AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Tabra detox toamna 2017 - 12-19octombrie | 9-16 noiembrie

De ce painea si carbohidratii rafinati creeaza dependenta

Imagineaza-ti: lanuri intinse, cu spice aurii de grau, ce se apleaca in bataia soarelui, sub cerul albastru … o imagine idilica si reprezentativa pentru ceea ce odata a fost Granarul Europei. Graul este o sursa completa de hrana de mii de ani. Ne-a ferit de foame si a contribuit la dezvoltarea unor mari civilizatii. Cu toate acestea, graul de azi nu mai este ce a fost si, pe langa multe alte cereale, contribuie la o epidemie crescanda a obezitatii.

Asa cum dr. William Davis ne-a comunicat in cadrul Conferintei Longevitatea Acum ®, graul stramosilor nostri nu se compara cu ceea ce consumam noi in ziua de azi. Fara a depasi o jumatate de metru inaltime, graul modern este o versiune pitica a graului din trecut, care ajungea pana la umeri si era foarte dens nutritiv. In plus, cele mai multe produse din grau, care se consuma in prezent sunt ultra rafinate si cel mai probabil rancede.

Atunci de ce nu ne putem abtine de la cereale si carbohidrati? Sunt multe aspecte legate de consumul acestor produse, din punctul de vedere al sanatatii, iar una dintre acestea este capacitatea lor de a crea dependenta. S-a estimat ca pana la trei patrimi dintre persoanele supraponderale au o dependenta de paine si alti carbohidrati.

Esti si tu dependent?

Iata cateva semne care indica faptul ca ai putea avea o problema cu carbohidratii:

* Ai pofte puternice de produse de panificatie, precum paine, fursecuri, biscuiti, prajituri, paste etc.
* Ai un sentiment de calm si confort dupa ce consumi astfel de produse
* Ai o preferinta clara pentru produsele de panificatie, comparativ cu orice alt tip de produse

* Simti nevoia sa mananci mai multe produse cu continut bogat in carbohidrati imediat dupa ce te-ai ridicat de la masa

Natura adictiva a painii sau a produselor din paine se manifesta cand, de exemplu, te-ai decis sa renunti la paine o perioada, insa cand vezi cosul de paine in fata ta nu te poti abtine. Pentru unele persoane cateva felii de paine la masa sunt suficiente, in timp ce altii par sa nu se mai sature si consuma si gustari dulci intre mese. Ce anume provoaca aceasta dependenta de paine si carbohidrati?

Iata ce se intampla la nivel fizic

Painea si multe alimente din cereale procesate sunt carbohidrati rafinati, goliti de nutrienti si fibre. Carbohidratii sunt practic molecule de zahar unite intre ele. Acest tip de molecule pot patrunde cu usurinta in sange. Zaharul intra in sange usor, dar lanturile de zahar, asa cum sunt cele continute de produsele de panificatie, patrund MASIV in sange, mult mai repede decat zaharul obisnuit.

Cand aceste lanturi de carbohidrati se descompun in organism, creste nivelul de glucoza, ceea ce determina corpul, pentru a se proteja, sa elibereze insulina pentru a scoate zaharul din sange si a-l depozita sub forma de grasimi. Daca se elibereaza prea multa insulina, vei simti brusc nevoia de a consuma mai multa paine si mai multi carbohidrati, pentru a-ti recupera “energia”. Totul se transforma intr-un cerc vicios, apare rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca insulina nu mai este produsa in mod corect si glucoza ramane blocata in organism, ducand in cele din urma la aparitia diabetului de tip 2.

Satisfacerea apetitului pentru dulciuri si carbohidrati datorita acestui ciclu inseamna ca sangele va avea mereu zahar la dispozitie. Insulina prezenta constant in sange nu este un semn bun, pentru ca poate dezvolta rezistenta la insulina. Corpul va prefera sa consume zahar pentru a produce energie, fiind disponibila, si va apela la grasimi numai atunci cand rezerva de zahar se termina. Cand avem o dieta bogata in carbohidrati, corpul incepe sa-si piarda capacitatea de a arde grasimi pentru a produce energie. Poftim mai mult zahar pentru a ne reface rezervele de zahar transformate in grasime si cu timpul corpul "uita" ca poate arde grasimi pentru a produce energie, iar noi crestem in greutate.

Interesant este ca un mic dejun ‘sanatos’, cu ‘cereale integrale’ contine aceeasi cantitate de zahar ca bomboanele!

Motivatia emotionala

Pe langa efectele fizice, exista si un efect psihologic al consumului de paine. Graul este greu de digerat. Acest lucru atrage o cantitate mare de sange si o directioneaza catre tractul digestiv. Pierderea sangelui incetoseaza mintea si creeaza un efect de "coma alimentara”. Painea este un aliment “recompensa” pentru ca este asociata cu o senzatie de bine, si chiar daca mintea este adormita, multi oameni prefera aceasta senzatie atunci cand sunt stresati, obositi sau nefericiti din diverse motive.

Zaharul mareste si nivelul de triptofan din creier, creand o senzatie de somn. Cresterea triptofanului mareste cu timpul si nivelul de serotonina din creier, care ne creeaza sentimente de multumire si satietate. Mai mult decat atat, recompensa imediata primita dupa consumul de carbohidrati este o crestere brusca de dopamina: acelasi neurotransmitator care actioneaza cand sunt consumate droguri si amfetamine. Aceasta crestere brusca poate duce la aparitia unor ganduri invazive si la cresterea poftelor alimentare daca nu se iau masuri.

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate din SUA au descoperit ca painea stimuleaza receptorii opioizi ai creierului cand este consumata, creand o senzatie euforica. Cu cat mancam mai mult, cu atat vrem mai mult. Din cauza aromei, texturii si continutului glicemic ridicat al painii si al carbohidratilor este dificil sa renunti la ele odata ce ai inceput sa le consumi. In plus, 40% dintre persoane trec printr-o etapa similara cu renuntarea la droguri atunci cand vor sa nu mai consume aceste produse, ceea ce poate descuraja procesul de "renuntare".

Cercetatorii de la Universitatea din Bordeaux, Franta, au aratat intr-un studiu efectuat in 2007 ca atunci cand sobolanii au avut de ales intre un inlocuitor de zahar si cocaina intravenoasa, 94 % dintre ei au ales indulcitorul fara calorii. Concluzia a fost ca stimularea intensa a acestor receptori prin diete alimentare bogate in zahar genereaza un semnal al recompensei in creier la fel de intens, ce poate depasi mecanismele de autocontrol, determinand aparitia dependentei. Acest lucru este posibil prin stimularea centrului de dopamina — aceeasi cale neurala din creier pe care o stimuleaza si cocaina si amfetaminele.

Spre deosebire de droguri, impactul acestor carbohidrati nu se limiteaza la reprogramarea sistemului neurologic. Scurtcircuiteaza sistemele corpului reprogramand intreg metabolismul, marind depozitele de grasime neutilizabila si crescand poftele care alimenteaza intregul ciclu.

Si, desigur, consumul de paine este doar o solutie temporara, care nu rezolva problemele unei persoane, fie ele emotionale sau nutritive, de aceea oamenii sunt predispusi sa manance mai mult decat au nevoie fara sa gaseasca o satisfactie reala in mancare.

Like Share Share Tweet12669 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: dependenta, gluten, paine, carbohidrati simpli,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Etapele de dezvoltare ale embrionului uman, de la conceptie pana la nastere

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

11 beneficii uimitoare ale cardamomului

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

13 beneficii surprinzatoare ale cuisoarelor

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

11 remedii naturale pentru a trata vertijul

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE