importante beneficii ale uleiului de negrilica (chimen negru)

Cea mai buna modalitate de a trata ficatul gras este prin mentinerea unei alimentatii sanatoase. Multi dintre bolnavii cu aceasta afectiune sunt supraponderali si malnutriti. O alimentatie sanatoasa este importanta pentru ca furnizeaza vitaminele si nutrientii necesari corpului pentru o functionare optima.

Cel mai bun tratament pentru vindecarea ficatului gras este pierderea in greutate si o alimentatie sanatoasa. Este esential sa mananci echilibrat si sa consumi cat mai multe produse de origine vegetala; in plus, trebuie sa faci miscare — cel putin 30 de minute pe zi, chiar si daca e vorba de o simpla plimbare.

Descoperă alte cateva metode naturale de detoxifiere a ficatului.

 

Suc pentru detoxifierea ficatului

Timp pregatire: 5 minute

Portii: 2

INGREDIENTE:

MOD DE PREGATIRE:
Amesteca toate ingredientele intr-un storcator. Amesteca si consuma imediat.

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

 

 

SURSE

http://draxe.com/liver-disease

#alcool #ficat #ficat grav bolnav #ficatul #tratament #ficat gras non-alcoolic

Ce au mai parcurs alti cititori...

Legatura evidentă dintre alcool si cancer: 7 tipuri de cancer ale caror cauză posibilă este alcoolul
5 Moduri necovenţionale de detoxifiere a ficatului
5 plante pe care ficatul tau si-ar dori sa le consumi mai mult
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101