Painea este un aliment nelipsit din cultura occidentala - in restaurante sau acasa, painea se consuma, practic, cu fiecare fel de mancare.
Painea furnizeaza la nivel mondial aproximativ 20% din aportul total de calorii.
Iar daca painea facuta in casa in mod natural, se poate consuma ocazional, painea din comert in niciun caz nu ar trebui consumata zilnic.
Daca esti printre cei care fac acest lucru, incearca sa renunti la paine timp de o luna: te vei simti mai plin de energie si mai putin balonat!
1. Slabesti
Dupa cum probabil stii, unul dintre alimentele la care e bine sa renunti daca vrei sa slabesti este painea.
Acest lucru se datoreaza faptului ca este bogata in carbohidrati rafinati, care acumuleaza apa in corp. Se estimeaza ca la fiecare gram de carbohidrati se pot lega in corp pana la 3-4 grame de apa. Din acest motiv te simti balonat si prea plin.
Consumul de cereale rafinate mareste si predispozitia la grasime viscerala in jurul taliei.
2. Ai mai multa energie
Se stie ca graul mareste nivelul de zahar in sange, ceea ce nu este niciodata un lucru bun. Reziduul de glifosat din grau favorizeaza si permeabilitatea intestinelor, ce poate duce la dezvoltarea sindromului intestinelor permeabile.
In opinia lui Alessio Fasano, director la Centrul de cercetari medicale a bolii celiace de la Universitatea din Maryland, nimeni nu poate digera corect glutenul. Iar unii oameni sunt mai sensibili la gluten decat altii.
“Nu producem enzimele care sa-l descompuna,” arata Discovery News. “Totul depinde de cat de bine se inchid peretii intestinali dupa ce il consumam si cum reactioneaza sistemul nostru imunitar la el.”
Compusii glutenului, gliadina si glutenina, sunt anti nutrienti imunogeni care ne ataca organismul cand ii mancam. De aceea ne simtim obositi, slabiti si avem senzatii de disconfort chiar si dupa o masa echilibrata.
Glutenul este considerat una dintre cauzele durerilor articulare si a inflamatiei cronice ce favorizeaza starea de epuizare.
3. Ai o digestie mai buna
In ciuda prezentei sale intr-o cantitate impresionanta de produse alimentare, graul este, de fapt, greu de digerat. Multi oameni nu stiu ca majoritatea simptomelor digestive resimtite zilnic sunt cauzate de o dieta bogata in gluten.
“Cam o treime dintre pacientii de la clinica mea pentru alergii acuza simptome digestive precum balonare, diaree, voma, dureri de stomac, dupa ce consuma paine,” explica dr. Isabel Skypala, expert in nutritie alergica la Royal Brompton si Fundatia Harefield NHS. “Unele alimente sunt mai greu de digerat pentru anumite persoane iar graul este unul dintre acestea”.
Cele mai cunoscute probleme provocate de reactiile la gluten sunt alergia la grau, sensibilitatea la grau si boala celiaca, insa multe alte afectiuni de natura digestiva isi au radacinile in sensibilitatea accentuata la grau.
De altfel, renuntarea la grau si la alte oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli care fermenteaza in stomac poate ameliora semnificativ simptomele sindromului intestinelor iritabile.
4. Pofte alimentare reduse
Carbohidratii rafinati din painea alba nu contin germenii si taratele din grau, de aceea sunt mai usor de digerat. In schimb, contin endospermul care se transforma rapid in glucoza si mareste nivelul de zahar din corp.
O crestere accelerata a zaharului va fi urmata si de un declin la fel de rapid al nivelului de zahar din sange, de aceea consumul de paine va mari sansele de aparitie a senzatiei de foame curand dupa masa si a poftelor de carbohidrati simpli. Lipsa de fibre si de nutrienti priveaza corpul de senzatia de satietate si mareste predispozitia pentru gustari pe parcursul zilei.
Incearca sa renunti la paine o saptamana. Daca te simti mai bine, continua pana la o luna sau improvizeaza si incearca sa sari peste paine ori de cate ori poti, vei vedea si vei simti beneficiile.
Daca totusi nu reusesti sa renunti la paine, incearca atunci sa consumi paine cu maia. Este o paine produsa in mod traditional prin fermentatie naturala si care are un nivel scazut de gluten fata de painea clasica.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/stop-eating-bread-health-benefits/
Trebuie facuta precizarea ca va referiti la painea moderna, facuta din grau comun, hibridizat si cu drojdie. Painea stramosilor nostri insa care foloseau grau nehibridizat si maia naturala este chiar beneficica pt organism. Si pentru ca au inceput sa apara brutarii artizanale ar trebui incurajate si recomandata painea sanatoasa.